βιβλίο
Βραβεία Public

Συνεχίζεται ο καθιερωμένος βιβλιοφιλικός θεσμός Βραβεία Βιβλίου Public, στον οποίο κάθε αναγνώστης μπορεί να ψηφίσει τα αγαπημένα βιβλία του στο www.publicbookawards.gr. Στη δεύτερη φάση του θεσμού (21 Απριλίου – 21 Μαΐου) το κοινό θα ψηφίσει ανάμεσα στα 10 δημοφιλέστερα βιβλία, όπως αυτά θα έχουν προκύψει από τις ψήφους του κοινού σε κάθε κατηγορία, ώστε να αναδείξει τους νικητές του 2018. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου στο θέατρο Παλλάς. Εφέτος λαμβάνουν μέρος 160 εκδότες, 2.500 τίτλοι βιβλίων και 1.800 συγγραφείς.

θέατρα
«Η κυρά της θάλασσας»

Σε ελεύθερη μεταφορά του έργου του Ιψεν, η ομάδα Elephas Τiliensis παρουσιάζει την «Κυρά της θάλασσας» στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου. Παίζουν: Βίκυ Κατσίκα, Αρης Μπαλής κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη 18.30, Παρασκευή και Σάββατο 21.15 και Κυριακή 19.00.

Τζαζ Σαίξπηρ…

Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Θανάση Σαράντου. Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Θανάσης Σαράντος κ.ά. Παραστάσεις: Παρασκευή και Κυριακή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00.

Τελευταία παράσταση

Στο θέατρο Σταθμός δίνεται απόψε Κυριακή η τελευταία παράσταση του έργου «Η απολογία της Μαρί Κιουρί», στις 21.15. Με την Πέγκυ Τρικαλιώτη. Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή.

χορος
«Σαλώμη» στο Rex

Τη «Σαλώμη» του Οσκαρ Ουάιλντ σε χορευτική εκδοχή παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή του «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Rex. Χορογραφία – σκηνοθεσία: Σταύρος Λίτινας. Με τους Εύα Παρασκευοπούλου, Σταύρο Λίτινα κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη ως Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 19.00.

μoυσική
Μάης και EncArdia

Πενήντα χρόνια μετά τον Μάη του ’68, οι EncArdia, το συγκρότημα που τραγουδά στα γκρεκανικά και σε άλλες πέντε γλώσσες-διαλέκτους, εμφανίζεται στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς) σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ελευθερία. Συμμετέχουν οι Ηλίας Λογοθέτης, Κώστας Θωμαΐδης. Τις Τετάρτες 2 και 9 Μαΐου.

οπερα
«Η Βασίλισσα των Ξωτικών»

Η όπερα του Χένρι Πέρσελ «Η Βασίλισσα των Ξωτικών» παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / Bijoux de Kant. Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Μπάκα, Νίκος Σπανός κ.ά. Στις 29/4 και στις 4, 5, 6, 11, 12/5. Στις 20.30.

συναυλία
Τα 75χρονα της ΚΟΑ

Εργα Κουρουπού, Μπετόβεν και Σκαλκώτα παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην επετειακή συναυλία για τα 75 της χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»). Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής. Στο πιάνο ο Ανατόλ Ουγκόρσκι. Στις 4/5 στις 20.30. Εισαγωγική ομιλία του Τίτου Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων (19.45).

εκθεση
Οι μαθητές του Ωδείου Αθηνών

Ως τις 12 Μαΐου θα διαρκέσει η έκθεση με τίτλο «Το Ωδείο και οι μαθητές του» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών. Μέσα από το υλικό της έκθεσης αναδεικνύεται η κοινωνική αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του ωδείου, το οποίο, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, αποδείχθηκε πως ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων. Παράλληλα, εκτίθεται αρχειακό υλικό σχετικά με επιφανείς μαθητές του Ωδείου: Σπύρος Σαμάρας, Ιων Δραγούμης, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας, Τζίνα Μπαχάουερ, Μαρία Κάλλας, Μίκης Θεοδωράκης κ.ά.

κινηματογράφος
Ρωσικό σινεμά στη Θεσσαλονίκη

Από το Σάββατο 5 έως την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» της πλ. Αριστοτέλους και με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον σύγχρονο ρωσικό κινηματογράφο. Η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει την Κυριακή 6 Μαΐου στις 19.00 στο Ολύμπιον με την προβολή της ταινίας «Πέρα από τα όρια της πραγματικότητας» του Αλεξάντερ Μπογκουσλάβσκι, με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Κορέα στο Λιμάνι

Στο πλαίσιο της Κορεατικής Πολιτιστικής Εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 3 – Κυριακή 6 Μαΐου) την Παρασκευή 4 Μαΐου στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι) θα προβληθεί η ταινία δράσης «Τhe Suspect» του Won Shin-yeon, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Νέο αφρικανικό σινεμά

Η 7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός) από την Πέμπτη 3 έως την Τετάρτη 9 Μαΐου. Από τις 10 έως τις 16 Μαΐου οι ταινίες θα προβληθούν στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» της Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ