Ο όρος «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, που για πρώτη φορά εισήγαγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βασίστηκε εν πολλοίς σε ένα κοινό όραμά του με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ: στον αγώνα και των δυο ενάντια στον φασισμό. Ο ίδιος υπήρξε εξάλλου καρπός ενός διατλαντικού έρωτα, του πολιτικού Ράντολφ Χένρυ Σπένσερ Τσώρτσιλ και της αμερικανίδας Τζένυ Τζέρομ, κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των New York Times.
Αναμφίβολα όμως η σχέση αυτή η οποία σφυρηλατήθηκε στο χρόνο, πέρασε από χίλια κύματα, εντάσεις και τριβές, γνώρισε πολλές ένδοξες στιγμές, καταλήγοντας να αποτελεί κατά ομολογία πολλών αναλυτών κάτι σαν… συγγένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ ψηλά στην ατζέντα του εκάστοτε αμερικανού προέδρου, βρίσκεται η επίσκεψη στη Γηραιά Αλβιώνα. Ο Ντόναλτ Τραμπ δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν ίσως και η πρώτη ηγέτης που τηλεφώνησε στον Τραμπ ανήμερα της ορκομωσίας του, στις 20 Ιανουαρίου 2017, για να τον συγχαρεί ενώ επτά ημέρες αργότερα πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να επισφραγίσει αυτή τη βαθιά φιλία. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, πληφόρησε τους δημοσιογράφους πως ο αμερικανός πρόεδρος έχει αποδεχτεί την επίσημη πρόσκληση που του είχε απευθύνει το Παλάτι του Μπάκινγκχαμ.
Από εκείνη τη στιγμή φούντωσε η συζήτηση στο επιτελείο του αμερικανού προέδρου για το πότε θα πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη, όμως ο Τραμπ λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Οι Βρετανοί αντιδρούν σφοδρά. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2017, συγκέντρωσαν πάνω από 1,8 εκατομμύρια υπογραφές για να μην πατήσει το πόδι του στη χώρα και το ζήτημα έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκείνες τις μέρες, η εφημερίδα Daily Mirror έγραψε σε πρωτοσέλιδο: «Δεν είστε καλοδεχουμενος κύριε πρόεδρε».
Η Τερέζα Μέι γίνεται αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων για το θέμα με πολλούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του κόμματός της, να επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη επίσκεψη του Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους (θα περιελάμβανε μεταξύ άλλων εκδηλώσεις όπως παρέλαση με άμαξα, ομιλία στο Ουεστμίνστερ και επίσημο γεύμα με τη βασίλισσα) θα ήταν ανάρμοστη.
Ο Λευκός Οίκος τηρεί σιγήν ιχθύος, όμως το επιτελέιο του Τραμπ βάζει πάγο στα σχέδια για επίσκεψη του προέδρου το Λονδίνο. Ο ίδιος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια στις 30 Νοεμβρίου 2017, μέσω Twitter φυσικά, με μια ανάρτηση που προκάλεσε γέλια ακόμη και στους πιο αδαείς: «Η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε ίσως την καλύτερη πρεσβεία στο Λονδίνο που βρισκόταν σε περίοπτη θέση για ψίχουλα, απλά και μόνο για να κατασκευάσει μια νέα σε μια απομακρυσμένη περιοχή προς 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Κακή συμφωνία. Θέλανε να κόψω εγώ την κορδέλα _ ΟΧΙ»!
Σήμερα έχοντας συμπληρώσει 16 ολόκληρους μήνες στην προεδερία, και ενώ ο βρετανικός Τύπος επαναφέρει το ζήτημα λέγοντας ότι πιθανότατα τον Ιούλιο ο Τραμπ θα επισκεφθεί τη χώρα, το ταξίδι στον παραδοσιακό σύμμαχο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος διατείνεται ότι είναι πολύ δημοφιλής στη Βρετανία, όμως το 67% των Βρετανών έχει αντίθετη άποψη. Για την ακρίβεια θεωρεί ότι είναι ένας «κακός», ένας «φρικτός» πρόεδρος, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία επικαλείται βρετανική κυβερνητική πηγή, οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη Τραμπ βρίσκονται ακόμη σε φάση επεξεργασίας, όμως η Washington Post αμφιβάλει αν αυτή πραγματοποιηθεί ποτέ.