Τα πρακτικά οφέλη της σωματικής άσκησης σε σχέση με την προαγωγή της υγείας, την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων και τον περιορισμό της χρήσης φαρμάκων παρουσιάστηκαν χθες βράδυ σε εκδήλωση στα Τρίκαλα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.
Η ενημέρωση έγινε από πέντε διεθνώς καταξιωμένους για το ερευνητικό τους έργο καθηγητές πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με το γενικό τίτλο «Η άσκηση είναι φάρμακο». Ο καθηγητής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιάννης Κουτεντάκης, τόνισε πως η βιολογική επιβίωση, άρα και η υγεία, του ανθρώπου βασίστηκαν διαχρονικά στην κίνηση.
Για παράδειγμα, εξήγησε, ότι δεν είναι η παχυσαρκία αυτή καθαυτή η οποία προκαλεί τα όποια προβλήματα υγείας, αλλά είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Δηλαδή, δεν είναι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά οι θερμίδες που καταναλώνουμε που θα πρέπει να μας απασχολούν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, συμπλήρωσε, ότι όλα τα βασικά όργανα (μύες, καρδιά, πνεύμονες, συκώτι κ.λπ.) διατηρούν τη δυνατότητα προσαρμογής στην άσκηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, της ευρωστίας και της υγείας, σημείωσε ο καθηγητής -επίσης στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Αθανάσιος Τζιαμούρτας, για να διευκρινίσει: «Υπάρχουν ερευνητικές εργασίες που αποδεικνύουν ότι η επαρκής άσκηση μπορεί να συντελέσει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, της υπέρτασης κ.λπ.».
Για τη «φυσική δραστηριότητα και γονιδιακή έκφραση» μίλησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κουτσιλιέρης, υπογραμμίζοντας ότι η σωματική δραστηριότητα στις περισσότερες χρόνιες παθήσεις επιφέρει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που έχουμε με την χορήγηση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κατάθλιψης, οστεοπόρωσης και άνοιας, ενώ την ανάγκη συνταγογράφησης της άσκησης για τα αναπνευστικά νοσήματα, ανέλυσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και π. Πρύτανης, Κώστας Γουργουλιάνης.
Τέλος τη σημασία της θεραπευτικής άσκησης στην ογκολογία -με παραδείγματα καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου- ανέλυσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Φιλίππου.