Παρά τις διαφωνίες που διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, η κυβέρνηση δια της Θεανώς Φωτίου, διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση (των ομόφυλων ζευγαριών), καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως και την εξαίρεση των ετερόφυλων ζευγαριών που επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Παρά ταύτα, οι διαφωνίες που εκφράζουν πάνω από δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, παραμένουν ακέραιες και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια ρύθμιση βρίσκει αντίθετη την κοινωνία η οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.
Την ίδια στιγμή, αντίθετοι εμφανίστηκαν και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ δια του ειδικού αγορητή Γ. Λαζαρίδη, παρά την διαφοροποιήσεις που υπάρχουν και στο εσωτερικό τους, όπως άφησε να εννοηθεί ο βουλευτής του κόμματος Αθ. Παπαχριστόπουλος, ενώ ξεκάθαρα θετικό εμφανίστηκε το Ποτάμι, όπως δήλωσε ο Σπ. Λυκούδης. Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζεται και η ΔΗΣΥ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να σημειώνει ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει διάκριση.
Η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, καλά κρατεί και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες, όταν το επίμαχο νομοσχέδιο περί υιοθεσίας και αναδοχής, έλθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση (την ερχόμενη εβδομάδα). Μεταξύ αυτών που διαφωνούν -ήδη εστάλη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό- είναι οι βουλευτές του κόμματος Γ. Ουρσουζίδης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Βέττας, Ι. Σηφάκης, Γεωργία Γεννιά, Ι. Μιχελογιαννάκης, Γ. Ντζιμάνης, Ι. Καραγιάννης, Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, Θ. Παραστατίδης, Π. Κωνσταντινέας κ.ά.
Όπως λένε κάποιοι εξ αυτών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, «η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες και περιμένει λύσεις από εμάς», ενώ σε απάντηση των επικριτικών αντιδράσεων συναδέλφων τους για την αρνητική τους στάση, όπως ο Χρ. Καραγιαννίδης και η Αννέτα Καββαδία, λένε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να επιβάλλουν την άποψη του 3% στην κοινωνία».
Ωστόσο, η κυρία Φωτίου υπερασπίστηκε κατηγορηματικά την εν λόγω διάταξη διερωτώμενη: «Για πόσα ζευγάρια ομόφυλα που θα τρέξουν να πάρουν ένα παιδί, θα εξαιρέσουμε τα ετερόφυλα; Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τις χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια, διότι δεν μπορείς να πεις ότι εξαιρώ τα ομόφυλα. Θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια». Μάλιστα είπε ότι «αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή». «Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε κανέναν, πολύ περισσότερο την κοινωνία», είπε, σημειώνοντας ότι η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη να πάρεις ένα παιδί και δεν είναι υιοθεσία. «Εξαίρεση των ομόφυλων σημαίνει και εξαίρεση των ετερόφυλων αυτόματα», υπογράμμισε, ενώ εμμέσως απαντώντας σε όσους επικαλούνται την άποψη της κοινωνίας, είπε ότι «η κοινωνία φοβήθηκε και τον πολιτικό γάμο, τις εκτρώσεις- εμείς πρέπει να δείξουμε τον δρόμο μπροστά.
Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου είχε διευκρινίσει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δυνατότητα να γίνουν μόνο ανάδοχοι γονείς και όχι να υιοθετήσουν, ούτε ανοίγει οποιοδήποτε παράθυρο μέσω της αναδοχής. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κατερίνα Μάρκου διαφώνησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση στην συζήτηση για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια «υπερηφανευόταν ότι δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας». «Τώρα τους προσθέτετε στους εν δυνάμει αναδόχους αλλά δεν αναφέρεται λέξη στην αιτιολογική έκθεση, διότι θα δημιουργούσε πρόβλημα με τον εκλεκτό σας εταίρο», εξήγησε, δηλώνοντας ότι η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: «οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος. Δεν αρκεί να το θέλουν πρέπει να το αφομοιώσει η κοινωνία», είπε και έκανε λόγο για «ψευδαίσθηση προοδευτικότητας». Από την πλευρά της ΔΗΣΥ η Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημείωσε ότι «το σύμφωνο συμβίωσης που ψηφίσαμε δεν αφορά μόνο ομόφυλους αλλά και ετερόφυλους». Η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει διάκριση. Θα κατέπιπτε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», είπε αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο να στηρίξει το κόμμα της την διάταξη αυτή.
Το ΚΚΕ διαφώνησε ζητώντας διακριτούς ρόλους πατέρα – μητέρας, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος, εκφράζοντας μόνο τον εαυτό του, όπως διευκρίνισε, είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι και ζήτησε «να δούμε το θέμα με κατανόηση και συμπόνοια», ενώ παρομοίασε τα ιδρύματα «κολαστήρια» και «χειρότερα από κυνοκομεία». Πάντως ο ειδικός αγορητής του των ΑΝΕΛ κ. Λαζαρίδης είπε πως «όταν μιλάμε για παιδιά πρέπει να είμαστε απλοί και κατανοητοί αλλά αυστηροί στην τήρηση των κανόνων». «Δεν υπάρχει πολιτικό αποτύπωμα όταν μιλάμε για παιδιά και την ανάγκη για προστασία τους», σημείωσε και δήλωσε ότι δεν συμφωνεί το κόμμα του με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.
Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίστηκε και η Χ.Α. όπως και η Ε.Κ. με τον Αρ. Φωκά να δηλώνει ότι «το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι της παρούσης» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τοποθετείται αρνητικά και δεν είναι ώριμη για κάτι τέτοιο».
Όσον αφορά το Ποτάμι, ο κ. Λυκούδης ανέφερε: «Ακούω με σοβαρότητα και ενδιαφέρον τις ενστάσεις σε σχέση με το κατά πόσον είναι ώριμη η κοινωνία να δεχθεί ένα τέτοιο ζήτημα. Όμως εάν ο νομοθέτης δεν παρεμβαίνει με την αίσθηση της ανάγκης να προωθεί την κοινωνία, τότε δεν θα πάμε πουθενά. Την ώρα που χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες, χρειάζεται και τόλμη από τους πολιτικούς». Και δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την εν λόγω διάταξη.