Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για μία «σαφή» έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων τον ερχόμενο Αύγουστο προσδιόρισε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά όπως είπε πρέπει ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση. «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί το πρόγραμμα και τρίτον να ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Θέλω όλες οι χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει», ανέφερε .
Διευκρίνισε δε ότι από την πλευρά της Κομισιόν «Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής» , σημειώνοντας ότι δεν τίθενται θέμα προληπτικής γραμμής στήριξης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί όπως συνηθίζει άλλωστε σε «καθαρή» έξοδο παρενέβη σε απάντηση του κ. Γιούνκερ και λέγοντας ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τις λέξεις χρησιμοποίησε και τους δύο όρους «σαφή» και «καθαρή» επιτιθέμενος παράλληλα στο ΔΝΤ χωρίς πάντως να το κατονομάσει.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις άστοχες προβλέψεις που έκαναν κατά το πρόσφατο παρελθόν κάποιοι από τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν παραπάνω λιτότητα.
Χαρακτήρισε το υψηλό πλεόνασμα «διαβατήριο» για την επόμενη ημέρα και μίλησε για ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης με πλεονάσματα που είναι πολύ πάνω από τους στόχους. Όπως είπε αυτό προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για το 2018-19 κάτι «που κανείς καλόπιστος δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει».
Και πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν πρέπει και δεν θα προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας (σ.σ. όπως η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα όπως ζητά το ΔΝΤ) αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποια για να δοθεί μεγαλύτερη δυναμική στην ανάπτυξη.
Τσίπρας-Γιούνκερ: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα τον Αύγουστο
«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ´ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές.
Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή, συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.
«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί» .
«Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής.
«Δουλεύουμε για να είναι σαφής και καθαρή η έξοδος, γιατί μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνερ- αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και την εμμονή των θεσμών σε νέα μέτρα λιτότητας.
Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης μέσω της μείωσης της φορολογίας, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Ομιλία Τσίπρα
Συζητήσαμε σε βάθος με ειλικρίνεια για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή είναι η τελευταία επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ στη μνημονιακή Ελλάδα, όχι γιατί δεν θα έρθει σύντομα αλλά γιατί η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στη μετά μνημόνιο εποχή
Η Ελλάδα παραμένει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Εχει πλέον εξορθολογίσει τα δημοσιονομικά της και έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω.
Αυτές οι προσπάθειες δίνουν την δυνατότητα να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.
Με τη καθοριστική στήριξη και συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ και της Επιτροπής, είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup.
Με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε την τελευταία τριετία, έχουμε υπερβεί τους στόχους ενώ έχει διαμορφωθεί μια κεκτημένη δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο. Ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης.
To διαβατήριο είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας που εξέπληξε τους εταίρους μας τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις για χρόνια υποσχόντουσαν πολλά αλλά δεν κρατούσαν τις υποσχέσεις τους. Εμείς έχουμε υπερβεί πολλές φορές τους στόχους μας, έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο υπεραπόδοσης, πετυχαίνουμε πλεόνασμα πάνω από 3,5%, φέτος είχαμε το υψηλότερο στην ευρωζώνη, γεγονός που προδικάζει τον στόχο του προγράμματος, πράγμα που ουδείς καλόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει.
Είναι επίτευγμα του ελληνικού λαού και μιας ευαίσθητη οικονομία που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να προστεθούν άλλα μέτρα λιτότητας, ίσως μάλιστα να μειωθούν και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.
Ανάκτηση της κανονικότητας δεν σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε λάθη και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στην κρίση.
Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μας για την επούλωση των πληγών της κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο.
Η ακροδεξιά στροφή και η έξαρση του λαϊκισμού απειλούν την Ευρώπη. Η ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της Ευρωζώνης πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση του ευρωπαϊκού σχεδίου με τους λαούς της Ευρώπης.
Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνη με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνη. Θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο.
Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η Ελλάδα έχει να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της επιλογής, της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού, ο οποίος στηρίζει τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίση.
Αυτό αποδείξαμε με την προσπάθειά μας να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Παραμένοντας ψύχραιμοι απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της γείτονος χώρας.
Ομιλία Γιούνκερ
Γνωρίζετε την βαθιά και στέρεη φιλία μου στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Μαζί καταφέραμε να βρεθούμε μπροστά σε μια θετική προοπτική.
Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε την σελίδα των τελευταίων δύσκολων χρόωνν.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα., έτσι ώστε να εστιάσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Καλώ τα κράτη μέλη να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.
Ειμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο που η Ελλάδα προχωρά. Οι επιδόσεις της είναι εξαιρετικές όπως εξαιρετικές είναι και οι προσπάθειες των Ελλήνων. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έχει γυρίσει σε πλεόνασμα.
Ειμαι ικανοποιημένος που η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από το πακέτο Γιούνκερ. Η Ελλαδα έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης. Οι προοπτικές είναι θετικές.
Συνάντηση Γιούνκερ με Τσίπρα
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Γιούνκερ προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στα σκαλοπάτια του Μεγάρου, για να προχωρήσουν εν συνεχεία στο γραφείο του πρωθυπουργού για την έναρξη των συνομιλιών.
Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε κατά την είσοδο του κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση.
«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.
Συνάντηση Γιούνκερ με Παυλόπουλο
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 10:00.
«Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα, πέραν των άλλων , και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Καλωσορίσατε, καλή διαμονή κύριε πρόεδρε στην Αθήνα που τόσο αγαπάτε», είπε κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος.
«Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η στάση μου και ως προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν. Και ο φίλος μου, ο Δ. Αβραμόπουλος, είναι μάρτυρας ότι κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα το έκανα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Είναι δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα. Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό. Δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη» συνέχισε ο κ. Γιούνκερ.
Παρών στη συνάντηση, και ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.
Αμέσως μετά στις 10:50 το πρωί της Πέμπτης ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και η «επόμενη μέρα», αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης τους.