Στην ίδρυση Κέντρου Καινοτόμων και Αειφόρων Γεωπονικών Επιστημών στη Βοιωτία προχωρεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Απριλίου 2018 στην αίθουσα Διοικητηρίου της Βοιωτίας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Παπαδούλης θα υπογράψουν το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο φορέων για ένα κέντρο το οποίο στοχεύει στην εξειδίκευση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα αλλά και την αξιοποίηση της περιουσίας της Κωπαΐδας.
Είναι η πρώτη φορά που το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιουργεί ένα τέτοιο παράρτημα που θα στεγαστεί στις παλιές εγκαταστάσεις του εκκοκκιστηρίου βάμβακος, έκτασης 11.371,34 τ.μ., στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στο πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κωπαΐδας, και θα αποτελέσει προέκταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της ανακαίνισης των κτιρίων, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στο ποσό των 2,5-3 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στο «Βήμα» για την κίνηση αυτή ο κ. Μπακογιάννης δηλώνει: «Η ίδρυση του πρώτου παραρτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι ένα κομμάτι του παζλ που έχουμε σχεδιάσει για να πετύχουμε τρεις ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους. Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε τους ανθρώπους και τη γη, έχουμε την καρδιά του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους επί του αντικειμένου τους. Η πρόσβασή τους σε νέες μεθόδους παραγωγής, στην τεχνολογία και στις καινοτόμες πρακτικές. Ετσι εξυπηρετούμε τον πρώτο στόχο που είναι η δημιουργία του κόμβου σύνδεσής τους με το χωράφι».
Δεύτερος στόχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος είναι σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη «η ενίσχυση της οικονομίας μας, τοπικής και εθνικής, με συνθήκες που έχουμε δημιουργήσει εμείς. Με τις επενδύσεις μας στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Θεωρούμε ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις να ανοίγεις δρόμους εκπαίδευσης σε αυτούς που θα κάνουν ισχυρό και σύγχρονο τον πρωτογενή τομέα, θα αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα και θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της εξωστρέφειάς της. Και ο τρίτος στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την περιουσία της Κωπαΐδας, στεγάζοντας το Κέντρο Καινοτόμων και Αειφόρων Γεωπονικών Επιστημών στην Αλίαρτο, που μέχρι τη στιγμή που παραλάβαμε τη διαχείρισή της με τόσο ανορθόδοξο τρόπο από το κεντρικό κράτος ρήμαζε και αποτελούσε βάρος για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα».
Σε ποιους απευθύνεται
Το Κέντρο Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών απευθύνεται σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, επιστήμονες από το εξωτερικό για την εκπόνηση ερευνητικών-πειραματικών εργασιών, πρακτικής άσκησης, εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης σε φοιτητές και νέους επιστήμονες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν σύντομους κύκλους μαθημάτων στο πλαίσιο θερινών ή χειμερινών σχολείων. Σε νέους άνεργους, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση στο πλαίσιο προγραμμάτων «διά βίου μάθησης» και προγραμμάτων συμβουλευτικής.
Ακόμα απευθύνεται σε επιστήμονες με συνάφεια με τον κλάδο (γεωπόνοι, διατροφολόγοι, επιστήμονες τροφίμων, αγροτοοικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, ζωοτέχνες, αγροτομηχανολόγοι), που επιθυμούν είτε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα στο πλαίσιο συνεργασιών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είτε να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους, είτε ακόμα στο πλαίσιο προγραμμάτων «διά βίου μάθησης».
Αφορά επίσης φορείς, όπως επιμελητήρια, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές ομάδες, κοινωνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να διοργανώνουν επιστημονικές ή επαγγελματικές συναντήσεις καθώς και σε πολίτες που ενδιαφέρονται για τα γενικότερα θέματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, όπως καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων, γαστρονομία, διατροφή, αγροτουρισμό, και χρειάζονται συμβουλή και υποστήριξη.
«Η συνεργασία μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ίδρυση αυτού του επιστημονικού κέντρου δείχνει κάτι. Οτι τις ευκαιρίες επένδυσης και ανάπτυξης μπορούμε να τις δημιουργούμε εμείς ως κεντρικό κράτος, ως φορείς, ως κοινωνία. Το θέμα είναι να μπορούμε να ξεκολλήσουμε από στερεότυπα και ιδεοληψίες που όσο τα υπηρετούμε θα μένουμε κολλημένοι στη μιζέρια και θα περιμένουμε την ανάπτυξη από τον… ουρανό» καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.