Σε μάχη εντυπώσεων από την πλευρά της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis εξελίσσεται η όλη διαδικασία, μετά και την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν στην δημοσιότητα το μη τελικό πόρισμα – «γνώμη», όπως το χαρακτήρισαν, στο οποίο διατυπώνονται τα επιχειρήματα για την μη αρμοδιότητα της επιτροπής να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης αναπέμποντας τον φάκελο στην Δικαιοσύνη. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά το αίτημα που διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για 48ωρη παράταση προκειμένου να καταθέσουν το τελικό πόρισμα, ενώ έγινε μετά την δημοσιοποίηση των πορισματικών εκθέσεων ΝΔ και ΔΗΣΥ οι οποίες κάνουν λόγο για «σκευωρία» με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «παιχνίδι καθυστέρησης» εκ μέρους της πλειοψηφίας που έχει ως στόχο να αποκρουστούν οι θέσεις που διατυπώνονται στα δικά της πορίσματα και να «αποδομηθούν» τα επιχειρήματά της περί οργανωμένης σκευωρίας.
«Τίμιο πόρισμα»
Πάντως τόσο στον βασικό κορμό του πορίσματος της πλειοψηφίας, όσο και στις δηλώσεις στελεχών της, διαφαίνεται η αγωνία να πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες με την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής και ότι η αναπομπή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη δεν οδηγεί στην συσκότιση αλλά αντιθέτως στην διαλεύκανσή της. Μάλιστα ο πρόεδρος της προανακριτικής Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «τίμιο πόρισμα και όχι προπαγανδιστικό», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι αδικαιολόγητη η γενικευμένη δυσπιστία που εκφράζεται και το ότι «κάθε επιλογή που κάναμε αντιμετωπιζόταν ως τέχνασμα και σκοπιμότητα». «Δεν είχαμε καμία σκοπιμότητα. Η ουσία του πορίσματός μας είναι όλα στο φως», δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να πάει στην Δικαιοσύνη και να δικαστεί, ενώ αν έμενε στη Βουλή «θα είχαμε συσκότιση». «Χάρις στο πόρισμά μας είναι ανοιχτός ο δρόμος της διερεύνησης. Στην δικαιοσύνη θα φανεί ποιοι είναι αθώοι και αν υπάρχουν ένοχοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι «η αίσθηση της κοινωνίας ότι αργήσαμε ήταν εσφαλμένη». Επανέλαβε δε το κεντρικό επιχείρημα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας ότι οΙ πράξεις δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων και άρα δεν εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και ως εκ τούτου η διερεύνησή τους δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής αλλά της τακτικής Δικαιοσύνης. Θεωρητικά, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Δικαιοσύνη, που παρέπεμψε άλλωστε στην Βουλή το αδίκημα της δωροληψίας – δωροδοκίας, να κρίνει και πάλι ότι είναι αναρμόδια να το διερευνήσει. «Όλα είναι ανοιχτά. Δεν το φαντάζομαι. Αλλά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Θα έχει την δική της κρίση», είπε σχετικά ο κ. Παρασκευόπουλος.
ΝΔ: Έξι συμπεράσματα
Το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει σε έξι συμπεράσματα για την «σκευωρία» που στήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο την «σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων»: Αυτά είναι τα εξής:
1. «Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή, επέλεξε συνειδητά, να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης».
2. «Δεν προέκυψαν από την διαδικασία ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Εξάλλου ουδέν αποδεικτικό στοιχείο σχετικό περιέχεται στη σχετική δικογραφία, πέραν των τριών μαρτυρικών καταθέσεων προσώπων – εμφανιζόμενων ως προστατευόμενων -, καταθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί είτε από την Δικαιοσύνη είτε από την Προανακριτική Επιτροπή και που από μόνες τους έχουν μηδενική αποδεικτική αξία, ως σαφώς ορίζει η Δικονομία. Ειδικώς δε για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στην υπό αξιολόγηση δικογραφία δεν υφίσταται το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο ούτε καν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και εν γένει η παραμικρή έστω και ελάχιστη ένδειξη τελέσεώς του».
3. «Η πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε να εξετάσει την ουσία της υποθέσεως παρά την πάγια νομολογία των Δικαστηρίων επί του θέματος διότι δήθεν αν το έπραττε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. Δηλαδή ενώ η Εισαγγελέας Διαφθοράς διαβιβάζοντας την δικογραφία στην Βουλή και ταυτοχρόνως κρατώντας το μέρος της που αφορούσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για το οποίο μάλιστα έχει ήδη ασκήσει προανακριτικές πράξεις εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και αναγνώρισε την αρμοδιότητα της Βουλής, ενώ η πλειοψηφία εφάρμοσε με την σειρά της το άρθρο 86 του Συντάγματος προτείνοντας αρχικά και εν συνεχεία συγκροτώντας την επιτροπή, εν συνέχεια απεφάνθη, παρά την ενιαία νομολογία των Δικαστηρίων ότι δήθεν δεν έχει αρμοδιότητα και δεν τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 86. Έτσι όμως δεν εξέτασε καν αν υπάρχουν έστω ελάχιστες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποίνων πράξεων. Και αρνήθηκε να το κάνει, διότι αν το έκανε θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία, τα ψεύδη, οι ψευδομαρτυρίες, τα χαλκεία της Κυβέρνησης. Πανικόβλητη, κρύφτηκε πίσω από την δήθεν αναρμοδιότητά της, αποκαλύπτοντας όμως τον οργανικό της ρόλο στην κυβερνητική σκευωρία».
4. «Η κρίση περί εξάλειψης του αξιοποίνου της απιστίας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της υποθέσεως εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου Κουρουμπλή».
5. «Η Προανακριτική Επιτροπή απλώς θα διαπιστώσει την αναρμοδιότητα της Βουλής και δε θα διαβιβάσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, όπως για επικοινωνιακούς λόγους επικαλείται η πλειοψηφία».
6. «Η διαχείριση της υπόθεσης από την Κυβέρνηση με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, το οποίο κατέπεσε ελλείψει οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου αφήνοντας τους σκευωρούς εκτεθειμένους απέναντι στο Σύνταγμα, τον Ποινικό Δικαστή και κυρίως απέναντι στον λαό μας. Αφού πρώτα εφάρμοσαν τις διατάξεις του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, αφού έστησαν κάλπες σπιλώνοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους, εν συνέχεια, αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως, παρά την επίμονη αίτηση του συνόλου της Αντιπολιτεύσεως και των εμπλεκομένων προσώπων, δήθεν για να αποφύγουν την εξάλειψη του αξιόποινου αν και άριστα γνώριζαν ότι η διαπίστωση αυτή έπεται της διερευνήσεως της ουσίας της υποθέσεως. Και αυτό το έκαναν για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και για να παραμένουν ανυπεράσπιστοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Η σκευωρία όμως έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
ΔΗΣΥ: Εικόνα σκευωρίας
Στο πόρισμά της η ΔΗΣΥ καταλήγει ότι «η σπουδή με την οποία κατέληξε στην δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στην διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων “ανωνύμων” μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις».
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Ν.Δ και ΔΗ.ΣΥ
Όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν. Οι ίδιοι κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν μπορεί να συγκροτήσει Πόρισμα, αγνοώντας υποκριτικά τη σοβαρότητα και την ενδελεχή προσέγγιση όλου του φάσματος των ζητημάτων που γνωρίζουν ότι κάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Αυτό που φοβούνται δηλαδή.
Ας μην αγωνιούν και ας μη βιάζονται. Η Βουλή θα διαβιβάσει αρμοδίως το σύνολο του υλικού και το Πόρισμα στη Δικαιοσύνη, μετά την έγκρισή του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και μάλιστα, χωρίς προνομιακούς χρόνους παραγραφής!
Δήλωση Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ
Δήλωση του Νίκου Καραθανασόπουλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ και
μέλους της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της υπόθεσης Novartis
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 22-2-2018, σχετικά με το σκάνδαλο NOVARTIS, ζήτησε την πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στο χώρο του φαρμάκου.
1. Η εκδήλωση και αυτού του σκανδάλου, όπως και των άλλων, αποτελεί την επιβεβαίωση της φύσης του αστικού κράτους, ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου, με συνέπεια οι μίζες και η διαφθορά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Η πρακτική της Novartis αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του φαρμάκου.
Η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
2. Οι κυβερνήσεις, σημερινή αλλά και προηγούμενες, με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, μείωσαν την δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, την στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους.
3. Το ΚΚΕ από την αρχή δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή με στόχο την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, αντιπαλεύοντας αυταπάτες για τους λόγους συγκρότησης της επιτροπής και τις επιδιώξεις όλων των άλλων κομμάτων για να συσκοτίσουν τις αιτίες και να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό.
Η συμμετοχή του ΚΚΕ αποκάλυπτε αλλά και αντιμετώπιζε:
• τακτικισμούς ανάμεσα στα κόμματα
• παιχνίδια αποπροσανατολισμού
• επιδιώξεις συγκάλυψης
4. Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε, με πρόσχημα νομικίστικους τακτικισμούς, να μην εξεταστεί η ουσία του σκανδάλου, όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγεγραμμένα ή μη, να μην εξεταστούν με τη φυσική τους παρουσία όλοι οι μάρτυρες. ακόμα και οι «προστατευόμενοι».
5. Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε ως προτεραιότητα να εξεταστεί το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής για να προχωρήσει στην διερεύνηση του σκανδάλου, ζήτημα που είχαν αποσιωπήσει από την συζήτηση στην Ολομέλεια. Σ’ αυτήν τους την παρελκυστική τακτική διευκολύνθηκαν και από τη στάση άλλων κομμάτων.
Αυτή η απαράδεκτη στάση, οδήγησε το ΚΚΕ στην αποχώρησή του από τις διαδικασίες της επιτροπής για να μη νομιμοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα του να πάρει μέρος στις εργασίες της επιτροπής, αν η πλειοψηφία της αποφασίσει να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.
6. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη την δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη η επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος.
7. Τέλος για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες.