Θα απολύσει τον Μιούλερ;
Ενα νέο Γουότεργκεϊτ
«Βρίσκονται οι ΗΠΑ στα πρόθυρα του επόμενου Γουότεργκεϊτ;» αναρωτήθηκε σε άρθρο του στον «Guardian» ο Στάνλεϊ Κλάουντ, δημοσιογράφος που είχε καλύψει για λογαριασμό του περιοδικού «Time» το σκάνδαλο που οδήγησε στην καθαίρεση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. «Μετά το Γουότεργκεϊτ στη δεκαετία του ’70, ο χρυσός κανόνας για τους προέδρους που βρίσκονται υπό έρευνα είναι να μην απολύουν το πρόσωπο που πραγματοποιεί την έρευνα».
Ενας νέος πόλεμος μέσα στον συριακό εμφύλιο
Στο Ισραήλ, πολλοί περίμεναν ένα χτύπημα από το Ιράν την Πέμπτη, στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του κράτους, ως αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάσης Τ4 κοντά στη Χομς της Συρίας στις 9 Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ιρανοί στρατιωτικοί. Το ιρανικό πλήγμα δεν ήρθε – τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν αποτελεί μια νέα επικίνδυνη πτυχή του πολέμου στη Συρία.
Η ισραηλινή αυτή επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία δεν ήταν η πρώτη. Είχε προηγηθεί, στις 10 Φεβρουαρίου, άλλη ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον της ίδιας βάσης, από την οποία είχε απογειωθεί drone με εκρηκτικά που καταρρίφθηκε εντός του Ισραήλ, καθώς και επιθέσεις εναντίον τριών ακόμα ιρανικών στόχων στη Συρία.
Εκτοτε όλο ανεβαίνουν οι τόνοι. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη εικόνες από δορυφόρο για τις ιρανικές στρατιωτικές δραστηριότητες εντός της Συρίας: πέντε βάσεις όπου δρουν άνδρες του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του ιρανικού στρατού, κυρίως λειτουργώντας επιθετικά και κατασκοπευτικά drones. Στόχος του Ισραήλ ήταν να στείλει το μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι δραστηριότητές της στη Συρία παρακολουθούνται στενά και να την προειδοποιήσει πως οι επόμενοι στόχοι ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο.
«Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία ενισχύουν το σενάριο για μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν» λέει στο «Βήμα» ο Αβι Μέλαμεντ, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και νυν αναλυτής για τη Μέση Ανατολή. «Η Τεχεράνη βρίσκεται μπροστά από το εξής δίλημμα: να απαντήσει στρατιωτικά δείχνοντας ότι δεν αφήνει να καταπατηθούν οι κόκκινες γραμμές της, καθώς μετά την επίθεση της 10ης Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι νέα ισραηλινή επίθεση θα προκαλούσε αντίποινα, ή να δείξει αυτοσυγκράτηση κινδυνεύοντας να φανεί αδύναμη;».
Το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ στέλνοντας πυραύλους ή drones από τη Συρία ή να στραφεί εναντίον πιο «μαλακών» εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Μέλαμεντ, η Τεχεράνη δεν θα επιλέξει αυτή τη στρατηγική γιατί, αν το Ισραήλ αποκρούσει τους πυραύλους και τα drones με το αντιπυραυλικό του σύστημα, οι Ιρανοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και ενδεχομένως θα ακολουθήσει νέα,ευρύτερη ισραηλινή επίθεση εναντίον βάσεων και συμφερόντων τους στη Συρία.
Ενας δεύτερος, ισχυρότερος λόγος για τον οποίο η Τεχεράνη θα δείξει αυτοσυγκράτηση είναι ότι πλησιάζει η προθεσμία της 12ης Μαΐου που έχει θέσει ο Τραμπ για να αναθεωρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, διαφορετικά ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπογράψει νέα ανανέωση της άρσης των κυρώσεων στο Ιράν. «Ο Λευκός Οίκος θα εκμεταλλευθεί τυχόν ιρανική επίθεση για να παρουσιάσει το Ιράν ως πηγή επικινδυνότητας και αστάθειας. Αν εξαπολύσει επίθεση η Τεχεράνη ως εκείνη την ημερομηνία, θα δυσκολέψει τη θέση ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γερμανία και η Γαλλία που αντιδρούν στην αμερικανική απαίτηση να αναθεωρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά και να επιβληθούν νέες αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν» λέει ο κ. Μέλαμεντ. Εκτιμά επίσης ότι «η Μόσχα έχει πιθανότατα ζητήσει από την Τεχεράνη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».
Σε κάθε περίπτωση, «η Συρία έχει γίνει πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, και όλο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες». Παρομοιάζει το Ιράν με μαραθωνοδρόμο – «προτιμά να δρα όταν οι περιστάσεις είναι ευνοϊκές και σήμερα δεν είναι» – και εκτιμά ότι η Τεχεράνη «θα περιμένει έως ότου οι περιστάσεις να είναι τέτοιες που θα πληρώσει το ελάχιστο δυνατό τίμημα για την επίθεση που θα εξαπολύσει».
Στο παιχνίδι αυτό μπήκε και η Ρωσία, η οποία εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τον ισραηλοϊρανικό ανταγωνισμό στη Συρία, θεωρώντας ότι τελικά θα πλήξει το καθεστώς Ασαντ. Σύμφωνα με τον «Monde», η Μόσχα διεμήνυσε προς την Τεχεράνη ότι αν επιθυμεί να κινηθεί εναντίον του Ισραήλ να το πράξει αλλού, όπως στον Λίβανο μέσω της Χεζμπολάχ ή στη Γάζα μέσω της Χαμάς. Προς το Ισραήλ διεμήνυσε να μην υπερβάλλει την ιρανική παρουσία στη Συρία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει ελευθερία κινήσεων στη Συρία, στην οποία εισβάλει τα τελευταία έξι χρόνια όποτε αυτή κρίνει αναγκαίο και βομβαρδίζει όποιους στόχους την ενοχλούν. Προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να «μαζέψει» τους ιρανούς συμμάχους της αλλά κυρίως την Ουάσιγκτον, προκειμένου να τρίξει τα δόντια στην Τεχεράνη, ώστε να περιορίσει την περιφερειακή της παρουσία και να μην ξαναρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε περίπτωση που ο Τραμπ αποσυρθεί από τη συμφωνία για πυρηνικά του Ιράν.
Ο αμερικανός πρόεδρος περιστοιχίζεται σήμερα από μερικούς από τους πιο αντι-ιρανούς συμβούλους που κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον: τον υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, οι οποίοι επικρίνουν σφοδρά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
«Η μεγαλύτερη απειλή, ύστερα από επτά χρόνια εμφυλίου στη Συρία, δεν προέρχεται από μια ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Στο άμεσο μέλλον, προβάλλει όλο και πιο απειλητικά μια σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν. Εγκαθιδρύεται ένα στρατηγικό σχήμα ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ρώσους, Ιρανούς και Ισραηλινούς που μπορεί να καθοδηγήσει τον πόλεμο – ή να προσθέσει έναν νέο πόλεμο στον πόλεμο» έγραψε ο «Monde».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ