Εκτιμάται ότι στα χρόνια της κρίσης περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνες κάτω των 35 ετών, πολλοί από αυτούς επιστήμονες, εγκατέλειψαν τη χώρα. Πρόκειται για το φαινόμενο brain drain, που περιγράφει τη «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτού του φαινομένου και με σκοπό να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, δεκάδες «θερμοκοιτίδες» νεοφυών επιχειρήσεων έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Στόχος τους είναι να δοθεί η δυνατότητα σε φιλόδοξες επιχειρηματικές ιδέες να αναπτυχθούν και να κατακτήσουν τη δική τους θέση στην αγορά.
Ωστόσο το μεγαλύτερο αγκάθι για τις περισσότερεςstartups αποτελεί η έλλειψη χρηματοδότησης. Απάντηση στο πρόβλημα αυτό επιχειρεί να δώσει η επενδυτική πλατφόρμα «EquiFund», η οποία παρουσιάστηκε και επισήμως την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, καθώς ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Την ένταξή τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αναμένουν και τα 12 επιχειρηματικά σχήματα που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα επώασης και υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων «Invent ICT», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της θερμοκοιτίδας «ΕΠΙ.νοώ» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC) και υλοποιείται με την αρωγή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Από την ιδέα στην πράξη

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος 25 νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της Υγείας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, τουgamingκαι φυσικά της πληροφορικής έλαβαν εξατομικευμένες υπηρεσίεςcoachingκαιmentoring από έμπειρους ανθρώπους της αγοράς και το επιστημονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου. Οπως σημειώνει ο κ.Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής ΕΜΠ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της θερμοκοιτίδας «ΕΠΙ.νοώ» και του προγράμματος «Invent ICT», το Πολυτεχνείο τα τελευταία είκοσι χρόνια «έχει φτιάξει μια μαγιά ερευνητών οι οποίοι δεν έβλεπαν μόνο το καθαρά ερευνητικό επιστημονικό κομμάτι, αλλά και το πώς μπορούν μερικές από αυτές τις ιδέες να τις κάνουν πράξη επιλύνοντας προβλήματα είτε της κοινωνίας είτε των επιχειρήσεων. Επίσης δεν αρκεί σε έναν ερευνητή να του προσφέρεις κάποια μαθήματα marketing ή διοίκησης επιχειρήσεων. Πρέπει να ακολουθείς μια τακτική, να δημιουργήσεις ένα φυτώριο».
Συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις του κόμβου «ΕΠΙ.νοώ», στο κέντρο της Αθήνας,τρειςαπό τις ομάδες που έφτασαν στον τελικό του πρώτου κύκλου. «Εδώ προσπαθούμε να φτιάξουμε υπηρεσίες που όχι μόνο θα ιδρυθούν, αλλά και θα μπορέσουν να εξελιχθούν και να επιβιώσουν μετά τα πρώτα κρίσιμα τρία χρόνια, οπότε συνήθως οι επιχειρήσεις είτε κάνουν το επόμενο βήμα και ανοίγονται στην αγορά είτε διαλύονται» σημειώνει ο project manager του «Invent ICT» κ.Βαγγέλης Σιώκας.

Παιχνίδια κινήτρων

Μπορεί ένα παιχνίδι να είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή; Απάντηση στο ερώτημα δίνουν οι κ.κ. Νίκος και Στέφανος Κουτσούρης, δρ του Tμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ ο πρώτος και προγραμματιστήςο δεύτερος, μαζί με τη φιλόλογο κυρία Ιφιγένεια Κουταλιανού,οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του «inlife» που συνδυάζει το παιχνίδι με το λεγόμενο Internet of Things(IoT).
Στο serious game που έχουν δημιουργήσει, οι παίκτες, μέσα από την ηλεκτρονική συσκευή, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία τους στο παιχνίδι, αλλά τους πόντους θα τους κερδίζουν αποκλειστικά και μόνο από πράγματα που κάνουν –ή δεν κάνουν –στην καθημερινότητά τους. «Στα ελληνικά θα τα λέγαμε παιχνίδια κινήτρων. Μέσα από το ΙοΤ θα ανιχνεύουμε κινήσεις του παίκτη στην πραγματική του ζωή, τις οποίες στη συνέχεια θα μεταφέρουμε στον εικονικό κόσμο ενός παιχνιδιού. Ανάλογα με το εάν τηρεί τους κανόνες ο παίκτης θα κερδίζει και περισσότερους πόντους. Σε πρώτη φάση στοχεύουμε σε παιδιά του δημοτικού» επισημαίνει ο κ. Ν. Κουτσούρης.
Στην αγορά υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες παιχνιδιών και εκπαίδευσης, αλλά δεν υπάρχει καμία πλατφόρμα που να συνδυάζει τα παραπάνω με την τεχνολογία τουIoT. Μάλιστα η καινοτομία της πλατφόρμας χάρισε στην ομάδα το πρώτο βραβείο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν επτά χώρες. Σύντομα θα κυκλοφορήσει δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού και στην Ελλάδα, ενώ προς το παρόν τρέχει ήδη στην Ισπανία. «Στον Δήμο του Βαγιαδολίδ ήδη χρησιμοποιείται από μαθητές για εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Αθήνα, εκτός από το Πολυτεχνείο, θα το εφαρμόσουμε και στον τομέα της ειδικής αγωγής» σημειώνει ο κ. Ν. Κουτσούρης.

Εφαρμογή υγείας

Σε παιδιά απευθύνεται και η εφαρμογή υγείας «Nous4Health», και συγκεκριμένα σε εκείνα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. «Εχουμε σχεδιάσει εξ ολοκλήρου ένα βιντεοπαιχνίδι το οποίο εκτός από τη διασκέδαση έχει σαν στόχο να εκπαιδεύσει αυτά τα παιδιά στο πώς να μπορούν να αυτοδιαχειρίζονται την ασθένειά τους. Οι «παίκτες» θα πρέπει να συνυπολογίζουν πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης τους και είναι αρκετά δύσκολο ένα παιδί να τα συνυπολογίσει όλα αυτά και ταυτόχρονα να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οπότε η έγκαιρη εκπαίδευσή τους είναι πολύ σημαντική» εξηγεί η κυρίαΚωνσταντία Ζαρκογιάννη, ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ και υπεύθυνη της ομάδας.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πλατφόρμα που να μεταφέρει μέσω διαδραστικής αφήγησης πληροφορίες για τον διαβήτη στα παιδιά. «Οι ιστορίες και τα δεδομένα που εμφανίζονται στο παιχνίδι προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα με τα οποία δημιουργούμε ρεαλιστικά σενάρια. Μάλιστα, στο τέλος της ημέρας τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσα από διάγραμμα το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους και να διερευνήσουν τις διαφορετικές εκδοχές που θα επέφεραν στον οργανισμό τους οι άλλες επιλογές που είχαν στη διάθεσή τους» καταλήγει η κυρία Ζαρκογιάννη. Επόμενο στάδιο της ομάδας είναι η ολοκλήρωση μιας δοκιμαστικής έκδοσης η οποία θα διατεθεί σε σχολεία.

Ειδικά ψηφιακά κυκλώματα από την InAccel

Από τη θερμοκοιτίδα του ΕΜΠ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αμιγώς τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως το InAccel. H οµάδα, που απαρτίζεται από τους κ.κ. Χριστόφορο Κάχρη, Ηλία Κορομηλά και Γιάννη Σταμέλο, έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ειδικών ψηφιακών κυκλωμάτων για τις πιο κοινές διεργασίες των εφαρμογών στα κέντρα δεδομένων (machine learning, big data analytics, graph computations κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να αυξήσουν την απόδοση του συστήματος και να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο εκτέλεσης των εφαρμογών. «Απευθυνόμαστε σε εταιρείες που επεξεργάζονται μεγάλο όγκο πληροφορίας και θέλουν να επιταχύνουν σημαντικά τον χρόνο εκτέλεσης αυτών των εφαρμογών. Το κυριότερο πλεονέκτημα των υπηρεσιών μας είναι ότι μπορούν να καταφέρουν αυτή την επιτάχυνση χωρίς να αγοράσουν νέο εξοπλισμό, αφού η λύση που προσφέρει η InAccel βασίζεται σε cloud τεχνολογία χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στον κώδικα των εφαρμογών τους.

Αναπτύσσουμε επιταχυντές υλικού σε μορφή βιβλιοθήκης λογισμικού με ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές για επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως το Spark και το Caffee» αναφέρει ο κ. Κάχρης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 15 Μαΐου, ενώ στο πρόγραμμα εφέτος θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ