Τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει το Βερολίνο την ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύουν ευρωπαϊκές πηγές ως το σημαντικότερο εμπόδιο στην πορεία εξεύρεσης συνολικής λύσης ως το Eurogroup του Ιουνίου. Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στην Ουάσιγκτον στις συναντήσεις του Washington Group. Σε αυτές διεφάνη ότι το ΔΝΤ θέλει λύση για το χρέος με ξεκάθαρους όρους, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Πόουλ Τόμσεν για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος της απαίτησης του Ταμείου να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2019.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στη Γερμανία έχουν θορυβηθεί από τις δηλώσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και κορυφαίων υπουργών του, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και η Εφη Αχτσιόγλου, για «τους αυξημένους βαθμούς ελευθερίας» και «το τέλος της επιτροπείας» μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Δύσκολη εξίσωση
Φοβούνται ιδιαίτερα «διολίσθηση» σε πολιτικές του παρελθόντος, ενώ συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες. «Η Γερμανία δεν θα κάνει «δώρο» την ελάφρυνση χρέους στην κυβέρνηση για να πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα απαιτήσει πολύ αυστηρούς όρους» λέει χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται μετριοπαθής στις δημόσιες τοποθετήσεις του, καθώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον βαθμό δυσκολίας των διαπραγματεύσεων για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα από τις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η Γερμανία ακολούθησε την ίδια τακτική όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους και απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Οπως φάνηκε και από τις διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, η λήψη μέτρων μείωσής του αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Γιατί μπορεί σε τεχνικό επίπεδο να έχει γίνει η επιλογή των παρεμβάσεων, αλλά πλέον έχει έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων.
Τον πρώτο λόγο θα έχει το Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε αφενός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ για να το χαρακτηρίσει βιώσιμο και αφετέρου να μην υπάρξουν αναταράξεις στον κυβερνητικό σχηματισμό και δυσαρέσκεια στη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία τάσσεται κατά της ελάφρυνσης του χρέους. Για αυτό και προβάλλει το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η τελική ανάλυση βιωσιμότητάς τουκαι στη συνέχεια, μετά το τέλος του προγράμματος, να αποφασίσει το Eurogroup.
Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, Γερμανία και Ταμείο έχουν έλθει πιο κοντά στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Εχουμε αποδεχθεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποια μέτρα μπορεί να ενεργοποιηθούν αργότερα, αλλά πρώτα θα πρέπει να έχει εγκριθεί ένας αυτόματος μηχανισμός. Αναφέρθηκε και στη σύνδεση των μέτρων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κάτι που έχει βάλει στο τραπέζι το Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και σε μελλοντικές πιθανές κρίσεις στην Ευρώπη, όπως έγραψε η «Handelsblatt». Από την πλευρά του το Ταμείο εμφανίζεται έτοιμο, με τον κ. Τόμσεν να διευκρινίζει πάντως ότι ο χρόνος τελειώνει. «Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Αλλωστε θα απαιτηθεί εκτός από την έγκριση να γίνει τουλάχιστον μία αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εποπτεία με όρους
Ενα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί το μοντέλο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς πέρα από τους όρους που θέλουν οι Γερμανοί για το χρέος θα πρέπει να προσδιοριστούν τυπικά ζητήματα που σχετίζονται με τις αποστολές των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και ουσίας, για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της τέταρτης αξιολόγησης που δεν θα καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθούν. Αυτές θα μπουν ως ορόσημα στη «νέα συμφωνία», όπως τη «βάφτισε» ο Πιερ Μοσκοβισί.
Οπως εξήγησε, δεν θα υπάρξει καινούργιο μνημόνιο, αλλά «επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωσή του, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας». Εκανε δε λόγο για μια «νέα συμφωνία».
Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων, τα τελευταία 24ωρα είδαν εκ νέου το φως πληροφορίες για παράταση του τρέχοντος προγράμματος για δύο-τρεις μήνες. Πέρα από το γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτεται από την Αθήνα, έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Χρειάζεται να υπερψηφιστεί από κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπλοκής. Γι’ αυτό και έσπευσαν να διαψεύσουν το συγκεκριμένο σενάριο τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ