Στερνή μου γνώση…

Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε χρόνια για να αντιληφθούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ τη χαμένη ευκαιρία της επιχείρησης με το νομοσχέδιο για τη «Μικρή» ΔΕΗ που τόσο πολέμησαν και κατάφεραν να ακυρώσουν.

Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε χρόνια για να αντιληφθούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ τη χαμένη ευκαιρία της επιχείρησης με το νομοσχέδιο για τη «Μικρή» ΔΕΗ που τόσο πολέμησαν και κατάφεραν να ακυρώσουν. Παραδέχθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την αντίθεσή τους στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ότι ακόμη και το σχέδιο της «Μικρής» ΔΕΗ που εκπόνησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν πολύ καλύτερο από το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Τι προέβλεπε όμως το σχέδιο της «Μικρής» ΔΕΗ το 2013; Για να προσαρμοσθεί η Ελλάδα στην κοινοτική οδηγία περιορισμού του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία και πώληση της «Mικρής» ΔΕΗ, στην οποία θα δίνονταν το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, το 30% του προσωπικού, το 30% των δανείων και το 30% των πελατών.
Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών ήταν έντονες και με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο ακυρώθηκε. Η ΔΕΗ εκτιμάται ότι απώλεσε τότε πάνω από 600 εκατ. ευρώ από την ακύρωση πώλησης της «Mικρής» ΔΕΗ.
Αντί της «Mικρής» ΔΕΗ, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε με τους δανειστές να περιορισθεί έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ από 95% σε50% με τη μέθοδο των δημοπρασιών.
Να βγάζει δηλαδή σε τιμές κόστους η ΔΕΗ ενέργεια προς πώληση σε ιδιώτες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση συμφώνησε να μείνει «μισή» η ΔΕΗ χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για την εταιρεία και με τις ίδιες θέσεις εργασίας.

Και αυτό για να ικανοποιηθούν οι συνδικαλιστές και ένας σκληρός πυρήνας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελαν πώληση μονάδων σε ιδιώτες. Κάτι που όμως τελικά δεν θα αποφευχθεί καθώς για να κλείσουν οι αξιολογήσεις συμφωνήθηκε και ήρθε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Οι ενστάσεις των συνδικαλιστών στο νομοσχέδιο, εκτός του ότι διαφωνούν επί της αρχής σε κάθε ιδιωτικοποίηση, είναι πρώτον πως δεν επέρχεται δανειακή ελάφρυνση της ΔΕΗ αφού δεν μεταφέρονται δάνεια στις προς πώληση εταιρείες και δεύτερον ότι ενώ η εταιρεία χάνει την παραγωγή, διατηρεί την προμήθεια και θα πρέπει να αγοράζει ενέργεια από τρίτους για να προμηθεύει τους πελάτες της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.