Οταν ξυπνήσουν οι γίγαντες

ΣΥΧΝΑ αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκφράζουν όλον τον κόσμο. Φυσικά ο αριθμός των 206 χωρών-μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η εντυπωσιακή προμετωπίδα αυτής της άποψης.

ΣΥΧΝΑ αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκφράζουν όλον τον κόσμο. Φυσικά ο αριθμός των 206 χωρών-μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η εντυπωσιακή προμετωπίδα αυτής της άποψης. Ωστόσο αν προσφύγουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως συμμετοχή με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των κρατών που συμμετέχουν ενεργά (και όχι συμβολικά) στους Αγώνες είναι εμφανής η απουσία χωρών με τεράστιο πληθυσμό η καθεμία από αυτές. Καθώς η κλεψύδρα του χρόνου μειώνεται εν όψει των αγώνων στο Τόκιο (2020), το ερώτημα «αν θα ξυπνήσουν οι γίγαντες» έχει κάποια δημοσιογραφική σημασία.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ (ως απάντηση στο ερώτημα) στη διοργάνωση της Βραζιλίας είναι ολοφάνερο ότι ήταν ουσιαστικά απούσες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και πόσω μάλλον στους προηγούμενους, η Ινδία (1,3 δισ.), η Ινδονησία (260 εκατ.), το Πακιστάν (200 εκατ.), η Νιγηρία (185 εκατ.), το Μπανγκλαντές (160 εκατ.), οι Φιλιππίνες (100 εκατ.), το Βιετνάμ (92 εκατ.), το Ιράν (80 εκατ.), άλλες δύο χώρες με πληθυσμό άνω των 50 εκατ. (Ταϊλάνδη, Μιανμάρ-Βιρμανία) κ.ά.
ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ των πληθυσμών αυτών πλησιάζει τα δυόμισι δισεκατομμύρια ψυχές… Συνεπώς είναι εύλογο το ερώτημα όσον αφορά την «ολυμπιακή αφύπνιση των γιγάντων». Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η επισήμανση ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι ασιατικές. Η διεξαγωγή των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ασία (Τόκιο) θα έχει άραγε κάποια επίδραση; Να προστεθεί ότι κάποιες από αυτές τις χώρες βρίσκονται κοντά ή και εντός του γεωγραφικού και γεωπολιτικού χώρου της Απω Ανατολής. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες με την αθλητική ενοποίηση των δύο «αδελφών» (αλλά και αντιμέτωπων κρατών) της Κορέας σημαίνει αναμφίβολα πολλά. Είναι νωρίς να γίνει λόγος για το τι θα συμβεί ή δεν θα συμβεί το 2020. Είναι, πάντως, σημειολογικά αλλά και εν δυνάμει γεγονός μείζονος σημασίας.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ που υπάρχουν δεν οδηγούν σε προβλέψεις κάποιας επαρκούς κλίμακας. Φαίνεται, όμως, ότι στην Ινδία, στις Φιλιππίνες και στη Νιγηρία καταγράφεται κάποια προολυμπιακή κινητικότητα. Ευνόητο είναι να αναζητούνται κάποια αθλήματα και αγωνίσματα όπου η συμμετοχή των αθλητών τους (δειγματοληπτικά και αθλητριών) θα εμφανίσει πιθανότητες ουσιαστικής και όχι συμβολικής παρουσίας. Ως επίμετρο η προσέγγιση στο ερώτημα της στήλης οδηγεί στη διαπίστωση ότι επί συνολικού πληθυσμού της Γης 7,5 (επτάμισι) δισ. του 2016, οι χώρες που δεν έχουν ενεργό παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες καλύπτουν πληθυσμό προσέγγισης τριών δισεκατομμυρίων…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.