Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε πολίτες και επιχειρήσεις συγκαταλέγεται η Ελλάδα, τη στιγμή που γειτονικές χώρες χρησιμοποιούν τη φορολογία ως κίνητρο για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες επιβάλλουν φορολογικό συντελεστή 10% τη στιγμή που στην Ελλάδα ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων είναι 45% και αν προστεθεί σε αυτόν και η εισφορά αλληλεγγύης ξεπερνά κατά πολύ το 50%.
Η φορολογία τα χρόνια της κρίσης αποτελεί την αιχμή του δόρατος για αύξηση των εσόδων, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικά κάθε χρόνο επιβαρύνονται και με περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους.
«Το Βήμα της Κυριακής» σε ειδικό ένθετο παρουσιάζει την κωδικοποίηση της φορολογίας όπως ισχύει στην Ελλάδα μετά και τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στα χρόνια των μνημονίων, σε έναν φορολογικό οδηγό-πλοηγό που ετοίμασε η εταιρεία Grant Thornton Greece.
Αφορά τα φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις
Η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη ανοίξει, τα έντυπα της Εφορίας είναι έτοιμα, η προθεσμία τρέχει μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου και οι παγίδες πολλές.
Στο ειδικό ένθετο γίνεται διεξοδική αναφορά και ανάλυση της φορολογίας ακινήτων, των γονικών παροχών, των κληρονομιών και επιπλέον η Grant Thornton ως εταιρεία εξειδικευμένη σε φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες αναλύει διεξοδικά το τι ισχύει για τα τεκμήρια, το «πόθεν έσχες», τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τις μεθόδους έμμεσου προσδιορισμού φορολογητέας ύλης κ.τ.λ.
Σύμφωνα με την Grant Thornton Greece, «η φορολογία στην Ελλάδα με τις συνεχείς τροποποιήσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αποτελεί για τον φορολογούμενο ριψοκίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα ύδατα, το οποίο δίχως την αρωγή των κατάλληλων βοηθημάτων και σχετικών οδηγιών προς ναυτιλλομένους δύναται να αποδειχθεί καταστροφικό».
Οπως επισημαίνουν οι συντάκτες του συνοπτικού αλλά τεκμηριωμένου αυτού οδηγού, «επιδιώκει να περιγράψει συνοπτικά τα καίρια σηµεία της φορολογικής νοµοθεσίας που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα, όπως ισχύει μέχρι και τον Απρίλιο του 2018».
Το κείμενο είναι επικαιροποιημένο, με όλες τις βασικές οδηγίες και διευκρινίσεις που προέκυψαν από τις εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης, σε μία προσπάθεια συγκέντρωσης και τακτοποίησης των εν λόγω πληροφοριών.
Διαβάστε ακόμα:
Η φορολογία των εισοδημάτων Η φορολογική μεταχείριση των επιμέρους εισοδημάτων
Τα τεκμήρια, ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού ελάχιστης φορολογίας
Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ