Μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Viohalco.
Πρόκειται για την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου που σύμφωνα με την εταιρεία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη.
Πρόσφατα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δανειακή σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ, διάρκειας έως δέκα έτη, με την Commerzbank Aktiengesellschaft. Το δάνειο αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται στο εργοστάσιο των Οινοφύτων. Το δάνειο των 65 εκατ. έχει κάλυψη ECA από την EULER HERMES Aktiengesellschaft για λογαριασμό του Γερμανικού Δημοσίου.
Ο ελληνικός όμιλος έχει υπογράψει σύμβαση με τον γερμανικό οίκο SMS group GmbH για την αγορά και εγκατάσταση ενός νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου (four-stand tandem aluminium hot finishing mill).
«Με το νέο θερμό έλαστρο tandem το εύρος της θερμής έλασης θα κυμαίνεται από 1,8 mm έως 12,7 mm σε πάχος και μέχρι 2,6 m σε πλάτος, και θα εξασφαλίσει τη θέση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη» υποστηρίζει η εταιρεία.
«Με το νέο θερμό έλαστρο tandem το εύρος της θερμής έλασης θα κυμαίνεται από 1,8 mm έως 12,7 mm σε πάχος και μέχρι 2,6 m σε πλάτος, και θα εξασφαλίσει τη θέση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη» υποστηρίζει η εταιρεία.
Επέκταση
Γενικότερα η επένδυση θα ενισχύσει τη θέση τής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στις αγορές προϊόντων αλουμινίου για συσκευασίες, μεταφορικά μέσα, βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, ενώ θέτει τις βάσεις για επέκταση στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής.
Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ελάστρου θα υπερδιπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα της θερμής έλασης του εργοστασίου, ενώ πρόσθετες μελλοντικές επενδύσεις θα αυξήσουν ανάλογα και την τελική παραγωγή.
Η νέα γραμμή θερμού ελάστρου θα αρχίσει την παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Παράλληλα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι απέκτησε τον έλεγχο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου. Η εταιρεία είχε ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από το 2016 και στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το ενεργητικό της που διενήργησε ο ειδικός εκκαθαριστής (ΣΟΛ ΑΕ Ορκωτών Ελεγκτών) προσφορά υπέβαλε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 2,5 εκατ. ευρώ αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο από τον μέτοχο της εταιρείας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Η εταιρεία Μεταλλουργική Ηπείρου υπολειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια και από 130 εργαζομένους την περίοδο της ακμής της απασχολούσε μόλις 55 εργαζομένους. Η επόμενη ημέρα για τη Μεταλλουργική Ηπείρου που έχει έδρα το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επικέντρωση στη δραστηριότητα παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου από τα οποία γίνονται τα κέρματα του ευρώ με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Η εταιρεία έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 τόνων κερμάτων αλλά τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούσε την Τράπεζα της Ελλάδος με μόλις 200-300 τόνους ετησίως. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι μία τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο επεξεργασίας χαλκού και διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο προώθησης των προϊόντων της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση της παραγωγής θα συνδυαστεί με συμβόλαια προμήθειας κερμάτων και σε χώρες εκτός ευρώ.
Παραγωγή κερμάτων
Η Μεταλλουργική Ηπείρου ιδρύθηκε το 1979 και κρατικοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, περνώντας στον έλεγχο της ΕΒΟ. Είχε συμβόλαια με τον Ελληνικό Στρατό αλλά η λειτουργία της ήταν ζημιογόνος. Με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ τής ανετέθη από την Τράπεζα της Ελλάδος το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των νομισμάτων της δραχμής με αυτά του ευρώ και κατάφερε, έστω και πρόσκαιρα, να σηκώσει κεφάλι. Στην πορεία η συνεργασία της με την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκε στις ετήσιες ανάγκες της ΤτΕ για νομίσματα των οποίων ο όγκος ήταν πολύ μικρότερος, με αποτέλεσμα εκ νέου η εταιρεία να βρεθεί σε αδιέξοδο, να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και να χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξ ου και η ένταξή της σε εκκαθάριση εν λειτουργία και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ