Επιδεινώνονται ραγδαία οι σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Την περασμένη Δευτέρα οι ΗΠΑ επέβαλαν στις αμερικανικές επιχειρήσεις επταετή απαγόρευση πώλησης εξαρτημάτων και λογισμικού στη ZTE Corp, επειδή η κινεζική εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητών τηλεφώνων εξήγαγε προϊόντα της στο Ιράν. Η «βολή» της Ουάσιγκτον πλήττει τη ΖΤΕ, έχει όμως και παράπλευρες απώλειες. Και το μεγαλύτερο θύμα από τα «φίλια πυρά» της Ουάσιγκτον είναι η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Qualcomm.
Η αμερικανική εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών της κινεζικής. «Η ΖΤΕ εξάγει περίπου 45 εκατ. συσκευές κινητών τηλεφώνων ετησίως και οι μισές από αυτές έχουν τσιπάκια της Qualcomm. Αν το κάθε τσιπάκι κοστίζει 25 δολάρια, η αμερικανική εταιρεία χάνει μισό δισ. δολάρια τζίρο τον χρόνο» δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο διευθυντής ερευνών της Counterpoint Research Νιλ Σαχ. Σημειωτέον ότι προ ολίγων εβδομάδων ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ για να «προστατεύσει» την Qualcomm μπλοκάρισε τη σχεδιαζόμενη πώλησή της στην εδρεύουσα στη Σιγκαπούρη Broadcom.
Η ΖΤΕ κατείχε το 2017 μερίδιο 11,2% στην αμερικανική αγορά κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Canalys. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις κατά της ΖΤΕ θα πλήξουν το σύνολο των αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς εταιρείες από άλλες χώρες θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό της Qualcomm.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ