Για «μεταμόρφωση Καμμένου», κάνουν λόγο βουλευτές της αντιπολίτευσης μετά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής με αφορμή τους χαμηλούς τόνους που επέλεξε όσον αφορά την κρίσιμη καμπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και τις εκκλήσεις του προς το σύνολο των πολιτικών κομμάτων «να πάρουμε μια εθνική θέση όλοι μαζί», μετά και την νέα τουρκική πρόκληση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμίων.
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν στους βουλευτές των κομμάτων και οι προειδοποιήσεις αυτοσυγκράτησης που απηύθυνε ο κ. Καμμένος, με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια τριών νεαρών που ύψωσαν την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος», λέγοντας ότι όσοι υψώνουν σημαίες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να τις υπερασπιστούν με το αίμα τους μέχρι το τέλος.
Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε ενώπιον των κομμάτων με μια πολύ πιο συγκρατημένη και ήπια ρητορική, όταν στον παρελθόν ο ίδιος έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του. Μόλις προσφάτως είχε αποκαλέσει μιλώντας σε δημοσιογράφους «σουλτάνο» και «τρελό» τον Ερντογάν κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και «Εξπρές του Μεσονυχτίου», προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί επικίνδυνο παιχνίδι με τα εθνικά θέματα την στάση του. Η ρητορική του κ. Καμμένου έχει προκαλέσει προβληματισμό κατά καιρούς και εντός κυβέρνησης, δημιουργώντας αμηχανία και ανησυχία, ενώ μετά την υπουργοποίηση του Φ. Κουβέλη δεν άργησαν να διαφανούν οι διαφορετικές αποχρώσεις, όπως στην περίπτωση της θέσης του υπουργού Άμυνας περί ομηρείας των δυο στρατιωτικών, στην οποία εμμένει και δηλώνει: «Μακάρι να είχα διαψευστεί».
Πάντως ο ίδιος αυτή την φορά κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή του όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη περί «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο των χαμηλών τόνων που υιοθέτησε, είπε στην Επιτροπή της Βουλής ότι «η δήλωσή του έγινε μετά την κηδεία του Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε με το Mirage εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, προασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας, ήρωας, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, εν καιρώ ειρήνης».
Μάλιστα είπε ότι «αυτός είναι ο ακήρυχτος πόλεμος που αναφέρθηκε ο κ. Κουβέλης, όπως και ο ακήρυχτος πόλεμος, ο υβριδικός πόλεμος, ο ψυχολογικός πόλεμος στον οποίο δεν πρέπει να υποκύψουμε». «Ψυχολογικός πόλεμος ο οποίος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει φόβο στους Έλληνες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Έλληνες». «Είμαστε μία ασφαλής χώρα, ισχυρή που βγαίνει από μία οικονομική κρίση. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για να πληγεί η χώρα και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε.
Με χαρακτηριστικό ενδιαφέρον οι βουλευτές έβλεπαν τον κ. Καμμένο να αλλάζει προφίλ, σχολιάζοντας με αφορμή όσους λένε ότι είναι εξαφανισμένος, ότι «δεν είναι ο ρόλος του ΥΠΕΘΑ να βγαίνει και να δίνει συνεντεύξεις». «Θα προσπαθήσω στην διαχείριση σε ευαίσθητες στιγμές να αφήνω τον λόγο σε αυτούς που πρέπει να τον έχουν και το ΥΠΕΘΑ να κάνει το καθήκον του έχοντας την πολιτική εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν το καθήκον τους όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο όρκος που έχουν δώσει προς τον ελληνικό λαό», δήλωσε.
Μάλιστα διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής για το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, την θέση της κυβέρνησης την εκφράζει ο πρωθυπουργός, που είναι υπεύθυνος για την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ υπεύθυνος για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ο υπουργός των Εξωτερικών. Και κάλεσε όλα τα κόμματα να υιοθετήσουν την δήλωση του ΥΠΕΞ σχετικά με τους παραληρηματικούς, όπως τους χαρακτήρισε, τουρκικούς ισχυρισμούς αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμίων, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων.
Όσον αφορά τις νουθεσίες του κ. Καμμένου προς όσους υψώνουν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδες, ήταν σαφείς: «Αυτός που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την βάλει κάπου θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να έρθει στο στρατό για να πει ότι εγώ αποφάσισα σήμερα με δύο φίλους μου, που είναι Πάσχα, να βάλουμε μια σημαία εκεί. Να το ξέρετε και σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να την υπερασπιστείτε. Βεβαίως και σε κάθε ελληνικό νησί πρέπει να μπορούμε να βάλουμε μια ελληνική σημαία, αλλά το θέμα είναι ότι η σημαία είναι σύμβολο και η προβολή σημαίας αποτελεί ισχυρή πράξη επιβολής εθνικής κυριαρχίας. Όταν λοιπόν κάποιος παίρνει τη σημαία και την τοποθετεί κάπου πρέπει να διασφαλίσει ο ίδιος ή με ενημερωμένες τις ένοπλες δυνάμεις ότι θα την υπερασπιστεί με το αίμα του και μέχρι το τέλος. Το να πάρεις μια βάρκα και να πεις τώρα που είναι Πάσχα ας βάλουμε στην τάδε βραχονησίδα μια σημαία και ας τρέχει μετά το φυλάκιο να το υπερασπιστεί. Την υπερασπιζόμαστε βεβαίως και θα υπερασπιστούμε όποια σημαία όπου κι αν είναι, αλλά η προβολή της εθνικής κυριαρχίας δια του συμβόλου είναι πράξη που είναι και υπεύθυνος αυτός που την κάνει να έχει και τη δυνατότητα εν συνεχεία να μπορέσει να τη στηρίξει». Ενώ διευκρίνισε: «Οι προβλεπόμενες σημαίες, όπως υπάρχει ο σχεδιασμός, εκεί που πρέπει να μπουν, έχουν μπει και τις προασπιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, στρατός, έθνος, πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης ».
Ο κ. Καμμένος δεν δίστασε να στηλιτεύσει και την στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ΓενςΣτόλτενμπεργκ, ο οποίος κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ΜεβλούτΤσαβούσογλου, δεν αντέδρασε όταν ο τελευταίος εξαπέλυε επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, η μεταστροφή της στάσης του κ. Καμμένου δεν είναι μόνον ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά κυρίως εντάσσεται σε μια προσπάθεια οικοδόμησης εκ μέρους του μιας γραμμής άμυνας εν όψει τυχόν δυσάρεστων εξελίξεων με την γείτονα. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «στην περίπτωση αυτή για τον κ. Καμμένο θα φταίνε όλοι οι άλλοι: το ΝΑΤΟ που κρατά στάση ουδετερότητας, οι υπερπατριώτες που υψώνουν σημαίες στις βραχονησίδες κ.ά.».