Επιμένει το ΔΝΤ ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 γεγονός που προδικάζει ότι θα πιέσει εκ νέου να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα (τον Ιανουάριο του 2019) η συρρίκνωση του αφορολόγητου ταυτόχρονα με τις περικοπές στις συντάξεις.
Μία ημέρα μετά την εκτίμηση του ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2% (πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις), σήμερα το Ταμείο έδωσε στην δημοσιότητα το Fiscal Monitor στο οποίο διατυπώνεται η πρόβλεψη πως εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ κάτω από τον στόχο του 3,5% .
Μπορεί το ΔΝΤ να αναθεώρησε προς τα πάνω το φετινό πλεόνασμα (2,2% του ΑΕΠ η φθινοπωρινή του εκτίμηση) αλλά πλέον βασίστηκε σε νεότερα στοιχεία για το 2017 καθώς όπως φαίνεται στην έκθεση του ασπάζεται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό έκλεισε στο 3,7% του ΑΕΠ .
Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο δεν πρόκειται να θέσει θέμα πρόσθετων μέτρων για το 2018 παρότι υπάρχει μία απόκλιση που ξεπερνά το 1 δις ευρώ έναντι του στόχου.
Όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει αφενός να εφαρμοστούν όλες οι ψηφισμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και αφετέρου να έλθει νωρίτερα το μειωμένο αφορολόγητο για να μην χαθεί και ο στόχος του πλεονάσματος για το 2019 που τον οριοθετεί στο 3,5%.
Επιπρόσθετα θα επαναδιατυπώσει την θέση του ότι τα «αντίμετρα» δεν θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το 2023.
Τις απαιτήσεις του Ταμείου θα μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτο η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον (20 – 22 Απριλίου) . Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται στην Βοστώνη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, ενόψει της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και αύριο Πέμπτη θα πετάξει για Ουάσιγκτον .
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος το Ταμείο «βλέπει» ότι εφέτος θα διαμορφωθεί στο 191,2% του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από του χρόνου μέχρι το 165,1% του ΑΕΠ το 2023
Η απάντηση της κυβέρνησης
«Επειδή γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση. Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής. Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδεδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα. Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…