Από τη στιγμή που ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι ενημέρωνε για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ τη νύχτα της 7ης Απριλίου ότι δεκάδες άνθρωποι στη Συρία είχαν χάσει τη ζωή τους, άλλοι βγάζοντας αφρούς από το στόμα τους, άλλοι μην μπορώντας να πάρουν ανάσα, ο αμερικανός πρόεδρος πήρε την απόφαση να επιτεθεί.
Για εκείνον μόνο ένα ερώτημα υπήρχε στο τραπέζι: πώς θα προχωρήσει σε αυτή την επίθεση. Επρόκειτο εξάλλου για μια στροφή 180 μοιρών για έναν πρόεδρο που, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, έλεγε ότι θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το περίπλοκο συριακό μέτωπο.
Ομως οι φρικιαστικές εικόνες αμάχων να πεθαίνουν από ασφυξία τον στοίχειωναν και τις επόμενες μέρες οι ζυμώσεις με το νέο επιτελείο του επί θεμάτων ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής αλλά και τους συμμάχους Γαλλία και Βρετανία ήταν έντονες και συνεχείς.
Ακολούθησαν οι πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων του καθεστώτος Ασαντ και όπως επιβεβαίωνε μέσω tweet ο Τραμπ η «αποστολή εξετελέσθη», φράση που είχε χρησιμοποιήσει και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Αρκετοί σύμβουλοί του διαπίστωναν παρ’ όλα αυτά ότι ο ίδιος δεν είχε κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την περιοχή.
Η απουσία σαφούς στρατηγικής στο πολεμικό αυτό μέτωπο περιπλέκει την κατάσταση, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αμφιταλαντεύεται μεταξύ του απομονωτισμού και της παρεμβατικής πολιτικής που του υπαγορεύουν «γεράκια», όπως για παράδειγμα ο νέος σύμβουλός εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον ή ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γράγκαμ που λέγεται ότι τον παρότρυνε να μην αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία.
Το χρονικό της απόφασης
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Washington Post» αναφορικά με την απόφαση του αμερικανού προέδρου να βομβαρδίσει από κοινού με Γαλλία και Βρετανία τη Συρία, αυτή έρχεται σε μια στιγμή «τραυματική» για τον Τραμπ, με τον ίδιο να είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος από όσα βγαίνουν στη φόρα για τις προσωπικές του υποθέσεις.
Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι αμερικανοί στρατηγοί αποφάσιζαν για τις τελευταίες λεπτομέρειες καταρτίζοντας σχέδιο, το μυαλό του Τραμπ ήταν στο βιβλίο-κόλαφο του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ που μεταξύ πολλών άλλων βγάζει τα «άπλυτά» του στη φόρα.
Η επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου στη Συρία –αναφέρει το άρθρο –ήταν πολύ πιο συγκρατημένη από τα «τιτιβίσματά» του περί «νέων, ωραίων και έξυπνων πυραύλων», ή από το συμπέρασμά του ότι για τη σημερινή κατάσταση επί του συριακού εδάφους φταίει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα που δεν εφάρμοσε τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει. Ακόμα και στις συναντήσεις επιτελών του οι τόνοι ήταν χαμηλοί.
Ο Τραμπ φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα ανυπόμονος η στρατιωτική δράση να γίνει γρήγορα, όμως παρά το κατεπείγον του πράγματος έδωσε περιθώριο στον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις και στους στρατηγούς να συντονίσουν την επίθεση με τους Γάλλους και τους Βρετανούς, γεγονός που όπως και το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε απαιτούσε συντονισμό, ιδιαίτερους χειρισμούς αλλά και χρόνο ώστε να εντοπιστούν οι σωστοί στόχοι.
Το μυαλό στην έρευνα του FBI
Την ίδια ώρα, από το βήμα του ΟΗΕ στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αμερικανίδα πρεσβευτής του Οργανισμού Νίκι Χέιλι έβγαινε μπροστά ως η φωνή της οργής της κυβέρνησης Τραμπ καταδικάζοντας τον Ασαντ για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση κατά του λαού του αλλά και τη Ρωσία αναφορικά με την παραπληροφόρηση στην οποία επιδιδόταν με στόχο να προστατεύσει τον σύμμαχό της.
Η εβδομάδα που προηγήθηκε της επίθεσης δεν είχε ξεκινήσει καλά για τον αμερικανό πρόεδρο, με τις εξελίξεις να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας καθώς έμπιστοι συνεργάτες του έμπαιναν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Τραμπ πληροφορούνταν ότι μέλη του FBI «εισέβαλαν» στο γραφείο και στο δωμάτιο ξενοδοχείου του προσωπικού δικηγόρου του Μάικλ Κόεν, σε μια καθ’ όλα νόμιμη έρευνα, μιας και είχαν εξασφαλίσει σχετικό ένταλμα από τις ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης.
Το μυαλό του Τραμπ δεν ήταν στη Συρία μέχρι το πρωί της Τετάρτης που πληροφορούνταν από το Fox News ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να καταρρίψουν αμερικανικούς πυραύλους που θα πλήξουν στόχους στην εμπόλεμη χώρα. Η απόφασή του ανακοινώθηκε μέσω Twitter: «Ετοιμάσου Ρωσία γιατί έρχονται πύραυλοι ωραίοι, νέοι και έξυπνοι», αιφνιδιάζοντας τη στρατιωτική του ηγεσία καθώς παρά τις προετοιμασίες, καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί για το πώς ή πότε θα γίνει επίθεση. Το ίδιο κιόλας βράδυ, οι στρατηγοί του ανακοίνωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες της επίθεσης και ο σχεδιασμός του Πενταγώνου προχωρούσε με εντατικούς ρυθμούς.
Καθώς λάμβαναν χώρα οι προετοιμασίες, οι αμερικανοί διοικητές του στρατού ενίσχυαν τα μέτρα ασφαλείας των στρατευμάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Αμυνας Μάτις μπορεί να μην είχε καταλήξει οριστικά στο συμπέρασμα ότι ο Ασαντ είναι υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά στην Ντούμα, όμως ο προϊστάμενός του είχε διαφορετική άποψη.
HeliosPlus