Τις προηγούμενες ημέρες μια φάλαινα μήκους 9 μέτρων ξεβράστηκε στις ακτές της Σαντορίνης.
Το σπάνιο για τη Μεσόγειο κήτος είχε αποκάμει στα βράχια της θηραϊκής γης, ανήμπορο από τα τριάντα κιλά πλαστικών που βρέθηκαν στην κοιλιά του.
Υπέστη γαστρικό σοκ, αποφάνθηκαν οι ειδικοί που έκαναν την νεκροψία.
Είναι αυτή μια άλλη εκδοχή της κρίσης του Αιγαίου, την οποία προφανώς δεν συλλαμβάνουν, ούτε αντιλαμβάνονται όσοι εμπλέκονται στην ελληνοτουρκική ένταση των τελευταίων μηνών.
Το Αιγαίο, μια θάλασσα ξεχωριστή, ίσως μοναδική στον κόσμο, κρύβει πάμπολλους θησαυρούς, ικανούς να προκαλούν σκληρούς ανταγωνισμούς.
Ωστόσο ο τόσο δυστυχής θάνατος του κακότυχου κήτους φανερώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ειρήνευσης, προόδου και ανάπτυξης όλης της ζώνης.
Η Ελλάδα και η Τουρκία αντί να ανταγωνίζονται στρατιωτικά και να βρίσκονται κάθε τόσο μπροστά σε μια άγονη και ζημιογόνο σύγκρουση θα ήταν προτιμότερο να συντονιστούν σε ένα ειρηνικό και ευγενικό αγώνα για μια καθαρή, απαλλαγμένη από ρύπανση και κάθε λογής σκουπίδια, φιλόξενη θάλασσα σε ανθρώπους και ψάρια.
Αν το Αιγαίο, τα νησιά και οι ακτές του, ελληνικές και τουρκικές, απορρυπανθούν κατ’ απόλυτο τρόπο, θα κερδίσουν άπαντες πολλαπλάσια. Με συγκεκριμένες προσπάθειες και καλοσχεδιασμένο κοινό διεθνικό πρόγραμμα, απαλλαγής π.χ.από τα πλαστικά, μπορεί να μεταβληθεί σε παγκόσμιο παράδειγμα οικολογίας και σεβασμού της βιοποικιλότητας.
Έχει όλα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις για την μετατροπή του σε ένα παγκόσμιο πάρκο φυσικής και εναλλακτικής ζωής, που όλοι θα ήθελαν να απολαύσουν.
Είναι μια σχεδόν κλειστή θάλασσα με λίγους εμπλεκόμενους και μοναδικά φυσικά πλεονεκτήματα.
Τα μελτέμια από μόνα τους επιτρέπουν τη διατήρηση ενός ιδιαίτερου και μοναδικού κλίματος, τα κύματά του βοηθούν την αυτοκάθαρση του, οι άνεμοι και το άπλετο φως του μπορούν να υποστηρίξουν την ηλεκτροπαραγωγή με φιλικές εναλλακτικές μεθόδους.
Η ίδια η ζωή επίσης, από την αρχιτεκτονική μέχρι τους χορούς και τη μαγειρική, είναι ξεχωριστή, αξιοζήλευτη, διεκδικούμενη από πολλούς πλέον στον πλανήτη.
Αξίζει πραγματικά μια κοινή πρωτοβουλία στις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Θα ελευθέρωνε τις δυο χώρες από τον παράλογο ανταγωνισμό, θα ανεδείκνυε μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και θα επέτρεπε τη δημιουργία απείρως σημαντικότερου πλούτου, απ’ αυτόν που υπόσχονται οι κρυμμένοι στα σωθικά του βρωμεροί υδρογονάνθρακες…