Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ το οποίο κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2018 . Τον προσδιορίζει σε μόλις 2% (από 2,6% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο) προϊδεάζοντας σε μεγάλο βαθμό για την στάση που θα κρατήσει όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ( μείωση συντάξεων και συρρίκνωση αφορολόγητου) αλλά και τις παρεμβάσεις στο χρέος που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι.
Και αυτό καθώς χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει πως δυσκολεύει τόσο ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ όσο και ο στόχος σταδιακής μείωσης του χρέους.
Ειδικότερα το Ταμείο έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το World Economic Outlook στο οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό μεγέθυνσης 2% εφέτος και 1,8% το 2019. Πέρα από το γεγονός ότι αναθεώρησε επί τα χείρω τις δίκες του προβλέψεις αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο προβλέπει για το τρέχον έτος 2,3% και για του χρόνου 2,6%.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μαζί με το Βέλγιο και την Ιταλία με τον μέσο όρο για τις 19 χώρες να υπολογίζεται στο 2,4% εφέτος και στο 2% του χρόνου.
Αν αύριο που θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) για το πρωτογενές πλεόνασμα επιμείνει , όπως έχει κάνει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, πως θα είναι χαμηλότερο του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ , τότε θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσει το «κούρεμα» του αφορολόγητου να έλθει ένα χρόνο νωρίτερα και να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 μαζί με τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι προθέσεις του θα αποσαφηνιστούν κατά την διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 20 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον με την συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Εξάλλου πρέπει να σημειώσουμε πως το Ταμείο βλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 21,5% το 2017 , στο 19,8% εφέτος και στο 18% το 2019. Για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι σε μέσα επίπεδα το 2018 θα διαμορφωθεί στο 0,7% και του χρόνου στο 1,1%.
ΔΝΤ: Το χρέος πρέπει να είναι μέρος λύσης – πακέτο
Το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης- πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ κατά τη διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως «η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».
Μπακογιάννη – Σταϊκούρας: Το ΔΝΤ δείχνει αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική
Την ανάγκη πολιτικής αλλαγής για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κάνει αναφορά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως λένε, «για ακόμα μία φορά, το αφήγημα της κυβέρνησης περί υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης αποδεικνύεται ανεδαφικό», καθώς σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. Αυτό σημαίνει, όπως λένε τα στελέχη της ΝΔ, ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% της κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. για 2,6%.
«Και βέβαια, η χώρα μας παραμένει η αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου προσκρούουν στην πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθούν πως δίχως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και κατάργηση των ιδεοληπτικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα» καταλήγουν στη δήλωσή τους η κα Μπακογιάννη και ο κ. Σταικούρας.