Οι γιαννιώτες μαθητές που κέρδισαν τον διαγωνισμό Διαστημικής

Πρωί Πέμπτης στο πεδίο βολής στα Μέγαρα μαθητές από 10 σχολεία της χώρας ετοιμάζονται για την εκτόξευση του

Πρωί Πέμπτης στο πεδίο βολής στα Μέγαρα μαθητές από 10 σχολεία της χώρας ετοιμάζονται για την εκτόξευση του δορυφόρου που κατασκεύασαν, μεγέθους κουτιού αναψυκτικού. Εφηβοι μηχανικοί έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστο χρόνο για να καταγράψουν την πορεία και τα δεδομένα που απαιτεί ο διαγωνισμός, μέχρι ο δορυφόρος τους να προσγειωθεί. Μετά από ένα τριήμερο παρουσιάσεων των ομάδων τους οι συμμετέχοντες περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Νικήτρια του ελληνικού διαγωνισμού Διαστημικής CAN SAT, που διοργανώνεται από τη SPIN-Space Innovation, αναδείχθηκε η ομάδα «Zephyrus II» από τα Ιωάννινα. Για τους 11 μαθητές (9 από το 7ο Λύκειο, μία μαθήτρια από τη Ζωσιμαία Σχολή και ένας μαθητής από το 9ο ΓΕΛ) δεν ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Πέρυσι, στην πρώτη τους συμμετοχή, κατέκτησαν την τρίτη θέση.
Ετσι, η ομάδα από τα Ιωάννινα κατέβηκε στον εφετινό διαγωνισμό φιλόδοξα θέλοντας να καταφέρει κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ευρώπη, να προσγειώσει τον δορυφόρο της σε προκαθορισμένο σημείο. Μιλώντας τον Φεβρουάριο στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Μαρέτας, ένας από τους δύο υπεύθυνους καθηγητές της ομάδας, δήλωσε: «Προφανώς δεν περιμένουμε να προσγειωθεί στα δύο μέτρα από το σημείο που θα του ορίσουμε, είναι κάτι που δεν έχουν καταφέρει ούτε κάποια γιαπωνέζικα πανεπιστήμια αεροναυπηγικής. Πέρυσι ο δορυφόρος μου βρέθηκε στα 1.100 μέτρα, εάν εφέτος καταφέρουμε και προσγειωθεί σε μια απόσταση 100 μέτρων θα είναι μεγάλη επιτυχία».
Και τα κατάφεραν γιατί ο δορυφόρος τους προσγειώθηκε με απόκλιση 150 μέτρων. «Λειτούργησαν όλα ιδανικά με εξαίρεση τον αλγόριθμο πτήσης. Είχε αρκετό αέρα το Σάββατο και δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε» σημειώνει σήμερα ο κ. Μανέτας.
Αν και από την αρχή ήξεραν ότι έχουν πάει πολύ καλά στον διαγωνισμό, ήταν κάπως επιφυλακτικοί μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Το να περιμένεις σε έναν τέτοιο διαγωνισμό με τον βαθμό δυσκολίας που έχει και τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν ότι θα κερδίσεις είναι ουτοπικό. Εδώ η NASA κάνει εκτόξευση και κάτι μπορεί να πάει στραβά. Μετά την εκτόξευση έχοντας δει ότι τα πράγματα μας πήγαν καλά και ειδικά μετά την τελική παρουσίαση που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες και τα δυνατά στοιχεία των αντιπάλων ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι. Αλλά και πάλι μέχρι τελευταία είχαμε ταχυπαλμία» σημειώνει ο κ. Μαρέτας, μη μπορώντας να περιγράψει τα συναισθήματα των παιδιών τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που έγινε σε αμφιθέατρο του ΕΜΠ.

Ραντεβού στις Αζόρες

Επόμενος σταθμός της ομάδας «Zephyrus II» είναι οι Αζόρες στην Πορτογαλία όπου θα διαγωνιστούν ανάμεσα σε 18 συνολικά ομάδες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «CanSats in Europe», που θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Αυτό που απομένει για να ταξιδέψει η ομάδα στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι να επιδιορθωθεί ο αλγόριθμός ώστε ο δορυφόρος να προσγειωθεί στο προκαθορισμένο σημείο, να ετοιμαστούν στα αγγλικά οι παρουσιάσεις της ομάδας αλλά και να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για τα μεταφορικά τους. «Τώρα θα προσπαθήσουμε να βρούμε το απαιτούμενο ποσό ώστε να μετακινηθεί όλη η ομάδα γιατί νομίζω ότι τους αξίζει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε» καταλήγει ο κ. Μαρέτας.
Οσον αφορά τα αποτελέσματα του ελληνικού τελικού, στη δεύτερη θέση του βάθρου βρέθηκε η Πρότυπη Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στην τρίτη το 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.