H πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής είχε προγραμματιστεί για τις 11:30. Ξεκίνησε αρκετή ώρα νωρίτερα στα καφέ γύρω από το Κάραβελ. Χωρισμένα σε παρέες τα μέλη της κεντρικής επιτροπής συζητούσαν για την επικείμενη συνεδρίαση εστιάζοντας στην πρώτη εμφάνιση του νέου γραμματέα, στις διεργασίες για την σύσταση της εκτελεστικής γραμματείας και το κυριότερο: με ποιο τρόπο θα επέλεγε να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά στις επικρίσεις που δέχθηκε ότι με τις επιλογές της «πασοκοποιεί» το εγχείρημα και πως θα αντιμετώπιζε τη νέα ηχηρή διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, με συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στην οργανωτική δομή όσο και στην πολιτική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το εγχείρημα παρά τη σημαντική συμμετοχή των πολιτών αποδυναμώθηκε καθώς επικράτησε μια παλαιοκομματική πρακτική διακανονισμών «κορυφής» και παραγοντισμών που δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου ενώ εξέφρασε και πάλι την κατηγορηματική του αντίθεση στην πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Οι στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στα σχόλια τους. Μετέδιδαν την ενόχληση τους για την επιλογή του κ. Βενιζέλου αντί να παραστεί στη συνεδρίαση να δώσει μια συνέντευξη που «δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την απόσταση που έχει για το εγχείρημα». Η στάση του κ. Βενιζέλου σχολιάστηκε και στις συζητήσεις ορισμένων βουλευτών της ΔΗΣΥ που αν και επίσης κρατούσαν προσεχτικούς τόνους επεσήμαναν ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, άλλα να λέμε εμείς και άλλα να λέει ο Βενιζέλος».
Φώφη Γεννηματά: «Προχωράμε με τους παρόντες»
Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά απέφυγε οποιαδήποτε προσωπική αναφορά στον κ. Βενιζέλο. Όμως η φράση, «προχωράμε με τους παρόντες», που δεν υπάρχει στο γραπτό κείμενο της ομιλίας που διανεμήθηκε, ήταν το μήνυμα που έστειλε και προς την πλευρά του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αφού τόνισε ότι «δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στις ερχόμενες εκλογές προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής του» επετέθη με σφοδρότητα στην λογική της συγκρότησης μετώπων. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Οι λαϊκο-μετωπικές συγκρούσεις είναι εντελώς ξένες με την παράδοση και τη διαδρομή της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Γιατί επιβάλλουν βαθιές διαχωριστικές γραμμές όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και κομμάτων αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διασπούν αυτό που από παλιά ονομάζαμε εθνική λαϊκή ενότητα», τόνισε. Υπενθύμισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα πέτυχε, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να ακολουθήσει τον τότε αρχηγό της ΝΔ στο διχαστικό δρόμο του ‘89 που καθυστέρησε βάναυσα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια την πορεία της χώρας».
Η κυρία Γεννηματά απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε για την «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος. Το θέμα είχε τεθεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος το επανέφερε στην συνεδρίαση των 35 στελεχών της ΔΗΜΑΡ που είναι μέλη της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι «συγκροτούμε το νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα στην χώρα μας, δεν κάνουμε reunion του ΠΑΣΟΚ».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειάς μας» ξεκαθάρισε όμως ότι «η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με την λογική του ΠΑΣΟΚ plus». «Όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δυο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας», τόνισε.
Το παρασκήνιο για την Εκτελεστική Γραμματεία
Παρασκήνιο υπήρξε και για τη σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας τα μέλη της οποίας έφτασαν τα τελικά 57. Στην εκτελεστική γραμματεία συμμετέχουν προβεβλημένα και νέα πρόσωπα του χώρου. Δεν συμμετέχει, παρά την πρόταση που του έγινε, ο Γιάννης Ραγκούσης. Ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους στον οποίο έγινε πρόταση την οποία αρνήθηκε. Από την πλευρά όσων διεκδίκησαν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και δεν μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο, στην Εκτελεστική Γραμματεία συμμετέχει μόνο η κυρία Γωγώ Καζά, συνεργάτιδα του Α. Πόντα.
Η κυρία Γεννηματά δεν δέχθηκε την πρόταση των Νίκου Ανδρουλάκη και Σταύρου Θεοδωράκη να συμμετάσχει ο Γ. Μανιάτης στην Εκτελεστική Γραμματεία. «Θα το σκεφτώ» φέρεται να τους απάντησε αλλά τελικά η απόφαση της ήταν να μην συμμετάσχουν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, πλην των Κ. Σκανδαλίδη, Α. Λοβέρδου και Οδ. Κωνσταντινόπουλου,. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο στους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη σήμανε συναγερμός όταν είδαν στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη συμπεριλαμβανόταν οι βουλευτές Λ. Γρηγοράκος και Κωνσταντόπουλος που τον είχαν στηρίξει στην εκλογή για την ηγεσία. «Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ενιαία και δεν διαιρείται» ήταν το μήνυμα που σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλαν οι συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ και χρειάστηκε να υπάρξει επικοινωνία της Φ. Γεννηματά με τον Ν. Ανδρουλάκη για να λυθεί το ζήτημα. Εκτός της εκτελεστικής γραμματείας έμεινε και ο Μιχ. Κατρίνης, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί για τη θέση του γραμματέα αλλά και ο Θ. Μωραίτης. Ήταν μαζί με τον Π. Καμά οι μόνοι από όσους διετέλεσαν γραμματείς της νεολαίας ΠαΣοΚ που δεν συμμετέχουν .
Θετικές οι εντυπώσεις από τον νέο γραμματέα
Θετικές ήταν οι εντυπώσεις από την ομιλία του γραμματέα. «Ήταν καλύτερος από όσο περίμενα», ανέφερε στο «Βήμα» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την επιλογή του.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε ότι θα υπηρετήσει « στο ακέραιο τη σαφή επιλογή του κινήματος και της ηγεσίας του για πολιτική ανανέωση, με την ελπίδα ότι μέσα από τη δουλειά μας, μια ολόκληρη γενιά δυναμική, με το πάθος και τον ενθουσιασμό της, θα βρει το χώρο να εκφραστεί. Πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό στα στελέχη εκείνα που έχουν δώσει διαχρονικά μάχες για το χώρο και με την εμπειρία τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος»
Το Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε, είναι ένας νέος πολιτικός φορέας και έτσι ακριβώς θα λειτουργήσει. «Σεβόμαστε απόλυτα την ιστορική πορεία τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και των υπόλοιπων κομμάτων που απαρτίζουν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Τιμάμε τους αγώνες, τις μάχες και τις νίκες που έχουν πετύχει για την ελληνική κοινωνία. Όμως δεν μένουμε εκεί, δεν φοβόμαστε να κοιτάξουμε το αύριο. Σε ένα δρόμο για το πραγματικά νέο» τόνισε.