Με όλα αυτά τα περίεργα και τις προβοκάτσιες με τις σημαίες που συμβαίνουν σε βραχονησίδες στο Αιγαίο μπορεί να οδηγηθούν οι δύο χώρες σε κρίσιμες καταστάσεις, χωρίς στην ουσία να υπάρχει κανένας λόγος. Ερχονται δε σε πλήρη αντίθεση με αυτά που είχαν προσφάτως συμφωνήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας ώστε να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές για την αποκλιμάκωση της έντασης.
nnn
Εως αυτή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η κυβέρνηση (δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου, υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας) προσπαθούσε να διακριβώσει τι ακριβώς συνέβη την Παρασκευή 13 Απριλίου στην ακατοίκητη βραχονησίδα «Μικροί Ανθρωποφάγοι» του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Για να κερδίσουν προφανώς χρόνο έβαλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο εσπευσμένα να δηλώσει (κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών) ότι «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». Αλλά ο κ. Τζανακόπουλος κράτησε κάποιες αποστάσεις από το συμβάν (σου λέει, έως ότου μάθουμε τι ακριβώς συνέβη να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί) και ανέφερε ότι «παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα». Οσο περνούσε η ώρα ουδείς έλεγε το παραμικρό. Πλήρη σιωπή από το Αμυνας έως ότου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε δήλωση του δημάρχου Φούρνων ότι οι σημαίες κυματίζουν κανονικά και ότι ουδείς τις κατέβασε.
nnn
Στην αντιπολίτευση περίμεναν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μετά να τοποθετηθούν αναγνωρίζοντας ότι η δήλωση Τζανακόπουλου που σημείωνε πως «είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού» και ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας» έγινε επειδή ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως η συγκεκριμένη βραχονησίδα είναι τουρκική.
nnn
Βεβαίως, λόγος δεν γίνεται εάν οι τρεις νεαροί Φουρνιώτες (σύμφωνα με την ιστοσελίδα Samos24) όντως ανέβηκαν στη συγκεκριμένη βραχονησίδα (χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί), ύψωσαν στην ψηλότερη κορυφή της την ελληνική σημαία και εν συνεχεία την κατέβασαν άνδρες της τουρκικής Ακτοφυλακής, όπως ισχυρίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός. Εάν δηλαδή είμαστε και πάλι του ίδιου έργου θεατές που είχε ξαναπαιχτεί στο Αιγαίο (στην κρίση των Ιμίων). Τότε, το 1996, να θυμίσω, ήταν ο «πόλεμος της σημαίας Τούρκων και Ελλήνων» που οδήγησε στην κλιμάκωση της κρίσης. Δηλαδή στην απόφαση «ούτε σημαίες, ούτε στόλοι, ούτε στρατεύματα στην περιοχή».
Πρώτα πάνε οι κλούβες, μετά έρχεται ο Τσίπρας
Με συνοδεία πολλών διμοιριών των ΜΑΤ θα πραγματοποιηθεί το προτελευταίο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο, με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή (όπως το συνηθίζει ο Πρωθυπουργός) του μισού Υπουργικού Συμβουλίου. Ηδη οι κλούβες των ΜΑΤ φορτώθηκαν σε πλοία και κατέβηκαν στο νησί των Ιπποτών και αναμένεται να αποκλείσουν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων (όπως κάνουν συνήθως) τον χώρο όπου πρόκειται να μιλήσει ο κ. Τσίπρας. Αναμένεται (όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού έγινε τέτοιο συνέδριο) να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στο Καστελλόριζο, πρώτο συμβολικό σταθμό (λόγω των ελληνοτουρκικών) του κ. Τσίπρα προς τη Ρόδο.
nnn
Την ώρα που αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Αγιον Ορος (όπου θα διανυκτερεύσει στη Μονή Βατοπαιδίου), ο Νίκος Τόσκας παρέτασσε 12 κλούβες των ΜΑΤ έξω από την αμερικανική πρεσβεία και ορισμένες κοντά στο άγαλμα του Τρούμαν. Ο λόγος οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με τα ΜΑΤ να προφυλάσσουν (χρησιμοποιώντας ασπίδες και ρόπαλα) το άγαλμα του Τρούμαν από τους διαδηλωτές. Η εντολή να μείνει ανέπαφο το άγαλμα δόθηκε (και καλώς δόθηκε) από την αριστερή κυβέρνηση. Οσες κλούβες περίσσεψαν θα πρέπει να τις έστειλαν στη Ρόδο.
Κάν’ το όπως ο… Τσάβες
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα εξόργισε μου λένε ένα δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine» με τίτλο «Η μιζέρια των Ελλήνων». Τώρα θα πείτε τι ήταν αυτό που εξόργισε τον κ. Τσίπρα. Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στο «1984» του Οργουελ και κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για… διγλωσσία. Κάνει εκτενή αναφορά στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, με αναφορές στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα, στον εξάδελφο του κ. Τσίπρα Γιώργο Τσίπρα, αλλά και στον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που διορίστηκε από τον Παύλο Πολάκη διοικητής στο Νοσοκομείο Σαντορίνης: «Μετά από τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν σε όλες τις θέσεις-κλειδιά βρίσκονται έμπιστοι της κυβέρνησης, όπως στη Βενεζουέλα του Τσάβες» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ο Βενιζέλος και ο Θεοχαρόπουλος
Προς στιγμήν φάνηκε ότι διαγράφει τον… Ευ. Βενιζέλο. Ο λόγος για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που κληθείς να σχολιάσει τη στάση του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ απέναντι στον νέο φορέα δήλωσε ότι «το Κίνημα Αλλαγής προχωρά με τους παρόντες και χθες δεν ήταν παρών ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση». Προφανώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατάλαβε ότι προέτρεξε και έσπευσε να προσθέσει ότι το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κ. Βενιζέλος είναι εσωτερικό θέμα του ΠαΣοΚ. Μάλλον, είναι θέμα και μόνο της Φώφης Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δέχεται πολλές και διάφορες εισηγήσεις, ακόμη και να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του κ. Βενιζέλου. Τι θα γίνει; Δεν ξέρω. Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο διαζύγιο αλλά κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για αυτό.
Οταν η Φώφη «κόβει»
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση αποκλεισμού από την Εκτελεστική Γραμματεία ήταν αυτή του Γιάννη Μανιάτη. Παρά το ότι έγινε πρόταση στον Γιάννη Ραγκούση και παρά το γεγονός ότι στο όργανο συμμετέχει εκπρόσωπος του Απ. Πόντα, η Φώφη Γεννηματά δεν ήθελε να ακούσει λέξη για τον κ. Μανιάτη, συνυποψήφιό της στην εκλογή για την ηγεσία. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ, «εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δεύτερη περίπτωση Ξεκαλάκη». Οπως σημείωνε, μετά τον Στ. Ξεκαλάκη η κυρία Γεννηματά απέκτησε «προσωπικό θέμα» και με τον Γιάννη Μανιάτη.
Ποιος έκοψε τον Θάνο;
Και το ερώτημα είναι: Ποιος έκοψε τον Θάνο Μωραΐτη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠαΣοΚ; Ο κ. Μωραΐτης είναι ο μόνος από όσους διετέλεσαν γραμματείς της Νεολαίας ΠαΣοΚ που δεν συμμετείχε στο 50μελές όργανο. Αρχικά η μη συμμετοχή του επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Ποια είναι λοιπόν η εξήγηση; Απλώς ότι επειδή το όργανο ήταν μικρό δεν χωρούσαν όλοι οι… καλοί. Κάπως έτσι έμεινε εκτός και ο Μ. Κατρίνης που είχε ακουστεί και για γραμματέας του κόμματος.
Τα καλά λόγια των δημάρχων προς τον Σταύρο
Ευδιάθετος αν και αργοπορημένος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η αίθουσα τον χειροκρότησε και το προεδρείο ενημέρωσε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην επίσκεψή του στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Είχα πάει στη Λέσβο και στη Μυτιλήνη» απάντησε χαμογελώντας ο επικεφαλής του Ποταμιού αφήνοντας το καρφί του για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Θεοδωράκης έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος όταν επιστρέφει από επισκέψεις στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού. Οχι για αυτά που βλέπει, αλλά για αυτά που εισπράττει. Τι εισπράττει; Την αναγνώριση για το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον για τα νησιά και την καλή συνεργασία με τους δημάρχους. Ακόμη και ο «δύσκολος» δήμαρχος της Κω έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον Σταύρο.
Προεκλογικές πρόβες
Ποιος είπε ότι δεν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος; Στα πηγαδάκια των ενδιαφερομένων να εισέλθουν στη Βουλή το κυρίαρχο ζήτημα ήταν η προετοιμασία για τις εκλογές. Πρωταθλητής της μέχρι σήμερα κινητοποίησης αναδείχθηκε ο Μιχάλης Καρχιμάκης που μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τρεις δήμους της Β’ Αθήνας, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος. Τα στοιχήματα για τα πρόσωπα που θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας δίνουν και παίρνουν. Πέραν της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Λοβέρδου υποψήφιοι θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Ι. Ραγκούσης, κατά πάσα πιθανότητα ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ το σκέφτονται οι Θ. Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Δ. Τσιόδρας. Πολλοί οι διεκδικητές, και έτσι εξηγείται το τρέξιμο του Καρχιμάκη.
Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Λαυρεντιάδης
Ελαβα επιστολή από την Αρχιεπισκοπή και τη δημοσιεύω πάραυτα, με τη σημείωση ότι πρόκειται για δήλωση-εξήγηση του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου. Εχει ενδιαφέρον ωστόσο η υποσημείωση της Αρχιεπισκοπής. «Ούτε συνέφαγε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος με τον κορυφαίο τραπεζίτη, ούτε καν τον συνάντησε κοινωνικά. Πολλώ δε μάλλον ουδέποτε του ζήτησε οτιδήποτε για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» σημείωσε με δήλωσή του στη στήλη ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης.
Υποσημείωση της Αρχιεπισκοπής: «Ο Λαυρεντιάδης, πρόσωπο ιδιαίτερα ένθεο, υπήρξε ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της «Αποστολής», και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μία από τις τακτικές επισκέψεις του στις Φυλακές Κορυδαλλού τον είχε συναντήσει, μεταξύ άλλων, την περίοδο της προσωπικής του δοκιμασίας».