Με την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη θέση του πρώτου γραμματέα του Κινήματος αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά, έστειλε το μήνυμα ανανέωσης. Για ισχυροποιηθεί θα πρέπει να έχει συνέχεια. Και η συνέχεια δεν είναι εύκολη. Το στοίχημα της ανανέωσης έχει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια και οι αντιστάσεις, στις δύο «μάχες» που θα κριθεί, δεν θα είναι λίγες ούτε ανίσχυρες.

Μάχη πρώτη: Το Κίνημα Αλλαγής έχει πλέον εκτός από εκλεγμένο αρχηγό, γραμματέα, Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία. Αλλά, ως κόμμα δεν υπάρχει στην κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν, σύντομα, το λιγότερο στους τόπους που υπήρξαν εκλογικά κέντρα για την εκλογή αρχηγού, να δημιουργηθούν οργανώσεις βάσης. Εκεί θα παιχτεί, ο πρώτος γύρος του παιχνιδιού της ανανέωσης. Γιατί εκεί θα φανούν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του νέου κόμματος..

Αυτή τη στιγμή, σε γενικές γραμμές, σε όλη τη χώρα, οι οργανώσεις του ΠαΣοΚ είναι γερασμένες. Ηλικιακά και κυρίως πολιτικά. Τα ίδια πρόσωπα, για πολλά χρόνια, έχουν κουράσει. Μεγαλωμένα πολιτικά στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, αδυνατούν να συλλάβουν την εποχή και να παράξουν πολιτική που να απαντά στις προκλήσεις της. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΚΙΔΗΣΟ, το Ποτάμι στην περιφέρεια αν και συγκίνησε νέα πρόσωπα, ποτέ δεν απέκτησε τη δομή κανονικού κόμματος ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει πολύ λίγες οργανωμένες δυνάμεις.

Χρειάζεται κάτι νέο που να εκφράζει όλο το χώρο και κυρίως να προσελκύσει νέο ακροατήριο. Πολλά λοιπόν θα κριθούν εκεί. Διότι δεν φτάνει να βλέπει ο πολίτης της περιφέρειας το φρέσκο πρόσωπο του Μανώλη Χριστοδουλάκη στην τηλεόραση. Θέλει να το δει και στην πόλη του και φυσικά θέλει να έχει και πολιτικό περιεχόμενο. Εντάξει, οι οργανώσεις που θα στηθούν θα στηριχθούν, όπως είναι λογικό, στη βάση του ΠαΣοΚ. Αν όμως δεν ενισχύσουν το μήνυμα της ανανέωσης και της δημιουργίας ενός κάτι πραγματικά νέου, τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί από τα αποδυτήρια.

Μάχη δεύτερη που συνδέεται την πρώτη καθώς οι παμπάλαιες οργανώσεις, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούν και ως εκλογικοί μηχανισμοί των βουλευτών, άρα τα πρόσωπα δεν αλλάζουν με τίποτα. Τα ψηφοδέλτια. Είναι σημαντική η πληροφορία ότι η Φώφη Γεννηματά δεν είχε αρχικά πρόβλημα να αποδεχθεί την πρόταση Ανδρουλάκη που έθετε, από τις μεθεπόμενες εκλογές, όρια θητείας. Όμως έκανε πίσω λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν και είναι ενδεικτικές των εμποδίων που συναντά κάθε προσπάθεια σοβαρής ανανέωσης. Αν τα ψηφοδέλτια είναι μια από τα ίδια και κυρίως αν μετά την επιστροφή και στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ θυμίζουν το 2009 ή το 2012 τότε, επίσης, θα υπάρχει πρόβλημα.

Λεπτομέρεια: Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον οργανωτικό τομέα που θα αναλάβει υπό την καθοδήγηση του γραμματέα να συγκροτήσει το νέο κόμμα. Ούτε για την επιτροπή ψηφοδελτίων που θα επιλέξει, πλην των μεγάλων περιφερειών τα πρόσωπα. Μένει να ολοκληρωθούν, σύντομα, κάποιες «δύσκολες» συζητήσεις. Αλλά και αυτές έχουν τη σημασία τους.