Την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών και μάλιστα στο επίσημο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής ως special screening (ειδική προβολή)θα κάνει η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη «Third Kind». Οι Κάννες, ως γνωστόν φιλοξενούν το πιο διάσημο φεστιβάλ του κόσμου και ο Ζώης είναι ένας συνεπής Έλληνας σκηνοθέτης που όποτε έχει ταινία, έχει μπροστά του και ένα φεστιβάλ. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει κληθεί στο Φεστιβάλ Βενετίας, στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ και τώρα ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου.
Η επίσημη σύνοψη της ταινίας -της οποίας το σενάριο συνυπογράφουν οι Γ. Ζώης – Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη – έχει ως εξής: «Η Γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα.

Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.» Το «Third kind» είναι μικρού μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας και γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ακολούθησαν οι σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή.
«Οσο φοιτούσα στο πανεπιστήμιο έβλεπα συνεχώς ταινίες » έχει πει ο ίδιος ο Ζώης στο ΒΗΜΑ. « Η μεγάλη «ζημιά» όμως έγινε όταν έπιασα για πρώτη φορά κάμερα high definition στα χέρια μου. «Κόλλησα» το μικρόβιο βλέποντας τον κόσμο μέσα από το viseur της κάμερας. Το γεγονός ότι μπορούσα να επιλέγω, μέσα από το δικό μου κάδρο, τι να βάζω και τι να αφήνω έξω ήταν για μένα αποκάλυψη.».
Από την αρχή της καριέρας του ο Γ. Ζώης ανέπτυξε σταθερές σχέσεις με το φεστιβάλ Βενετίας. Ολες οι ταινίες του, δύο μικρού και μια μεγάλου μήκους έχουν κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.

Το «Casus Belli», ντεμπούτο του σκηνοθέτης παίχτηκε το 2010, οι «Τίτλοι Τέλους» απέσπασαν το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας μικρού μήκους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου το 2012 και τέλος το «Interruption», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015.

Επίσης, πέρσι, ο Ζώης υπήρξε μέλος της εφετινής κριτικής επιτροπής «Luigi De Laurentiis» Lion of the Future (Λέω του μέλλοντος) του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Βενετίας. Στο ίδιο φεστιβάλ, πέρσι, προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία του Η 8η ήπειρος».
Οι συντελεστές του «Third kind»
Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Εffi Rabsilber, Νικόλας Χανακούλας, Miankhail Waris Awalgul
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Σκηνογραφία: Δημήτρης Κατσίκης
Κουστουμιά: Χριστίνα Λαρδίκου / Μάρλι Αλειφέρη
Α Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Παπασπύρου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Περσεφόνη Μήλιου
Μιξάζ: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Μουσική: Felizol
Color Correction – dcp: An Mar Film Lab
Παραγωγοί: Αντιγόνη Ρώτα / Στέλιος Κοτιώνης
Συμπαραγωγός: Sinisa Yuricic
Eκτέλεση Παραγωγής: Squared Square / Foss Productions με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.