Παρουσία φορέων του κλάδου του γιώτινγκ αλλά και της τουριστικής ηγεσίας συνεχίζεται και σήμερα το Φεστιβάλ των επαγγελματικών σκαφών στη μαρίνα Αλίμου, ενώ το γιώτινγκ ως «προσιτή οικονομική λύση για ποιοτικό τουρισμό στην πανέμορφη Ελλάδα» ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες με ομιλητές από το χώρο του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης.
Ο πρώτος εισηγητής, Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, έκανε μία γενική περιγραφή των δράσεων προβολής και προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που κάνει ο Οργανισμός. Αναφέρθηκε σε προγραμματιζόμενες ενδιαφέρουσες νέες τεχνικές στις οποίες –όπως ανέφερε- περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση video cam σε διάφορες τουριστικές περιοχές, ενώ επισήμανε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισμού για την διευκόλυνση των διαδικασιών και των αδειοδοτήσεων που χρειάζονται για την τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε ειδικά στα οφέλη που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα του κλάδου στις τοπικές περιοχές, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα από μελέτη στην Ισπανία, όπου κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούν τουλάχιστον 4 θέσεις εργασίας στην άμεση περιοχή και πολύ περισσότερες γενικότερα. Επίσης επιβεβαίωσε ότι οι δημοτικές αρχές έχουν κάθε διάθεση να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν την δραστηριότητα του γιώτινγκ και να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες υπηρεσίες, με την προϋπόθεση να έχουν, από το νομικό πλαίσιο, ανάλογες αρμοδιότητες.
Ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Δημοσθένης Μπακόπουλος, παρουσίασε εντυπωσιακά λεπτομερή στοιχεία από την έρευνα της Δημόσιας Αρχής για το είδος και τις δραστηριότητες των διάφορων Λιμενικών Ταμείων και την έκταση των διαφορετικών υπηρεσιών που παρέχονται, ενώ επιβεβαίωσε την διάθεση του και των συνεργατών του, να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων ελλιμενισμού.
Ο δήμαρχος Ύδρας και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ, Γιώργος Κουκουδάκης, αναφέρθηκε στις «ναυτικές» ιδιαιτερότητες της Ύδρας με τις πρώτες τουριστικές δράσεις, όπως την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του 1956 με την Σοφία Λόρεν, και το γεγονός ότι το λιμάνι και η αμφιθεατρική πόλη της Ύδρας είναι μοναδικές, γιατί μεταξύ άλλων δεν επιτρέπεται να κτιστούν νέα κτίσματα. Σημαντικό χαρακτηριστικό, είπε ο δήμαρχος, είναι η τοπική φιλοξενία και η σχέση των επισκεπτών με τους ντόπιους σε ένα νησί με πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, ενώ πλέον η Ύδρα από το φετινό καλοκαίρι θα παρέχει και ασύρματο ιντερνέτ.
Ειδικότερα για την ανάπτυξη του γιώτινγκ, ο δήμαρχος Ύδρας ανέφερε ότι είναι δύσκολες οι διαδικασίες για τη βελτίωση των υποδομών, ενώ σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις οι τιμές είναι προσαρμοσμένες στις οικονομικές συνθήκες χωρίς να έχει επηρεαστεί η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών.
Για τον Δήμο Μήλου, η εκπρόσωπος του δημάρχου, Λένα Λεκανίδη, έκανε μία περιγραφική παρουσίαση των φυσικών και ναυτικών χαρακτηριστικών του νησιού, επισημαίνοντας τις μοναδικές βραχώδεις ακτές, τις κατακόμβες, τα ορυχεία, και άλλα πολιτιστικά ενδιαφέροντα, καθώς και τις διάφορες θαλάσσιες και χερσαίες δράσεις που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης- λάτρης του γιώτινγκ, ενώ ανέφερε και τις δυνατότητες εύκολης προβασιμότητας στην Μήλο, γνωστής γενικότερα στην γαλλική αγορά και από το άγαλμα της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος περιηγήθηκε στα σκάφη και στους χώρους των περιπτέρων και αντάλλαξε απόψεις με εκθέτες και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΤΕΣΑΠ (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος).