Ακόμη και όσοι το 2005, που ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός, ήταν δύσπιστοι για την πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος, σήμερα παραδέχονται ότι η δημιουργία της Σούπερ Λίγκας υπήρξε η τελευταία σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης του ελληνικού πρωταθλήματος και στενοχωριούνται βλέποντας το τέλος της να πλησιάζει. Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα έχουμε και του χρόνου: το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αποδειχτεί εφτάψυχο. Ομως είναι αμφίβολο αν τη διοργάνωσή του θα την έχει η Σούπερ Λίγκα: όπως τα πράγματα εξελίσσονται, είναι αμφίβολο.

Οι λόγοι της ίδρυσης

Η Σούπερ Λίγκα δημιουργήθηκε το 2005 από την Ξάνθη, τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο και την ΑΕΛ: αυτά ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της που αγκάλιασαν την ιδέα του μεγαλομετόχου της Ξάνθης κ. Χρήστου Πανόπουλου, που ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη σύσταση του φορέα. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αρχικά δεν πίστεψαν στο εγχείρημα, όμως γρήγορα άλλαξαν γνώμη. Μάλιστα ο τότε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Πέτρος Κόκκαλης ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του συνεταιρισμού. Η Λίγκα, όπως όλοι την αποκαλούν, δημιουργήθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η αύξηση των εσόδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η όσο γίνεται δικαιότερη μοιρασιά τους: για αυτό και ιδρύθηκε ως συνεταιρισμός. Ο δεύτερος λόγος της ύπαρξής της ήταν η ανάγκη απόσπασης του πρωταθλήματος από τα πλοκάμια της ΕΠΟ: με τη σύσταση της Σούπερ Λίγκας οι ομάδες της πάλαι ποτέ Α’ Εθνικής διεκδίκησαν ένα δικαίωμα αυτονομίας από την ομοσπονδία, όπως αυτό που έχει η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, που διοργανώνει το αγγλικό πρωτάθλημα έχοντας μάλιστα υπό τον έλεγχό της και τη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη. Η δική μας Λίγκα δεν κατάφερε να πάρει τη διαιτησία από την ΕΠΟ και άφησε στην ΕΠΟ την Επιτροπή Εφέσεων, που κρίνει τελικά κάθε αθλητικό παράπτωμα, αλλά στα αμιγώς διοργανωτικά τα κατάφερε καλά. Οσο τουλάχιστον υπήρχε μια κοινή γραμμή και μια κοινή θέληση.

Τα χρόνια της ευημερίας

Το 2008, επί προεδρίας του κ. Κώστα Πηλαδάκη, η Σούπερ Λίγκα είχε τα μεγαλύτερα έσοδα από χορηγικά προγράμματα στην ιστορία της: μόνο από τον ΟΠΑΠ η Λίγκα είχε εισπράξει 35 εκατ. ευρώ. Το 2010, επί προεδρίας του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, η Λίγκα υπέγραψε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο της ιστορίας της με τη Νova: ήταν η πρώτη φορά που όλες οι ομάδες είχαν την ίδια τηλεοπτική στέγη και το όνειρο της κεντρικής διαχείρισης έγινε πράξη. Κι όμως, οκτώ χρόνια αργότερα η Λίγκα οδηγείται σε διάλυση. η ευθύνη για αυτό ανήκει σε όσους τη μετέτρεψαν σε πεδίο ανταγωνισμών. Η Λίγκα τα τελευταία χρόνια έγινε πασαρέλα όσων έχουν ως στόχο την προσωπική τους προβολή, ενώ εντός αυτής εμφανίστηκαν διάφορα μπλοκ ομάδων, που έπαψαν να λειτουργούν αυτόνομα και απλά ψήφιζαν υπέρ κάποιου ισχυρού, που περνούσε τη γραμμή του. Το 2015 τα έσοδά της από χορηγίες ήταν 20% λιγότερα από το 2011 και 40% λιγότερα σε σχέση με το 2008! Η Nova, που το 2010 είχε πληρώσει για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος 55 εκατ. ευρώ, το 2017 εξασφάλισε τα ίδια ματς πληρώνοντας μόλις 30 εκατ.
Από τους ανθρώπους που έκαναν τη διαπραγμάτευση το 2010 και το 2011, τις χρονιές που στο Ταμείο μπήκαν συνολικά 108 εκατ. ευρώ, δεν έχει μείνει στη Λίγκα σχεδόν κανείς. Ο τότε γενικός διευθυντής κ. Πατρίκ Κομνηνός δουλεύει για τη FIBA. O αναπληρωτής του κ. Μιχάλης Αναγνώστου είναι στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο κ. Γιάννης Μώραλης, που κράτησε όρθια τη Λίγκα τον καιρό της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι δήμαρχος Πειραιά και στο μεταξύ στη Λίγκα εμφανίστηκαν παράγοντες παλιάς κοπής, όπως ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, που αυτό τον καιρό δικάζεται για το σκάνδαλο της Κάρτας Υγείας, και για αυτό δεν αναφέρεται ως γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, μολονότι ως τέτοιος λειτουργεί. Ισως είναι σύμπτωση, αλλά τα πρώτα σημάδια της διάλυσης του συνεταιρισμού φάνηκαν με την εμφάνισή του. Τον επανέφερε στο προσκήνιο η ΑΕΚ, αλλά κανείς ποτέ δεν κατάλαβε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την εσωτερική συνοχή του συνεταιρισμού, όταν αρκετοί τον αντιμετώπιζαν εξ αρχής με δυσπιστία.

Η αρχή του τέλους

Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ασταμάτητες ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος του συνεταιρισμού. Δώδεκα ομάδες σχημάτισαν ένα γκρουπ για να κρατήσουν στην ηγεσία της Λίγκας τον κ. Γιώργο Στράτο, αντιπρόεδρο της Ξάνθης, και να αυτονομηθούν από τους τέσσερις μεγάλους, δηλαδή την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ. Το πρωτάθλημα απέκτησε χορηγό την εταιρεία DIMERA του κ. Ιβάν Σαββίδη και στη συνέχεια τη «Σουρωτή». Για να πάρουν τα δυσεύρετα χρήματα της χορηγίας οι περισσότερες ομάδες επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να σπάσει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και να υπογράψει συμβόλαιο με τη συνδρομητική τηλεόραση μόνος του. Οι μικρομεσαίοι δεν κατάλαβαν πως αυτό ήταν η αρχή του τέλους και δεν υπέγραψαν τις προτάσεις ανανέωσης του τηλεοπτικού συμβολαίου που η Νova τους πρότεινε, καταπίνοντας παραμύθια ότι θα βρεθούν άλλα κανάλια διαθέσιμα για τα αφόρητα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Οταν η Nova ανακοίνωσε ότι δεν την ενδιαφέρει η κεντρική διαχείριση, αλλά και ότι έχει συμφωνήσει με οκτώ ομάδες (τον Ολυμπιακό, τον Αστέρα, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο, τον Λεβαδειακό, την ΑΕΛ και τον ΠΑΣ), προέκυψε πανικός. Που είναι πάντα κακός σύμβουλος.

Αλλοι βάζουν όρους, άλλοι αδιαφορούν

Η ταφόπλακα του συνεταιρισμού μοιάζει να είναι η υπόθεση της αλλαγής των τιμωριών των μη αδειοδοτημένων ομάδων. Γίνεται συνεχώς αναφορά για τον κίνδυνο υποβιβασμού του ΠΑΟ, αλλά δεν κινδυνεύουν λιγότερο αν δεν βρουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και όλοι οι άλλοι που σήμερα συμβόλαιο δεν έχουν. Η λογική έλεγε ότι οι οκτώ τηλεοπτικά άστεγοι θα υπερψήφιζαν την πρόταση αλλαγής του κανονισμού για το δικό τους καλό και ότι η πρόταση αυτή με τις επιπλέον ψήφους του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου και της ΑΕΛ θα περνούσε: χρειαζόταν να συναινέσουν συνολικά 12 ΠΑΕ. Κι όμως, ο Πλατανιάς και η Κέρκυρα, από μια αλλαγή του κανονισμού που θα διευκόλυνε και τους ίδιους, φάνηκε να προτιμούν την πρόταση του ΠΑΟΚ που δεν θέλει να αλλάξει ο κανονισμός για να υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός: ο κ. Ιβάν Σαββίδης και ο κ. Γιάννης Αλαφούζος, που ήταν κάποτε φίλοι, σήμερα μισούνται. Ετσι συνέβη κάτι καταπληκτικό: ο συνεταιρισμός δεν συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη λόγω έλλειψης απαρτίας! Σήμερα ομάδες όπως η Ξάνθη και ο Παναιτωλικός άρχισαν να βάζουν όρους για τη συμμετοχή τους σε μια ψηφοφορία που αφορά και το δικό τους μέλλον (!), ενώ άλλες, όπως ο Λεβαδειακός π.χ., δείχνουν να απέχουν και να μην ενδιαφέρονται. Ολοι καταλαβαίνουν πως η Λίγκα μετράει μέρες. Τον διχασμό της μπορεί να τον πληρώσει αρχικά πολύ ακριβά ο Παναθηναϊκός, που όμως αν υποβιβαστεί θα πάρει κι άλλους μαζί του. Χαμένοι θα βγουν όλοι μακροπρόθεσμα. Με ή χωρίς Σουρωτή, η ζημιά θα είναι αχώνευτη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ