Σε διαρκή πόλεμο νεύρων εξελίσσεται πλέον ο γάμος συμφέροντος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έπειτα από τριάμισι χρόνια συμβίωσης και καθώς η σχέση Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου μοιάζει να έχει πάψει να εξυπηρετεί τους όποιους κοινούς στόχους.
Η κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σημειώνεται όμως σε μια περίοδο κατά την οποία η θερμοκρασία στα εθνικά μέτωπα έχει ανέβει. Και υπό αυτές τις συνθήκες το παιχνίδι της παραμονής στην εξουσία προσλαμβάνει χαρακτηριστικά επικινδυνότητας και για τις εθνικές υποθέσεις.
Αυτά που δεν είπε ο υπουργός Αμυνας
Τα περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας –αρχικώς το «επεισόδιο» με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω και εν συνεχεία ο θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου –ανέδειξαν πολλές πτυχές της προβληματικής πλέον σχέσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Πενταγώνου.
Σε ό,τι αφορά την πτήση του ελικοπτέρου στη Ρω, καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Αμυνας επιχειρήθηκε να δοθεί αδικαιολόγητα μεγάλη διάσταση. Οι ίδιες πηγές είναι κατηγορηματικές: στίγμα παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου δεν είχε καταγραφεί στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Παρά ταύτα, μέσω διαρροών προς ηλεκτρονικά μέσα στα οποία ο υπουργός Αμυνας ασκεί επιρροή επιδιώχθηκε να παρουσιαστεί το περιστατικό περίπου ως θερμό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αυτή η εικόνα για πολλές ώρες.
Ακολούθησε η γνωστή, όσο και ασυνήθιστη, ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου ως προς το τι πραγματικά είχε συμβεί και αφότου επί πολλές ώρες τα νεύρα στην Ηρώδου Αττικού και στη Μεσογείων ήταν τεντωμένα.
Μία ημέρα αργότερα, ο θάνατος του Γιώργου Μπαλταδώρου ανέδειξε εκ νέου το πρόβλημα: ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να ανακοινώσει το συμβάν με μια ανάρτηση στο twitter, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση από τα επιτελεία ή το υπουργείο.
Τι συμβαίνει στο Πεντάγωνο
Η στάση του υπουργού Αμυνας αποτελεί πλέον καθημερινό πονοκέφαλο για τον κ. Τσίπρα καθώς είναι σαφές ότι για δικούς του πολιτικούς λόγους ο Πάνος Καμμένος έχει αποφασίσει να κρατά υψηλούς τόνους σε όλα τα εθνικά θέματα, ακόμη και να υποδαυλίζει την ένταση στο Αιγαίο. Υπό αυτές τις συνθήκες, εδώ και μήνες έχει διαμορφωθεί ένα πρωτοφανές σκηνικό. Οσο και αν ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ ενεργεί λίγο-πολύ ανεξέλεγκτος και χωρίς επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, έχει τεθεί και υπό μια ιδιότυπη επιτροπεία. Κομβικό ρόλο ως προς αυτό έχει αναλάβει ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είναι πλέον τακτικός συνομιλητής πολιτικών και διπλωματικών παραγόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ναύαρχος ανέλαβε την τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών προσώπων για την πτώση του Mirage 2000-5 την προηγούμενη Πέμπτη και όχι ο υπουργός.
Την ίδια στιγμή, πηγές με πρόσβαση στα όσα συμβαίνουν στο Πεντάγωνο αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος βρίσκεται σε σύμπνοια με τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης εμφορείται από ιδέες και αντιλήψεις παρεμφερείς με εκείνες του υπουργού Αμυνας.
Το κατά πολλούς επικίνδυνο αυτό σκηνικό εγείρει πλέον πολλά ερωτήματα ως προς τις επιπτώσεις του στις εθνικές υποθέσεις και δευτερευόντως ως προς τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Αμυνας αναζητεί ευκαιρία για αποχώρηση από την κυβέρνηση, με μία όξυνση της εθνικιστικής ρητορικής του και με στόχο να απευθυνθεί προεκλογικά στο δεξιό του ακροατήριο, είναι υπαρκτό.
Πλην όμως το ενδεχόμενο ενός τέτοιου διαζυγίου εμπεριέχει και κάποιες δυσκολίες, καθώς εκτιμάται ότι σε μια τέτοια κίνηση δεν θα ακολουθούσε σύσσωμη η ΚΟ των ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος θα έφερε το στίγμα ότι έριξε την κυβέρνηση για λόγους προσωπικής σκοπιμότητας.
Εγκλωβισμένος ο Πρωθυπουργός
Η ευθύνη της διαχείρισης της προβληματικής αυτής κατάστασης πέφτει ούτως ή άλλως στους ώμους του Πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας μοιάζει εγκλωβισμένος από τον κ. Καμμένο και έχει επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή και του «τερματοφύλακα», επιχειρώντας ανά τακτά διαστήματα να μετριάσει τις αντιδράσεις προς τις πρωτοβουλίες του κυβερνητικού εταίρου του.
Κατά τα όσα όμως αναφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν ο κ. Καμμένος έχει στο μυαλό του κάποια πολιτική κίνηση, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει νωρίτερα κάποια πρωτοβουλία. «
Δεν υπάρχει τώρα εύκολη λύση» αναφέρει χαρακτηριστικά μετριοπαθές στέλεχος του κόμματος.
Αναζητούν «σωσίβιο» στην Κεντροαριστερά
Με τον κυβερνητικό συνασπισμό να βρίσκεται σε σημείο καμπής και με τις εξελίξεις άδηλες στα εθνικά μέτωπα, μια μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν: ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει μια κίνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου αφενός να απεγκλωβιστεί πολιτικά από τους ΑΝΕΛ και αφετέρου να καταλάβει θέση στο πολιτικό σκηνικό, προεκλογικά και αργότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που συζητείται είναι η αναζήτηση διεξόδου με μια νέα επίθεση φιλίας προς το Κίνημα Αλλαγής. Κατά τα όσα συζητούνται παρασκηνιακώς, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να θέσει εκ νέου διλήμματα στη Φώφη Γεννηματά και στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα, να επιλέξουν αν θα πορευτούν με βάση την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά περί συνεργασίας με τη ΝΔ ή αν θα ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και επί τη βάσει συγκεκριμένων προτάσεων και δεσμεύσεων.
Κατά τα όσα συζητούνται σε κάποιους κύκλους περί τον κ. Τσίπρα, τα διλήμματα που θα μπορούσε να θέσει ο Πρωθυπουργός θα περιλαμβάνουν και την απειλή ανόδου της Ακροδεξιάς, έναντι της οποίας οι «προοδευτικές δυνάμεις» θα πρέπει να συντονιστούν ή ακόμη και να συνεργαστούν.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Στο φόντο του σχετικού σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης βρίσκεται πάντοτε η απλή αναλογική. Οπως λέει κοινοβουλευτικός παράγων: «Οποτε και αν γίνουν οι εκλογές με την απλή αναλογική, θα γίνει της κακομοίρας», υπονοώντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι μια πολύ δύσκολη και σύνθετη υπόθεση και ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να έχει αποφασίσει πώς θα τοποθετηθεί.
Μέχρις ότου εκδηλωθεί η σχετική πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα θα επιχειρείται διαρκώς η διαμόρφωση διαχωριστικών γραμμών από τη ΝΔ, την οποία το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου θα επιχειρεί να περιγράψει ως ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό. Ολα αυτά τα σενάρια όμως θα αδυνατίζουν δραματικά όσο συνεχίζεται η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ