Εορταστικό και το σημερινό κείμενό μου (από αύριο πιο προσγειωμένος).
Ξεκινώ από… τα λεφτά. Ποιος δεν επιθυμεί να έχει λεφτά, όλο και περισσότερα, έστω και αν είναι πάμπλουτος; Ελάχιστοι, νομίζω, οι εντελώς ανιδιοτελείς. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι από τις χώρες που λαμβάνουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα είναι η πιο κερδισμένη μετά τις φτωχότερες, πρώην κομμουνιστικές Πολωνία και Ρουμανία. Την περίοδο 2014-16 έχουμε λάβει 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Καλά διαβάσατε. Και αυτοί που πληρώνουν είναι πρώτη απ’ όλους η Γερμανία, δεύτερη η Βρετανία και τρίτη η Γαλλία. Από τη Ρωσία του Πούτιν, που το 67% των Ελλήνων αγαπά και εμπιστεύεται, ούτε πεντάρα! Ούτε ο Λαφαζάνης που ως υπουργός ματαίως υποκλινόταν εδαφιαί.
Σπουδαία είδηση και η αποκάλυψη του σκανδάλου του Facebook, του δισεκατομμυριούχου Ζούκερμπεργκ. Το παγκοσμίως δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης άφησε να διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων συνδρομητών του που έπεσαν θύματα στοχευμένου βομβαρδισμού με ψευδείς ειδήσεις, από αυτές που χάφτουν εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών. Ετσι, μεταξύ άλλων, συνέβαλε για να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και να εκλεγεί πρόεδρος ο επικίνδυνος Τραμπ.
Ευτυχώς αποκαλύφθηκε η απάτη. Θύματα κατά εκατομμύρια οι συνδρομητές του Facebook, κλονίστηκε αρκετά η μετοχή του στο χρηματιστήριο χάνοντας δισεκατομμύρια δολάρια. Ελπίζω οι πολλοί έλληνες να μην πιστεύετε πια ό,τι σας σερβίρουν πάμπολλοι απατεώνες, άφθονοι πολιτικοί και οι πλουτίζοντες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για πλάκα.
Αρχίστε ξανά να εμπιστεύεστε περισσότερο τις σοβαρές τουλάχιστον εφημερίδες, που έχουν κάποια νομικά εμπόδια και μηχανισμούς ελέγχου. Μη στεναχωρηθείτε αν χάσει μερικά από τα 80 και δισεκατομμύρια δολάρια ο Ζούκερμπεργκ που είναι η προσωπική περιουσία του. Ολο και θα του μείνουν 50-60. Πολύ χρήσιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προσοχή! Μην πιστεύετε τυφλά ό,τι λένε και γράφουν και προπαντός αποφεύγετε το ασταμάτητο ψάξιμο.
Και καλό, και δυσάρεστο: Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του όγκου των πληροφοριών που διαδίδονται όλο το 24ωρο. Κάθε χρόνο χάρη στο Internet παράγεται πλέον το σύνολο των πληροφοριών που δημιουργήθηκε στον πλανήτη από την εποχή των σπηλαίων έως το 2013! Φαίνεται απίστευτο, θα μπορούσε να φανεί και fake news, αλλά προφανώς δεν είναι (Σήφης Πολυμίλης, «Το Βήμα» στις 25/12).
Και για να διασκεδάσετε ή να μελαγχολήσετε: Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 51,2% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο. Και μόνο το 48,2% διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο τον χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε «άλλου είδους» ευρωπαϊκές χώρες είναι 98% στην Ισλανδία, 90% στη Νορβηγία, 84,5% στη Σουηδία, 72,8% στη Γερμανία κ.ο.κ. Πάνω από δέκα βιβλία τον χρόνο πάσης φύσεως διαβάζει μόνο το 7,8% των Ελλήνων (Βασίλης Αγγελικόπουλος,«Καθημερινή», 25/3). Αυτά τα τελευταία τα αφήνω χωρίς σχόλια και ελπίζω ότι δεν θίγουν κανέναν από τους καλούς αναγνώστες μου. Αλλωστε πόσοι είναι εκείνοι που με διαβάζουν συχνά ή και ανελλιπώς; Αρκετοί πάντως απ’ όσο ξέρω. Και του χρόνου να είμαστε καλά και, προς Θεού, όχι άλλα χειρότερα από τον εξαιρετικά επικίνδυνο Ερντογάν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ