Φαίνεται ότι οι ιεράρχες δεν κάνουν αγαθοεργίες μόνο σε κοινούς θνητούς που υποφέρουν. Μαθαίνω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσκάλεσε σε γεύμα κορυφαίο τραπεζίτη όχι για να του ζητήσει οικονομική ενίσχυση για τα έργα της Εκκλησίας, αλλά για να εξασφαλίσει την επιείκειά του για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Οπως του είπε, δεν τον γνωρίζει προσωπικά αλλά είναι καλός άνθρωπος και έχει προσφέρει πολλά στην Εκκλησία.
***
Αγαθοεργίες όμως δεν κάνει μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Λίγο πριν από το Πάσχα ο υπουργός και ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη τραπεζιτών προκειμένου να διευθετηθούν τα χρέη μεγάλης ξενοδοχειακής επιχείρησης (με ξενοδοχεία στην Αττική και στην Κρήτη). Ωστόσο η πρωτοβουλία του αυτή ξένισε τους τραπεζίτες, οι οποίοι επέμειναν να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις τέτοιων ρυθμίσεων. Παρά τις αντιρρήσεις και τις δυσκολίες, μαθαίνω ότι η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της και στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά με τη διαφορά του μεγαλοξενοδόχου με τις τράπεζες. Τα υπόλοιπα αρχές καλοκαιριού.
Ο σμηνίτης Κυριάκος
Η σκηνή που θα σας περιγράψω διαδραματίζεται την Παρασκευή στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την πρωινή σύσκεψη των στελεχών του κόμματος. Το κλίμα ήταν βαρύ (και πένθιμο) λόγω της συντριβής του Μιράζ 2000-5 και τον θάνατο (εν ώρα καθήκοντος) του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Τον λόγο πήρε αμέσως ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι υπηρέτησε τη θητεία του, το 1991, ως σμηνίτης στην Πολεμική Αεροπορία. Αλλά σε ποια θέση;
***
«Γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία και το άγχος της επιστροφής των πιλότων ύστερα από κάθε αποστολή» τους είπε, αφού είχε υπηρετήσει στο γραφείο καταγραφής πτήσεων στην Αγχίαλο. Μάλιστα από τη θέση αυτή είχε γνωρίσει όλους τους πιλότους των F-16 (block 30) και είχε αναπτύξει μαζί τους στενές σχέσεις. Αυτά είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, εξ ου και η συγκίνησή του για τον χαμό ενός σπουδαίου πιλότου στο Αιγαίο.
Κομματικό… fight club
Είπα να μην ασχοληθώ και να αφήσω τον νέο φορέα του Κινήματος Αλλαγής να ενηλικιωθεί, αλλά δεν με αφήνουν να αγιάσω. Το τελευταίο διάστημα, αμέσως δηλαδή μετά το Συνέδριο, αναπτύσσονται διάφορες περίεργες συμπεριφορές στο Κίνημα Αλλαγής ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που παραπέμπουν σε… fight club και εξηγούμαι:
***
Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οι φωνές έφθασαν έως τις σκάλες αλλά και στα αφτιά των δημοσιογράφων που εκείνη την ώρα αποχωρούσαν από τον 6ο όροφο, μετά τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες και τα χαμόγελα. Ποιοι τσακώνονταν; Σχεδόν όλοι με όλους: Η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τις επιλογές που «πασοκοποιούν» τα όργανα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τη Φώφη Γεννηματά για τη στελέχωση των τομέων. Και ο Γιώργος Καμίνης με τον Σταύρο Θεοδωράκη για την άρνηση του επικεφαλής του Ποταμιού να αναλάβει έναν τομέα πολιτικής όπως τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Η σχέση του δημάρχου Αθηναίων με τον επικεφαλής του Ποταμιού εξελίσσεται σε άκρως ανταγωνιστική. Γιατί όμως ο Σταύρος δεν θέλησε να αναλάβει κάποιον τομέα; Οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι δεν θέλησε να γίνει… τομεάρχης της Φώφης. Δηλαδή από αρχηγός κόμματος τομεάρχης; Ε, αυτό πάει πολύ για τον Σταύρο.
***
Τέτοιο πρόβλημα όμως δεν φάνηκε να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου που ανέλαβε τομεάρχης Εξωτερικών. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δέχθηκαν τις τελευταίες ώρες βροχή τηλεφωνημάτων μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ενημέρωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προκειμένου να πάρει μέρος σε ένα συνέδριο. Η φράση του ότι σκοπεύει να ενημερώσει την κυβέρνηση (διάβαζε Αλέξη Τσίπρα) δεν σκόρπισε ενθουσιασμό, όπως σπεύδουν να μεταδώσουν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Αντιθέτως, τρόμαξαν ακόμα και στη σκέψη μιας συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου και των σεναρίων που θα ακολουθήσουν. Κάποια πουλάκια που κατοικοεδρεύουν μονίμως στην οδό Ηρώδου Αττικού μού είπαν ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν είχε αντίρρηση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά καταχάρηκε που θα συναντήσει και θα συνομιλήσει με τον κ. Παπανδρέου. Αν βεβαίως τελικά πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή.
***
Με φιλικούς δεσμούς συνδέονται τα δύο νέα πρόσωπα-κλειδιά του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης. Μάλιστα ο Χρηστίδης ήταν αυτός που σύστηνε τον νέο γραμματέα στα στελέχη του ΠαΣοΚ και στους δημοσιογράφους.
Ο Λένιν, ο Στάλιν και ο Κόκκινος Στρατός
Δεν είναι μυστικό –το αντίθετο μάλιστα –ότι στον Περισσό πίνουν νερό στο όνομα του… Στάλιν, καθώς τον θεωρούν –μετά τον Λένιν φυσικά –ως τον γνησιότερο και συνεπέστερο κομμουνιστή ηγέτη της σοβιετικής αυτοκρατορίας και ότι ύστερα από αυτόν ήρθε το «οπορτουνιστικό» χάος, μηδενός σοβιετικού ηγέτη εξαιρουμένου.
***
Γι’ αυτό και κάθε φορά που τα δημοσκοπικά μαντάτα που φθάνουν από τη νεοκαπιταλιστική Ρωσία του «τσάρου» Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνουν και το όνομα του Στάλιν, στον Περισσό χτυπάει «κόκκινος συναγερμός». Με βάση, λοιπόν, μια πρόσφατη έρευνα της ρωσικής κοινής γνώμης, το 40% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να βλέπει θετικά τον Στάλιν, με το 32% εξ αυτών να δηλώνει στη δημοσκόπηση ότι αντιμετωπίζει με σεβασμό τον «πατερούλη», ενώ μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται να δηλώνουν θαυμασμό ή συμπάθεια στο πρόσωπό του! Αρνητικό απέναντί του εμφανίστηκε ένα 12%, ενώ το 16% απάντησε ότι είναι δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήματά του γι’ αυτόν.
***
Στο ΚΚΕ σημείωσαν με ενδιαφέρον τα θετικά ευρήματα και όπως επισημάνθηκε στον κομματικό Τύπο,
«παρά τους τόνους λάσπης που έχουν ξοδευτεί και στη Ρωσία για να συκοφαντηθεί η περίοδος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά την οποία ο Στάλιν ήταν στο τιμόνι του ΚΚΣΕ και του πρώτου εργατικού κράτους, το όνομά του συνεχίζει και σήμερα να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από μεγάλη μερίδα των Ρώσων». Μάλιστα στον Περισσό εκτιμούν ότι δεν είναι συγκυριακό το φαινόμενο, καθώς και σε άλλες δημοσκοπήσεις αποτυπώνονται ανάλογα ευρήματα, κάτι που δεν περιορίζεται στον ρόλο του Στάλιν «
στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην αντιφασιστική νίκη των λαών», αλλά
στο ότι «η χώρα τους μπόρεσε να μεγαλουργήσει, να κάνει βήματα μπροστά στηριγμένη στις επιτυχίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με τον λαό όρθιο να ζει αξιοπρεπή ζωή και να έχει στα χέρια του την εξουσία και τα μέσα παραγωγής» όπως υπογραμμίζουν. Συμπέρασμα;
«Ζήτω ο Λένιν, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω ο Κόκκινος Στρατός».
Ο λόγος του αρχηγού
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, υπό το βάρος των πολεμικών σεναρίων και του κλίματος γενικευμένης έντασης που έτεινε να επικρατήσει στη χώρα το προηγούμενο διάστημα, λόγω και της παρέλασης από τα τηλεπαράθυρα διαφόρων απόστρατων στρατιωτικά πωρωμένων, ζήτησε να ενημερώσει τους υπευθύνους των τηλεοπτικών σταθμών.
***
Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη και εκεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τους κάλεσε να ρίξουν τους τόνους ώστε να καμφθεί όλο αυτό το κλίμα έντασης και πολεμικών σεναρίων, που και το στράτευμα διεγείρει και γεμίζει ανησυχία την κοινή γνώμη, επιδρώντας αρνητικά στον τουρισμό και στην οικονομία γενικότερα.
***
Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι ο λόγος του αρχηγού ήταν απόλυτα κατευναστικός και σε πλήρη αντίθεση με αυτόν του υπουργού Αμυνας. Η κίνησή του πέραν των άλλων συνιστά και αποδοκιμασία του ύφους και των εμπρηστικών λόγων του κ. Καμμένου.
***
Πενήντα λεπτά ήταν αρκετά για τον Ολαφ Σολτς να… υπενθυμίσει στον Ευκλείδη Τσακαλκώτο ποιος έχει το πάνω χέρι στην ευρωζώνη. Εδώ και καιρό ο Πιερ Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, όμως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε στον έλληνα ομόλογό του πως πρώτα θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μετά… βλέπουμε για το χρέος.
***
Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, όμως άφησε πίσω του παρακαταθήκη. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε μετά το EuroWorking Group ότι ο υφυπουργός Γεργκ Κούκις (πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs στη Γερμανία) έδωσε την εντύπωση ότι είναι θαυμαστής του Σόιμπλε. Πάλι καλά που το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, κάτι που ανακουφίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρέθηκε με τον κ. Κούκις στο δείπνο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ