«Παρακολουθούμε την κατάσταση προσεκτικά ωστόσο οι τάσεις για τις μεταναστευτικές ροές πρέπει να ερμηνεύονται με βάση μεγαλύτερες περιόδους και δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα με βάση μικρότερες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε την ανάπτυξη έμψυχου δυναμικού στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα καθώς και του τεχνικού εξοπλισμού (πλοία, αεροπλάνα, ελικόπτερα) ανάλογα με τις ανάγκες». Αυτό επεσήμαναν μιλώντας στο «Βήμα» στελέχη του Frontex με αφορμή την άνοδο στις αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο χρονικό διάστημα και για τους φόβους για πιθανή ραγδαία αύξηση των ροών λόγω της κατάστασης στη Συρία.
Frontex: Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση με τους μετανάστες στο Αιγαίο
«Παρακολουθούμε την κατάσταση προσεκτικά ωστόσο οι τάσεις για τις μεταναστευτικές ροές πρέπει να ερμηνεύονται με βάση μεγαλύτερες περιόδους και δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα με βάση μικρότερες.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση προσεκτικά ωστόσο οι τάσεις για τις μεταναστευτικές ροές πρέπει να ερμηνεύονται με βάση μεγαλύτερες περιόδους και δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα με βάση μικρότερες.
Επεσήμαναν ακόμη ότι αυτή τη στιγμή κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο Frontex έχει 825 στελέχη και σε αυτά περιλαμβάνονται οι άνθρωποι που χειρίζονται τον τεχνικό εξοπλισμό, οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την επιτήρηση των συνόρων καθώς επίσης την έρευνα και διάσωση, καθώς και οι αστυνομικοί που βοηθούν τις ελληνικές αρχές στην εγγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών στα σημεία που είναι ενεργά. «Χρησιμοποιούμε επίσης δεκατρία πλοία, 25 περιπολικά αυτοκίνητα, έξι λεωφορεία, 3 οχήματα με θερμοκάμερες και ένα ελικόπτερο στην περιοχή».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Frontex τον Μάρτιο ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά μέσω της «διαδρομής» της ανατολικής Μεσογείου έφτασε τους 3700, 13% λιγότεροι σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το πρώτο τέταρτο αυτού του έτους περισσότεροι απο 7900 μετανάστες έφτασαν στην ΕΕ μέσω της ίδιας διαδρομής, 30% περισσότεροι απο την ίδια περίοδο του 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Η πλειοψηφία των μεταναστών τους πρώτους τρεις μήνες προέρχονται απο Συρία και Ιράκ.
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν σε καθημερινή βάση τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν στο Αιγαίο. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν πάντως πως παρά την αύξηση των αφίξεων η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ενώ παράλληλα παρακολουθούν την αποδοτικότητα των τουρκικών αρχών ως προς τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και για τα αποτελέσματα θα ενημερωθεί η Ε.Ε.
Πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είχε δηλώσει για το προσφυγικό ότι: «Με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Συρίας, υπάρχει ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών ροών. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πιθανότητας, πρέπει, από τη μια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει την συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας και από την άλλη εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, τις διαδικασίες επανεγκατάστασης αλλά και αυτές των επιστροφών, εννοείται μέσω των νόμιμων οδών, έτσι όπως περιγράφονται στη Συμφωνία».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.