Στην ουρά συνωστίζονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για να αναλάβουν τη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της γιγαντιαίας κινεζικής ασφαλιστικής εταιρείας Anbang που «έπαυσε» η κυβέρνηση του Πεκίνου.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, μεταδίδει το Bloomberg, τραπεζίτες από τη Δύση και την Ανατολή βρίσκονται στο Πεκίνο για να διεκδικήσουν τη δουλειά προτού η κινεζική κυβέρνηση κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ούτε λίγα ούτε ευκαταφρόνητα είναι.

Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι μελετά πωλήσεις του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Anbang, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ξενοδοχείου Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, το οποίο είχε εξαγοράσει η κινεζική εταιρεία το 2014 αντί 1,95 δισ. δολαρίων.

Στο σφυρί θα βγουν επίσης το επίσης νεοϋορκέζικο ξενοδοχείο JW Marriott Essex House, το Westin St. Francis στο Σαν Φρανσίσκο, η δανέζικη ασφαλιστική εταιρεία Vivat NV, η νοτιοκορεατική Tongyang Life Insurance, η εδρεύουσα στην Αμβέρσα Fidea NV, η επίσης βελγική τράπεζα Nagelmackers και πολλές άλλες θυγατρικές της Anbang.

Σπάνια στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία απέχουν τόσο λίγο χρονικά μεταξύ τους η άνοδος και η πτώση μιας τόσο μεγάλης εταιρείας σαν τη Anbang. Η Anbang ξεκίνησε τον επιχειρηματικό της βίο το 2004 ως μια μικρή εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων και στις αρχές της περασμένης χρονιάς συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών κολοσσών του πλανήτη με περιουσιακά στοιχεία που έφθαναν τα 300 δισ. δολάρια –οι συμμετοχές της εστιάζονταν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου στην αμερικανική ήπειρο, στην Ευρώπη και στην Ασία.
Το τέλος της Anbang σήμανε τον περασμένο Ιούλιο όταν οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον πρόεδρο της εταιρείας Γου Ξιαοχούι στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποίησαν για να περιορίσουν τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ο Γου κατηγορήθηκε ότι πρωταγωνίστησε σε απάτη 10,4 δισ. δολαρίων ενορχηστρώνοντας μη εγκεκριμένες πωλήσεις ομολόγων με στόχο την αύξηση της ρευστότητας της ασφαλιστικής εταιρείας για την πραγματοποίηση νέων εξαγορών.
Το Bloomberg επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές» μετέδωσε, πάντως, ότι η κινεζική Επιτροπή Εποπτείας Τραπεζών και Ασφαλειών αναζητεί συμβούλους όχι μόνο για τη διάλυση της Anbang αλλά και για να διερευνηθεί η δυνατότητα πώλησης μεριδίου ολόκληρης της εταιρείας σε νέους επενδυτές.
Αναλυτές στη Δύση θεωρούν ότι η νομενκλατούρα του Πεκίνου τιμώρησε την Anbang για παραδειγματισμό των άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Για «προειδοποιητική βολή» έκαναν λόγο το BBC και το περιοδικό «Economist», που θεωρούν ότι το Πεκίνο θέλει να βάλει φρένο στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο της Κίνας, που τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δανειζόμενος αφειδώς και αναλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερα επενδυτικά ρίσκα.