Επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος Eden ISS στην Ανταρκτική κατάφεραν μετά από πολυετείς προσπάθειες να καλλιεργήσουν με επιτυχία διάφορα είδη πράσινων λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, λαχανίδα) και άλλα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται σε σαλάτες (ραπανάκια, αγγούρια) χωρίς την παρουσία ηλιακού φωτός και χωρίς την χρήση χώματος και φυτοφαρμάκων.
Τα φυτά που καλλιέργησαν οι ερευνητές σε ένα θερμοκήπιο έδωσαν τελικά τέσσερα κιλά πράσινων λαχανικών, 18 αγγούρια και 70 ραπανάκια έτοιμα και ασφαλή προς κατανάλωση. Η καλλιέργεια των λαχανικών πραγματοποιήθηκε στην βάση Neumayer Station III που ανήκει στην Γερμανία.
Το θερμοκήπιο που οι ερευνητές έκαναν την καλλιέργεια των λαχανικών βρίσκεται σε μια περιοχή όπου επικρατούν θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου. Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος (DLR) που συντονίζει την συγκεκριμένη έρευνα ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί και σε αυτή θα προστεθούν και φρούτα.
Οι ειδικοί του DLR εκτιμούν ότι σε ένα μήνα το θερμοκήπιο θα μπορεί να παράγει 4-5 κιλά φρούτων και λαχανικών κάθε εβδομάδα. Τα φυτά αναπτύχθηκαν με την χρήση επαναχρησιμοποιούμενου νερού, τεχνητού φωτισμού με λαμπτήρες LED, με ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα παροχής θρεπτικών ουσιών και με ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στο θερμοκήπιο ώστε να προσομοιάζονται οι φυσικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται τα λαχανικά και τα φρούτα.
Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη τόσο από κρατικές όσο και από ιδιωτικές διαστημικές υπηρεσίες το επίτευγμα των ερευνητών στην Ανταρκτική είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Αυτό γιατί ανοίγει ο δρόμος για να γίνονται ολοένα και πιο μακρινές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν στην διάθεση τους οι αστροναύτες φρέσκα τρόφιμα ενώ το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις επανδρωμένες βάσεις και αργότερα τις αποικίες σε άλλους πλανήτες. Να σημειωθεί πάντως ότι έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία λαχανικά και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ότι στο θερμοκήπιο στην Ανταρκτική