«Είναι η άνοδος του bitcoin ανάλογη με την εξάπλωση μιας μεταδοτικής ασθένειας;» αναρωτιέται ο Ερικ Λαμ του Bloomberg. Αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays διαπίστωσαν αρκετές ομοιότητες του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος του πλανήτη με τον ιό της… γρίπης. Και προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο με όρους επιδημιολογικούς. Οσο για τη διάγνωσή τους, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική για το bitcoin: θεωρούν ότι πιθανότατα έφτασε στην κορύφωσή του. Ο επόμενος κερδοσκοπικός ιός θα είναι διαφορετικός, εξελιγμένος, με καινούργια «στελέχη» τέλος πάντων.
Το μοντέλο της Barclays χωρίζει τους εν δυνάμει επενδυτές του bitcoin σε τρεις κατηγορίες: τους ευάλωτους, τους επιμολυσμένους και τους απρόσβλητους. Και στηρίζεται στην υπόθεση ότι όταν οι τιμές ανεβαίνουν, οι «επιμολύνσεις» εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο –διότι ουδείς θέλει να υστερεί όταν οι φίλοι του και οι συνάδελφοί του πλουτίζουν.
Λιγοστεύουν οι αγοραστές
Γράφουν οι αναλυτές της Barclays από τη Νέα Υόρκη (με επικεφαλής τον νεοϋορκέζο τραπεζίτη Τζόζεφ Αμπέιτ), απευθυνόμενοι, βεβαίως, στους πελάτες της τράπεζας:
«Καθώς όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού γίνεται ιδιοκτήτης περιουσιακών στοιχείων, όσοι μένουν ακόμα έξω από το παιχνίδι και μπορούν να χαρακτηριστούν ως εν δυνάμει νέοι αγοραστές λιγοστεύουν αριθμητικά. Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που είναι εν δυνάμει πωλητές. Αυτό ανεβάζει τις τιμές στην οροφή, σε επίπεδο δηλαδή που έχουν πιάσει ταβάνι. Προοδευτικά, καθώς οι πωλητές αδυνατούν να βρουν αγοραστές, οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν. Η πτώση των τιμών δημιουργεί πιέσεις για κερδοσκοπικές πωλήσεις που εντείνονται εκθετικά».
Μια ανάλογη δυναμική αναπτύσσεται με τις μεταδοτικές ασθένειες όταν πλησιάζουν το λεγόμενο «κατώφλι της ανοσίας». Το σημείο εκείνο, δηλαδή, κατά το οποίο «ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού καθίσταται απρόσβλητο από την ασθένεια, κατά τρόπο κατά τον οποίο δεν κινδυνεύει από δευτερεύουσες μολύνσεις».
Οι μεταβλητές αυτές είναι καθοριστικές την περίοδο υποχώρησης των τιμών του bitcoin. Οταν δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που έχει επενδύσει στο κρυπτονόμισμα ξεπερνά το ποσοστό του πληθυσμού που θα επιθυμούσε να επενδύσει. Με άλλα λόγια, όταν οι μολυσμένοι ξεπεράσουν τους ευάλωτους στη μόλυνση.
The party is over
Εν προκειμένω, όταν το bitcoin άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από τις δύο προηγούμενες καταρρεύσεις της αξίας του, το 2011 και το 2013, ήταν πολύ υψηλό το ποσοστό του πληθυσμού που δεν γνώριζε τι είναι και πώς λειτουργεί αυτό το κρυπτονόμισμα. Αυτή τη φορά όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το bitcoin και για τα εικονικά νομίσματα εν γένει.
Ετσι, καθώς το διασημότερο κρυπτονόμισμα έχει χάσει πάνω από το 65% της αξίας του από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατακρημνιζόμενο από τα 19.511 στα 6.700 δολάρια την Τρίτη 10 Απριλίου, ευλόγως οι οικονομικοί αναλυτές της Barclays συμπεραίνουν (βάσει του μοντέλου τους και των αναλογιών bitcoin/γρίπης που επινόησαν) ότι πιθανότατα το νόμισμα δεν θα επανέλθει ποτέ στα προ τετραμήνου κορυφαία επίπεδα στα οποία είχε φθάσει.
«Πιστεύουμε ότι η κερδοσκοπική φάση της επένδυσης στο κρυπτονόμισμα –και πιθανότατα οι ανώτατες τιμές στις οποίες αυτό έφθασε –ίσως αποτελούν παρελθόν» καταλήγουν στο σημείωμά τους οι αναλυτές.
HeliosPlus