Τιμώντας τη διπλή επέτειο συμπλήρωσης 190 χρόνων από το θάνατο του Φρανσίσκο Γκόγια και 50 χρόνων από το θάνατο του Μάριο Καστελνουόβο – Τεντέσκο, το Ιταλικό Ινστιτούτο πραγματοποιεί διήμερες εκδηλώσεις τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Απρίλιου 2018. Πρόκειται για δύο βραδιές που αποτελούν συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε συνεργασία με τη Delta Pi.
Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Μάριο Καστελνουόβο – Τεντέσκο (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, «του καπρίτσιου και της επινόησης», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε. Ο Καστελνουόβο – Τεντέσκο μεταπλάθει ηχητικά τα χαρακτικά χρησιμοποιώντας χορούς και μουσικές φόρμες που υπήρχαν διάχυτες στην Ισπανική Αυλή της εποχής αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα και την αμφισημία των Caprichos.
Στην πρώτη αυτή παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα από τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο, εννέα video-artists δημιούργησαν βίντεο που θα συνοδεύουν τη ζωντανή εκτέλεση, επιχειρώντας την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου διαλόγου ανάμεσα στο μουσικό και το εικαστικό έργο. Μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο με αναφορές από όλο το φάσμα της θεματολογίας των Caprichos, τα νέα video-art εξερευνούν τους εννοιολογικούς και αισθητικούς συνδέσμους μεταξύ των δύο έργων και επανεξετάζουν τους διαχρονικούς προβληματισμούς των Caprichos.
Η παρουσίαση πλαισιώνεται από έκθεση αντιγράφων από τη σειρά Caprichos του Γκόγια, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάσια Καλαμάκη, Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Μυρσίνη Νίκου, Ναταλία Παπαδοπούλου, Διονύσης Παππάς, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Μάγια Γαλάτεια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου