Εμβολιασμός και τώρα
«Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες ιώσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές της πήξεως του αίματος και εγκεφαλοπάθειες, προβλήματα που δεν γνωρίζαμε παλαιότερα ότι μπορεί να προκληθούν. Ειδικά το στέλεχος Β είναι αυτό που επικράτησε φέτος και κάνει βαριά κλινική εικόνα» δηλώνει προς «Το Βήμα» η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου. Οπως αναφέρει η καθηγήτρια, το πώς θα αντιδράσει ένας οργανισμός ποτέ κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. «Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πρόληψη, και αυτή επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει η «ελληνική» αισιοδοξία και να λέμε «γιατί να εμβολιαστώ αφού εγώ δεν έχω τίποτα». Δεν μπορεί να εμβολιάζεται μόνο το 15% του πληθυσμού και στο ιατρονοσηλευτικό να υπάρχει διστακτικότητα» σημειώνει.
«Αν είχα μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης, στο πρώτο τρίμηνο, η οποία δεν έχει εμβολιαστεί, θα την εμβολίαζα ακόμα και σήμερα. Το ίδιο θα έκανα και με άτομα που έχουν βαριά αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αν συνεχιστεί η καλοκαιρία, είναι πιθανόν η γρίπη να «εξαφανιστεί». Ωστόσο, δεν αποκλείεται αν χαλάσει εκ νέου ο καιρός, μέσα στον Απρίλιο, να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αρα, ναι, θα εμβολίαζα ακόμα και τώρα τους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι το 90% των νοσηλευομένων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω επιπλοκών της γρίπης, δεν είχε εμβολιαστεί και απ’ αυτούς που κατέληξαν είχαν εμβολιαστεί μόνο τρεις. Ευθυνόμαστε για αυτούς τους θανάτους. Επίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε φορά ότι δεν είναι εύκολη η εύρεση κλίνης ΜΕΘ» προσθέτει η κυρία Γιαμαρέλλου.
Σπάνια η εξέλιξη
Το πρώτο 48ωρο αντι-ιική θεραπεία
Αλλάζει η σύσταση του εμβολίου
Παρότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την πορεία της γρίπης τον επόμενο χειμώνα (το «δικό μας» καλοκαίρι αρχίζουν οι ειδικοί να παρακολουθούν τη γρίπη στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου), οι ειδικοί επιστήμονες «βλέπουν» αλλαγή στη σύσταση του αντιγριπικού εμβολίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, οι αρμόδιοι είδαν ότι υπάρχει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Β που ανήκει στο γένος Victoria. «Αυτό ώθησε τον ΠΟΥ να αλλάξει τη σύσταση του εμβολίου».
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται πολύ γρήγορα και μπορούν να περιλαμβάνουν:
¢ Πυρετό άνω των 38°C.
¢ Κόπωση ή εξάντληση.
¢ Ξηρό, θωρακικό βήχα.
¢ Πονοκέφαλο.
¢ Απώλεια της όρεξης.
¢ Κοιλιακό άλγος ή διάρροια.
¢ Ναυτία και έμετο.
Πότε να επισκεφθείτε γιατρό ή νοσοκομείο
Οι ασθενείς με έντονα συμπτώματα ίωσης πρέπει να καλούν τον γιατρό τους ή να επισκεφθούν νοσοκομείο αν:
¢
μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάσουν εκ νέου πυρετό,
¢
εμφανιστεί σοβαρή δύσπνοια,
¢
υπάρχουν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ενδημικού κύματος
¢
Αντιγριπικός εμβολιασμός.
¢
Συχνό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι.
¢
Κάλυψη του στόματος με χαρτομάντιλο στον βήχα ή στο φτάρνισμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ