Να μεταφέρει τη συζήτηση από το πεδίο των μετεκλογικών συνεργασιών, κλείνοντας κάθε παράθυρο προεκλογικής αλλά και μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο της ανάδειξης των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος Αλλαγής θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η Φώφη Γεννηματά, εντείνοντας τις πολιτικές της πρωτοβουλίες.
Η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος επέτρεψε, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της, στον νέο φορέα να καθορίσει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης για πρώτη φορά ύστερα από καιρό. Ομως η συζήτηση αυτή δεν αφορούσε τόσο την ουσία της πρότασης της προέδρου του ΠαΣοΚ όσο το αν η θερμή της υποδοχή από τον Πρωθυπουργό επιτρέπει βήματα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που αν και υποστηρίζεται από μια μειονότητα στελεχών, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην πλειοψηφία της βάσης του νέου φορέα.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής γνωρίζει ότι κάθε της πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός πλαισίου προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, επί του οποίου μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις, θα προκαλέσει διάφορα σενάρια και ενδεχομένως, όπως αυτή της αναθεώρησης του Συντάγματος, εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της. «Τα σενάρια, οι ερμηνείες και οι παρερμηνείες δεν με αφορούν και δεν θα με εμποδίσουν στην ανάπτυξη των πολιτικών μου πρωτοβουλιών. Η χώρα πρέπει να ξεκολλήσει από τη στασιμότητα. Τα μεγάλα θέματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν» ανέφερε στους στενούς της συνεργάτες.
Η κυρία Γεννηματά θεωρεί ότι η στρατηγική του αυτόνομου πόλου αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική και εκλογική επιβίωση του νέου φορέα και, όπως λέγεται, «θα την ακολουθήσει με κάθε κόστος». Η πεποίθησή της είναι ότι, παρά τις αναταράξεις αλλά και τα ερωτηματικά που συνόδευσαν την πρώτη πρωτοβουλία της, με τις επόμενες θα περάσει σταδιακά στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει το δεκανίκι της πολιτικής ζωής, «πηγαίνοντας με τον έναν ή με τον άλλον», αλλά να αποτελέσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί εκλογικά, τον εγγυητή της σταθερότητας της πορείας της χώρας την επόμενη ημέρα.
Η Φώφη Γενημματά θεωρεί ότι μόνο ένα αυτόνομο διακριτό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να αποφέρει, μέσα στο πολωτικό κλίμα που θα γίνουν οι εκλογές, το διψήφιο ποσοστό που αποτελεί τον εκλογικό πήχη. Του ερωτήματος, λοιπόν, «τι θα κάνει την επόμενη ημέρα;» προηγείται το ερώτημα «σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη ημέρα;». «Στις εκλογές παίζουμε όλα τα λεφτά μας. Αν είμαστε πάνω από το 10%, μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλα τα μετεκλογικά σενάρια. Αν δεν είμαστε κοντά στο 10%, τότε θα έχουμε πρόβλημα» αναφέρει επιτελικό στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη.
Το «παιχνίδι» Τσίπρα
Η στρατηγική του αυτόνομου πόλου, όπως επισημάνθηκε σε συσκέψεις των επιτελών της προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα δοκιμαστεί από τις επιθέσεις φιλίας από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα που, όπως ειπώθηκε, θα παίξει ένα «διπλό παιχνίδι» με το Κίνημα Αλλαγής. Θα του τείνει χείρα φιλίας όταν θα αναφέρεται στη διαχωριστική γραμμή πρόοδος – συντήρηση, ενώ με αφορμή ζητήματα όπως τα οικονομικά των κομμάτων, που αναμένεται να έλθουν στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα, θα το παρουσιάζει ως μέρος του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα.
Ποια είναι η απάντηση στο παιχνίδι του κ. Τσίπρα; Στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται ως ο αποσυνάγωγος της πολιτικής ζωής. Δεν είναι αποδεκτή η λογική της συγκρότησης «μετώπου δημοκρατίας» στην οποία παραμένει αμετακίνητος ο Ευ. Βενιζέλος. Η άποψη ότι «δεν μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να βάλει την πολιτική στον πάγο μέχρι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» βρίσκει σύμφωνους τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων, που με την ομιλία του στο Συνέδριο είχε χαρτογραφηθεί στους υποστηρικτές του «μετώπου δημοκρατίας», δήλωσε ότι «το να κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση για το Σύνταγμα δεν σημαίνει ότι είμαστε οι ανυποψίαστες μωρές παρθένες που κινδυνεύουμε να μας αποπλανήσει ο κ. Τσίπρας».
Η «τρίτη εντολή»
Το ζήτημα όμως δεν είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας αποπλανήσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αν επιχειρήσει να… παραπλανήσει παρουσιάζοντας ως πιθανή μια προεκλογική προσέγγιση και μετεκλογική συμπόρευση, και μάλιστα στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο μια μερίδα στελεχών, με αιχμή του δόρατος τον Γιάννη Ραγκούση, θέλει να αποκλειστεί κάθε συνεργασία. Η πιθανότητα να περάσει στην κοινή γνώμη η πιθανότητα μιας τέτοιας προοπτικής εκτιμάται ότι θα είναι καταστροφική για το Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό γιατί, επί της ουσίας, ακυρώνει όλη τη στρατηγική της «τρίτης εντολής». «Τι ακριβώς θα πούμε στους πολίτες; Δώστε μας την τρίτη εντολή για να σας πάμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική; Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο, όπως λέγεται, είναι να μην υπάρξει τρίτη εντολή. Οι πολίτες θα δώσουν την εντολή στον Μητσοτάκη και εμείς συρρικνωμένοι εκλογικά θα διαμοιραστούμε τελικά ανάμεσα στους πόλους του νέου δικομματισμού». Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια που, σε ειδικές εκδηλώσεις, θα παρουσιάσουν τις θέσεις του νέου φορέα.
Στροφή στο Σκοπιανό;
Μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, η Φώφη Γεννηματά είχε μια συζήτηση με τους στενούς της συνεργάτες για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι από την πλευρά της περιμένει την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε, δύο φορές, ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στους συνομιλητές της δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η πρόεδρος του ΠαΣοΚ προσανατολίζεται στο να μην ψηφίσει την πρόταση για το Σκοπιανό που θα έλθει στη Βουλή αν δεν στηρίζεται και από το κόμμα του κ. Καμμένου. Η επιμονή του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ Παύλου Χρηστίδη να αναφέρεται σε «πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» επί της οποίας θα τοποθετηθεί το Κίνημα Αλλαγής, θεωρείται ενδεικτική της πρόθεσής της.
Η θέση αυτή, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι, βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση που έχει λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο και αναφέρει ότι η στάση του Κινήματος Αλλαγής δεν θα εξαρτηθεί από αυτήν που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ