Σε ένα απέραντο δικαστήριο απειλεί να μετατρέψει την πολιτική ζωή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά την επικίνδυνη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αντί για ομαλότητα και συναίνεση, πόλωση και διχασμός. Μετά το Πάσχα, επιμένουν οι πληροφορίες, θα «βουτά» κατά βούληση στις δικογραφίες πολιτικού ενδιαφέροντος που χειρίζεται η Δικαιοσύνη προκειμένου να στοχοποιήσει τους αντιπάλους της. Εκτός από τους δέκα πολιτικούς οι οποίοι αναφέρονται στο σκάνδαλο Novartis, σε ομηρεία ενδέχεται να βρεθούν και δεκάδες άλλα πρόσωπα, κομματικοί παράγοντες, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πολιτικοί προϊστάμενοι οργανισμών.
Οι… δίκες της Αθήνας θα προσφέρουν διπλή υπηρεσία στην κυβέρνηση. Θα μεταφέρουν το ενδιαφέρον από την οικονομία στη σκανδαλολογία και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην κονιορτοποίηση του παλαιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο θα κατηγορείται ότι υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχει όμως και ένας διόλου αμελητέος κίνδυνος. Με την τακτική αυτή, αντί να διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να διογκωθεί η Χρυσή Αυγή και να αποκτήσουν υπόσταση λαϊκιστικά κινήματα, αριστερά και δεξιά.
Ο πρώτος φάκελος που θα ανοίξει τις προσεχείς ημέρες φημολογείται ότι θα αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η συγκεκριμένη δικογραφία είναι δαιδαλώδης και το κομμάτι που είναι ώριμο αφορά το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τα 23 άτομα που κατηγορείται ότι προσέλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η υπόθεση είναι ήσσονος σημασίας, ενδεχομένως να μην υπάρχει καθόλου αδίκημα, αν ληφθεί υπόψη η κατάθεση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014. «Δεχόμασταν πιέσεις», δήλωσε ο κ. Πουλής, «από συμβούλους του κ. Πολάκη να προχωρήσουμε σε ψευδείς βεβαιώσεις για το ζήτημα των 23 συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να υπάρξει πρόβλημα στον κ. Γεωργιάδη και φυσικά να έχουμε και εμείς πρόβλημα μετά ως υπηρεσιακοί (…) Μετακλητός σύμβουλος του κ. Πολάκη άσκησε πίεση σε δύο υπηρεσιακούς και ήταν έντονα φορτικός και πάνω από το κεφάλι τους πιέζοντάς τους να γράψουν συγκεκριμένη διατύπωση διότι την περίμενε άμεσα ο υπουργός, όπως έλεγε, μέσα σε μισή ώρα γιατί το απόγευμα θα απαντούσε σε ερώτηση στη Βουλή».
Ωστόσο, αν ασκηθεί ποινική δίωξη θα περάσουν μήνες έως ότου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών. Η δίωξη, αν ασκηθεί, θα αφορά τον κ. Γεωργιάδη; Και τι θα γίνει, νέα Εξεταστική Επιτροπή για εκείνον; Το πιθανότερο, εκτιμούν νομικοί και πολιτικοί, είναι να διωχθούν αυτοί που έκαναν τις προσλήψεις. Οπως και να έχει, ο κ. Γεωργιάδης θα αναγκαστεί να αμύνεται και να απολογείται και ο κ. Μητσοτάκης να υπερασπίζεται τον αντιπρόεδρό του –τον «ακροδεξιό αντιπρόεδρό» του, όπως λέει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στο κεντρώο και αριστερό ακροατήριο. Γιατί ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να «μπετονάρει» τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και να είναι αποδεκτός σε ένα μικρό κομμάτι του μεσαίου χώρου, έχει δημιουργήσει όμως και φανατικούς εχθρούς.
Το «μοντέλο Τσοχατζόπουλου»
Το οξύμωρο είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή επικαλούνται την παραγραφή για το αδίκημα που αφορά τον Παύλο Πολάκη και τις ανανεώσεις με προφορικές εντολές και όχι με διαγωνισμό της σύμβασης της εταιρείας φύλαξης στο ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 8 εκατ. ευρώ, με τελευταία πληρωμή τον Νοέμβριο του 2017. Η παραγραφή πράγματι ισχύει για τις εντολές που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και όχι μετέπειτα. Το ίδιο έγινε στην υπόθεση Novartis με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία εξαίρεσε από τη διερεύνηση των ευθυνών του για τη μη έκδοση δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η υπόθεση των δέκα πολιτικών προσώπων είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Οι «κατηγορούμενοι» προετοιμάζονται για μεγάλη μάχη στη Δικαιοσύνη, όπου αναμένεται να επιστραφεί η δικογραφία μετά το Πάσχα, και θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουν, από τις μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων μέχρι την αίτηση εξαιρέσεως της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και των βοηθών της. Η Ελένη Τουλουπάκη, εφόσον κρατήσει την υπόθεση και δεν κινηθεί η διαδικασία να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, μπορεί να ασκήσει ποινικές διώξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας και να αναθέσει τις δικογραφίες σε ανακριτή, ο οποίος μπορεί να καλέσει τα αναφερόμενα πρόσωπα σε απολογία. Η εικόνα και μόνο των πολιτικών να περνούν ένας-ένας την πόρτα του ανακριτικού γραφείου θα ρίξει πολύ βαριά σκιά στον δημόσιο βίο. Στην περίπτωση που βρεθούν χρήματα σε κάποιον λογαριασμό, κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί την υπόθεση με το «μοντέλο Τσοχατζόπουλου», και τότε θα ανοίξει ένα χάσμα με τους ψηφοφόρους το οποίο «δύσκολα θα το γεφυρώσουμε», όπως ομολογεί έμπειρος πολιτικός της αντιπολίτευσης.
Τα δάνεια των κομμάτων
Αν οι τραπεζίτες ή οι επιχειρηματίες-«ολιγάρχες» προσφέρουν προνομιακό πεδίο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο δανεισμός των κομμάτων αποτελεί βαλτώδες έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δάνεια της ΝΔ, τα περισσότερα εκ των οποίων συνήφθησαν την περίοδο Καραμανλή. Ο Κώστας Καραμανλής ανήκει στους πολιτικούς που ο κ. Τσίπρας απέφευγε να αγγίζει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ενώ έχει προωθήσει δύο καθαρόαιμα «καραμανλικά» στελέχη, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σε σημαντικά αξιώματα. Τι θα γίνει αν τραπεζικά και κομματικά στελέχη πιεστούν υπό το βάρος του κατηγορητηρίου, για απιστία και για ηθική αυτουργία σε απιστία αντιστοίχως, και υποδείξουν πολιτικά πρόσωπα ως εντολείς; Ετσι όπως χειρίζονται οι δικοί του την υπόθεση αυτή, αντί ο κ. Τσίπρας να πλήξει τον Αντώνη Σαμαρά, θα στραφεί εναντίον ενός πολιτικού που ακόμη και η φημολογία ότι είναι σύμμαχός του τον βοηθάει. Είναι έτοιμος ο Πρωθυπουργός να κάψει όλες τις γέφυρες πίσω του; «Οσο δεν εγκαταλείπει την ιδέα ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, έστω στο και πέντε, και να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλα είναι πιθανά» σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια για τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, την οποία πριμοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην Πειραιώς δεν καταγράφεται μέχρι στιγμής μεγάλη ανησυχία, παρότι υπάρχει κινητικότητα στον χώρο αυτόν, επειδή δεν βλέπουν το πρόσωπο που θα ενώσει τις σκόρπιες δυνάμεις. Αν όμως σχηματιστεί αυτό το κόμμα, θα κόψει ποσοστό από τη ΝΔ, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πόσο κρίσιμο θα είναι, και θα εμποδίσει την επάνοδο των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη γαλάζια παράταξη.
Η δημοσκοπική κατρακύλα και οι εκλογές με απλή αναλογική
Αν με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας καταφέρει να μειώσει τη διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, τότε η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πιεστούν ασφυκτικά να μη συμμαχήσουν με τη ΝΔ – αυτό το νόημα έχει το πρωθυπουργικό «φλερτ» στο Κίνημα Αλλαγής και το κάλεσμά του για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου.
Το επόμενο βήμα, οι εκλογές με απλή αναλογική, είναι ο εφιάλτης όλων των πολιτικών αρχηγών πλην του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων επιβάλλοντας κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο, δηλαδή ούτε τον εαυτό του ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν αμφιβάλλουμε ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός του Τσίπρα και πιστεύουμε ότι θα ρίξει όλα τα χαρτιά του για να κερδίσει τη μάχη. Αν παρ’ όλα αυτά χάσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, να ξέρει ότι δεν θα του χαριστούμε. Θα τον πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα» προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν στενά όλες οι πρεσβείες των χωρών της ΕΕ στην Αθήνα και ενημερώνουν λεπτομερώς τις κυβερνήσεις τους, ενώ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν έχει περάσει απαρατήρητη η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δείχνει επιδείνωση των ποσοστών απόκλισης στην ποιότητα διακυβέρνησης και θεσμών της Ελλάδος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ το 2016, που εκτοξεύθηκε από το 40% στο 70%.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ