Η μετοχή της Juventus

Μπορεί ο Ζινεντίν Ζιντάν να αποφάνθηκε πως το γκολ που είχε πετύχει στον τελικό του 2002 είναι σαφώς καλύτερο από το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (σκίτσο) που «πέταξε» στα 2,23 μ. για να κάνει αυτό το ανάποδο ψαλίδι τη Μεγάλη Τρίτη στον θρίαμβο της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στη Γιουβέντους, εν τούτοις το ντιμπέιτ αυτό δεν έδειξε να προβληματίζει τους επενδυτές που έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές της Juventus Football Club SpA στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Προεξοφλώντας πως η «Γηραιά Κυρία» θα αποχαιρετήσει πρόωρα το Champions League και θα χάσει ένα μπόνους τουλάχιστον 7,5 εκατ. ευρώ από την UEFA, η μετοχή της ομάδας έφθασε να υποχωρεί 7,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017, ενώ καταγράφει απώλειες 18% από την αρχή της χρονιάς, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 22 μετοχών που παρακολουθεί ο δείκτης STOXX Europe Football.

Ο κ. Μίλερ…

Ηταν αρχές Ιανουαρίου 2018 όταν ο κ. Γιόχαν Μίλερ, επενδυτής (;) από τη Γερμανία, αποκτούσε το 9,6% της Μarfin Investment Group που είχαν στην κατοχή τους οι Αραβες του Dubai Group.Ü Ο κ. Μίλερ είχε κάνει και δηλώσεις αναφερόμενος στις προοπτικές του ομίλου. Ψάχνοντας οι ιθύνοντες της MIG και η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασική μέτοχος της MIG, για το τι εστί Γιόχαν Μίλερ διαπίστωσαν ότι είναι δικηγόρος και διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο. Η απορία τους πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος επαγγελματίας να έχει την οικονομική δυνατότητα μιας τέτοιας επένδυσης λύθηκε γιατί εμφανίστηκε ο πραγματικός επενδυτής για τον οποίο ο Μίλερ ήταν frontman.

…ο βιομήχανος…

Ηταν ένας έλληνας βιομήχανος εισηγμένης εταιρείας με δραστηριότητα στη Γερμανία. Από τότε μέχρι σήμερα η μετοχή της MIG ενισχύθηκε σημαντικά και ο κ. Μίλερ –ο έλληνας βιομήχανος δηλαδή –άρχισε να πουλά μετοχές καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Μάλιστα η συμμετοχή του υποχώρησε στο 4,5% ώστε από εδώ και πέρα και σε περίπτωση νέας πώλησης να μην έχει υποχρέωση δημοσίευσης.

…και η κατάσχεση

Αυτό το σύντομο κερδοσκοπικό παιχνιδάκι με τις μετοχές της ΜIG φαίνεται ότι εξόργισε την Πειραιώς που προχώρησε στην κατάσχεση του εργοστασίου που διαθέτει στην Ελλάδα ο έλληνας επιχειρηματίας λόγω χρεών προς την τράπεζα!

Αποχώρηση

Και μιας και αναφερόμαστε στον όμιλο της MIG, να πούμε πως αποχωρεί έπειτα από πολλά χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον όμιλο της ΔΕΛΤΑ ο κ. Αντώνης Μαυριδόγλου. Ο κ. Μαυριδόγλου είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα και της Mπάρμπα Στάθης και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των δύο εταιρειών. Μάλιστα, ήταν στέλεχος στον Μπάρμπα Στάθη πολύ προτού η MIG εξαγοράσει τη Vivartia. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο κ. Μαυριδόγλου θα αποχωρήσει επίσημα σε περίπου 10 ημέρες από τον όμιλο.

Ακριβή εκκαθάριση

Πριν από μια τετραετία, με την ψήφιση του Νόμου 4242/2014 τον Μάρτιο του 2014, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ή ΟΠΕ, όπως ήταν ευρέως γνωστός) τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.Ü Στη θέση του δημιουργήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ με τον ίδιο ακριβώς στόχο, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την προώθηση των εγχώριων προϊόντων στο εξωτερικό.Ü Ομως παρότι πέρασαν τόσα χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει για τον ΟΠΕ. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη δαπανών εκκαθάρισης εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα.

Στενεύει ο κλοιός

Το κλείσιμο μονάδωνστις τράπεζες συνεχίζεται, ενώ προωθούνται νέοι ηλεκτρονικοί τρόποι διενέργειας συναλλαγών, ώστε να απελευθερωθεί προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε ταμεία. Οι συνδικαλιστές φοβούνται νέα πλάνα περικοπών μετά τα εν εξελίξει stress tests, ώστε να μειωθούν κι άλλο τα κόστη και βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Αυτό που ξορκίζουν είναι τις απολύσεις, τις οποίες ο κλάδος έχει αποφύγει έως τώρα μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Ωστόσο, όπως λένε, αυτές κοστίζουν και κάποια στιγμή μπορεί η ΕΚΤ να τις απαγορεύσει. Και τότε θα αρχίσει το… πάρτι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ