Πριν από δύο χρόνια ο Πειραιάς έστειλε το μήνυμα ότι είναι μια πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης βοηθώντας τους πρόσφυγες που είχαν βρει προσωρινά στέγη στο μεγάλο λιμάνι.
Το ίδιο πρόσωπο δείχνει από το 2015 ως σήμερα η πόλη μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (ΚΟΔΕΠ) σε έλληνες και αλλοδαπούς που έχουν ανάγκη. Είτε πρόκειται για άστεγους είτε για άνεργους είτε για μονογενεϊκές οικογένειες είτε για ανθρώπους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν όχι μόνο λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά. αλλά και την αγορά βασικών αγαθών όπως τροφίμων και κάποιοι εξ αυτών κινδυνεύουν ακόμη και με έξωση.
Σχεδόν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία της ΚΟΔΕΠ στην οδό Ζωσιμαδών, στο κέντρο της πόλης, καταφθάνουν άνθρωποι που ζητούν βοήθεια. Η πρόεδρός της, κυρίαΚορίνα Λαουλάκου,μας είπε ότι εμφανίζονται ακόμη και μητέρες που ζητούν πιπίλες, πάνες και γάλα για μωρά.
Ενα άλλο φαινόμενο που έχει κάνει αίσθηση στους ανθρώπους της Δημοτικής Επιχείρησης το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι η συχνή εμφάνιση ζευγαριών που ζητούν να φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι γονείς τους σε δομή της ΚΟΔΕΠ καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους συντηρήσουν, ενδεχομένως επειδή και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν σύνταξη, ενώ αποκαλύπτονται και «κακές» σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών.Ωστόσο οι υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης τους εξηγούν πως οι δομές εξυπηρετούν ανθρώπους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν ηλικιωμένους όπως γίνεται στα γηροκομεία.

Οι βασικές δράσεις

Μια σημαντική δράση είναι η υποστήριξη με βασικά είδη διατροφής σε οικογένειες και μοναχικά άτομα κυρίως μέσω χορηγικών προγραμμάτων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2015 και κάθε χρόνο γίνεται επικαιροποίηση στοιχείων δικαιούχων με στόχο να υπάρχει αντικειμενικός, δίκαιος και διαφανής τρόπος ένταξής τους. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περίπου 3.000 οικονομικά αδύναμες οικογένειες με ενήλικα και ανήλικα παιδιά και μοναχικά άτομα. Από τον Φεβρουάριο του 2015 με χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός σιτίζονται συστηματικά 160 οικογένειες με βασικά είδη διατροφής ενώ από τον Νοέμβριο του 2017 με χορηγία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού) παρέχονται σε μηνιαία βάση σε 107 οικογένειες πακέτα με βασικά είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής.
Επιπροσθέτως ανά διαστήματα εγκρίνονται έκτακτα οικονομικά βοηθήματα της τάξεως των 300 ευρώ σε οικογένειες και 180 ευρώ για μοναχικά άτομα. Χορηγούνται επίσης και διατακτικές για αγορές τροφίμων.
Επιπλέον λειτουργεί στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση ο χώρος φιλοξενίας αστέγων όπου μπορούν να ζουν προσωρινά (κυρίως ως 3 μήνες και μάξιμουμ 6 μήνες) είτε άτομα που εντοπίστηκαν να μένουν στον δρόμο είτε δημότες που κινδυνεύουν άμεσα με έξωση λόγω χρεών. Ωστόσο η διαδικασία για να οδηγηθεί ένας άστεγος στη συγκεκριμένη δομή γίνεται μέσω του κοινωνικού λειτουργού του δήμου.
Ενας από τους διαμένοντες στον χώρο, ο κ. Κώστας, μας είπε: «Κινδύνευσα άμεσα με έξωση καθώς λόγω των σοβαρών οικονομικών μου προβλημάτων δεν μπορούσα να πληρώσω τις οφειλές μου. Απευθύνθηκα στην ΚΟΔΕΠ και βρήκα ένα δεύτερο σπίτι, καθώς υπάρχουν αυτά που χρειάζομαι για να ζήσω με αξιοπρέπεια, όπως ένα κρεβάτι, ένα μπάνιο με τουαλέτα. Τον χώρο αυτόν πρέπει να τον σέβεσαι».

Στο σημείο αυτό η κυρία Λαουλάκου επισημαίνει ότι για να μπει κάποιος στη συγκεκριμένη δομή χρειάζεται να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να μην είναι υπό την επήρεια ουσιών, αλκοόλ ή να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους άλλους φιλοξενούμενους. Ο χώρος έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 38 άτομα αλλά αυτή τη στιγμή μένουν 15 από 42-72 ετών. Στόχος, τονίζει η επικεφαλής της ΚΟΔΕΠ, είναι «να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, μέχρι να μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι τη ζωή τους, γιατί επιδίωξή μας δεν είναι η μονιμότητα της παραμονής τους στον χώρο φιλοξενίας αλλά η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η κοινωνική επανένταξη και η επαγγελματική τους αποκατάσταση».
Την ίδια στιγμή η ΚΟΔΕΠ ετοιμάζεται ώστε να προσφέρει το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα γεύματα στους αστέγους που επιλέγουν να μένουν στο λιμάνι. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή μένουν εκεί περίπου 70 άτομα. Ανάμεσά τους βρίσκονται άστεγοι που επέλεξαν αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εθισμένοι στο αλκοόλ, ψυχικά ασθενείς, αλλά και διερχόμενοι.

Μαθήματα σε παιδιά

Επιπροσθέτως, ένα από τα προγράμματα που έχουν προσελκύσει πολλούς είναι αυτό της «Διδακτικής Αλληλεγγύης», που ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 και απευθύνεται σε παιδιά οικογενειών με σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Υλοποιείται από 39 εθελοντές καθηγητές για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και εφέτος παρακολουθούν τα μαθήματα περίπου 150-160 παιδιά. Το πρόγραμμα ωστόσο δεν απευθύνεται σε παιδιά που χρειάζονται ενισχυτική μελέτη μετά το σχολείο.
Στόχος του είναι η σύνδεση της γνώσης με την ενήλικη πραγματικότητα, δηλαδή να πάρουν οι μαθητές τις σωστές βάσεις για να μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της επιλογής τους. Στις τάξεις γίνονται μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά) και για ενηλίκους.
Αυτό που έχει κάνει αίσθηση στους εκπαιδευτικούς είναι η συνέπεια των παιδιών, που δείχνουν ότι θέλουν να πετύχουν και η επιβράβευσή τους, λένε, είναι όταν στο τέλος τα ονόματα των μαθητών τους βρίσκονται στις λίστες των πρωτοετών φοιτητών.
Η κυρία Μαρία μάς δίνει τη δική της εμπειρία: «Ο 17χρονος Βασίλης μου πέρασε πέρυσι σε ΤΕΙ της επαρχίας κυρίως χάρη στα μαθήματα αυτά. Και δεν μετάνιωσα ποτέ που έκανα αυτή την επιλογή. Παράλληλα το πρότεινα και σε άλλες οικογένειες που γνώριζα ότι αντιμετωπίζουν, εξίσου με εμένα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
Τους μαθητές που δεν επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές, η ΚΟΔΕΠ προσπαθεί μέσω χορηγιών να τους βοηθήσει στα επόμενα βήματά τους.

Επιπλέον δομές

Στον Πειραιά λειτουργεί και κοινωνικό φαρμακείο για να εξυπηρετεί όσους δεν μπορούν να έχουν βασικά φάρμακα και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 100 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους.
Ακόμη, Ξενώνας Βραχείας Φιλοξενίας «Η Κοινωνική Μέριμνα», στον οποίο διαμένουν συνοδοί ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς και μετανοσοκομειακοί πλήρως αυτοεξυπηρετούμενοι ασθενείς κ.ά. οι οποίοι δεν διαμένουν στην Αττική και δεν μπορούν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να καλύψουν την προσωρινή τους διαμονή.
Επιπλέον, στον 3ο όροφο της ΚΟΔΕΠ βρίσκεται χώρος με ρούχα για άτομα κάθε ηλικίας (από βαφτιστικά μέχρι για ηλικιωμένους), ακόμη και μικρά παιχνίδια, τα οποία έχουν προσφερθεί από δωρεές.
Τέλος, υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του υπουργείου Εργασίας με 53 ωφελουμένους (οικογένειες και μοναχικούς) στους οποίους καταβάλλονται το ενοίκιο της οικίας που μισθώνουν, οι αμοιβές για την εργασία που παρέχουν, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες που τους απασχολούν. Περίπου 16 άτομα έχουν καταφέρει να βρουν εργασία και 4-5 εξ αυτών ενδεχομένως θα προσληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος από τον εργοδότη τους χάρη στην αποδοτικότητά τους.
Η κυρία Λαουλάκου μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε τις πολύτιμες προσφορές των απλών δημοτών του Πειραιά, που από το υστέρημά τους βοηθούν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη, ωστόσο, συμπλήρωσε, χρειάζεται να υπάρξει συνεισφορά και από άλλους για να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Για όσους θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να επισκεφθούν το sitehttps://www.kodep.grή να απευθυνθούν στα κεντρικά γραφεία της ΚΟΔΕΠ, Ζωσιμαδών 11 & Ελ. Βενιζέλου στον Πειραιά.

HeliosPlus