Είναι γνωστό ότι οι λαθροκυνηγοί και ειδικά εκείνοι που θέλουν να εξοντώσουν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση δρουν κυρίως όταν πέσει το σκοτάδι.
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση ερευνητές του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ μαζί με ειδικούς του ζωολογικού κήπου Chester Zoo και του ζωολογικού πάρκου Knowsley Safari Park στην Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο προηγμένο σύστημα παρακολούθησης των ζώων. Το σύστημα αποτελεί ένα συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών που θα ενσωματώνονται σε ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα. Το drone θα διαθέτει τεχνολογία θερμικής απεικόνισης αλλά και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η NASA και χρησιμοποιείται στην εξερεύνηση του Σύμπαντος.
Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε για να εντοπίζονται γαλαξίες και άστρα μέσα σε εικόνες που έχουν ληφθεί από το Σύμπαν η παρουσία των οποίων θα περνούσε διαφορετικά απαρατήρητη από τα μάτια των αστρονόμων. Τα drones που θα είναι εφοδιασμένο με το νέο σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει ζώα και την μέρα αλλά κυρίως την νύχτα από την θερμοκρασία που εκπέμπει το σώμα τους. Τα ζώα θα μπορούν να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο ακόμη και αν είναι δυσδιάκριτα ή ακόμη και καμουφλαρισμένα μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η χρήση των drones θα επιτρέψει τον εντοπισμό διαφόρων ζώων που ζουν σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές και είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια ελέγχου και προστασίας τους και ο εντοπισμός τους να γίνεται χωρίς να ενοχλούνται τα ίδια των ζώα. Με τον ίδιο τρόπο θα εντοπίζονται φυσικά και οι λαθροκυνηγοί και μόλις υπάρξει ένας τέτοιος εντοπισμός θα ξεκινά αμέσως η επιχείρηση παρεμπόδισης και σύλληψης τους. Το νέο σύστημα δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία στην Νότιο Αφρική για τον εντοπισμό ενός είδους κουνελιού που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση.