Τα Πασχαλιάτικα των κρεοπωλείων

Τα κρεοπωλεία γύρω στο Πάσχα ετοιμάζουν έξτρα σπεσιαλιτέ. Κάποια από αυτά τις ψήνουν κιόλας για σας, αν το ζητήσετε. Για όλα ισχύει η προτροπή να τηλεφωνήσετε και να «κλείσετε» το κρέας σας εγκαίρως καθώς οι πασχαλινές κρεοπαρασκευές «φεύγουν» γρήγορα.

Ο Γιάννης
Αρνιά και κατσίκια Ελασσόνας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, και γαρδουμπάκια σε διάφορα μεγέθη. Αν πάτε εγκαίρως τη δική σας σούβλα θα σας τα ετοιμάσουν χρησιμοποιώντας την. Ρολό αρνί γεμιστό με πράσο και γραβιέρα, κεμπάπ, σεφταλιές, λουκάνικα μοσχαρίσια και χοιρινά, περισσότερο ή λιγότερο πικάντικα, μπουμπάρι (μοιάζει με λουκάνικο και φτιάχνεται με πρόβειο έντερο, αρνίσια συκωταριά, κιμά και ρύζι). Και, το πιο πρωτότυπο, κιτ μαγειρίτσας με έτοιμα πλυμένα και ψιλοκομμένα έντερα και συκωτάκια, φρέσκα μυρωδικά και σακουλάκι με την ποσότητα ρυζιού που θα χρειαστούμε! M. Στ.

Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 210-3842.270

O Βαγγέλης
Γαρδουμπάκια, σπληνάντερο και ατομικά κοκορετσάκια. Αν θέλετε μεγάλο κοκορέτσι, κάνετε παραγγελία, φέρνετε τη σούβλα σας και παραλαμβάνετε ένα κοκορέτσι, έτοιμο για ψήσιμο. Τα αρνιά και τα κατσίκια του είναι από την Καρδίτσα. Διαθέτει, όλο το χρόνο μεν αλλά είναι ιδανική πρόταση για το Πάσχα, 5 ειδών λουκάνικα δικής του παραγωγής ( χοιρινό σκέτο, με πράσο, με πορτοκάλι, από μοσχαρίσιο ή πρόβειο κρέας). Κάνουν και delivery. Ι.Β.

Δημητρακοπούλου 61, Κουκάκι, 210-9210224, 6948402444

Στέλιος
Από το 1965 στον Πειραία, στην Καστέλα, ένα κρεοπωλείο που ξεκίνησε ο Στέλιος Στραβαχιλλέας και η γυναίκα του Παναγιώτα. Σήμερα συνεχίζουν οι γιοί του Νίκος και Μπάμπης σε μεγαλύτερο μαγαζί στην λεωφόρο Παπαναστασίου. Προμηθεύονται το κρέας του από επιλεγμένες φάρμες από τα Γιάννενα και την Καβάλα όπως μού είπε ο Νίκος. Το Πάσχα θα βρείτε χειροποίητο κοκορέτσι, γαρδούμπα, εξοχικό αρνίσιο και χοιρινό και προφανώς αρνί και κατσίκι. Κ.Π.

Λεωφ. Παπαναστασίου 37, Καστέλα, 210-4120.066

Φάρμα Μπράλου
Πάνω στον Μπράλο, σε υψόμετρο 650 μέτρων μια πρότυπη φάρμα με ό,τι τραβά η ψυχή σας από είδος κρέατος. Aπό γαλλικές ράτσες αγελάδων μέχρι τις ελληνικές βραχυκέρατες. Ντόπιες και ξένες φυλές αιγοπροβάτων, ελληνικό μαύρο χοίρο, κοτόπουλα, φασιανούς, πάπιες χήνες πέρδικες. Και 100% καθαρόαιμο Blackangus. Tα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και η τροφή τους παράγεται επίσης μέσα στο κτήμα. Η φάρμα Μπράλου είναι η πρώτη που εισήγε στην ελληνική αγορά το σιτεμένο κρέας. Οσα από τα προϊόντα τους έχω δοκιμάσει τα θεωρώ πολύ καλά.
Για το Πάσχα θα φτιάξουν τα κλασσικά και κάτι παραπάνω: κοκορέτσι, κοντοσούβλι χοιρινό και κοντοσούβλι κοτόπουλου, γαρδουμπάκια, σεφταλιές, και μαγειρίτσα που την έφτιαξαν και πέρσι και είχε μεγάλη επιτυχία. Θυμηθείτε να την παραγγείλετε το αργότερο μέχρι την Μ. Δευτέρα για να την πάρετε το Μ. Σάββατο. Εννοείται ότι θα βρείτε πάντα αρνί και κατσίκι δικής τους εκτροφής. Κ.Π.
Φάρμα Μπράλου: Μηλιώνη, Κολωνάκι, 213-04 55 929
Τατοϊου 73 και Χαρ. Τρικούπη, Κηφισσιά, 210- 27 13 126κοτόπουλα, φασιανούς, πάπιες, χήνες, πέρδικες, γαλοπούλες, ορτύκια, και φραγκόκοτες. Τα

Κρεοπωλείο Γιώργος Μανταλάρας
«Συνοικιακό» και κλασσικό, όχι μπουτίκ κρεάτων αλλά πολύ καθαρό, με κρέας από επιλεγμένους παραγωγούς και τιμές λογικές. Ο Γιώργος πάντα εξυπηρετικός και ευγενής, πρόθυμος να εξηγήσει τι να διαλέξετε για την συνταγή που θα φτιάξετε. Για το Πάσχα θα φτιάξει κοκορέτσι και γαρδούμπες, αρνίσιο και χοιρινό κοντοσούβλι και ρολό αρνιού με γραβιέρα από την Αρτα (του Καράλη) και μελιτζάνες. Για σιγουριά παραγγείλτε από πριν. Κ.Π.

Παξών 24 – 26 και Κερκύρας 24, Κυψέλη, 210-88.21.616

Carnicero
Γεμάτα φαντασία και ξεχωριστά τα Πασχαλινά που προτείνει το Carnicero.
Ξεκινά με τσουρέκι αρμυρό, με γραβιέρα Νάξου, βότανα και αρνίσιο κρέας. Πασχαλινά ρολάκια με κιμά αρνιού, σπανάκι, ρυζι, πεκορίνο και δυόσμο, τάρτα της Ανάστασης με κιμά αρνίσιο, ντομάτα, ρόδι, γραβιέρα και θυμάρι, γαρδουμπάκια ρουμελιώτικα με την παραδοσιακή συνταγή, μακεδονίτικους τζιγεροσαρμάδες, κοκορέτσι Carnicero (συκώτι, μπόλια, μουστάρδα, γραβιέρα και βότανα) λουκάνικο αρνιού καπνιστό και κοντοσούβλι αρνίσιο και χοιρινό. Κι’ αυτά είναι μόνο τα ορεκτικά. Για κυρίως προτείνουν μπουτάκι αρνίσιο ή κατσικίσιο γεμιστό με λιαστή ντομάτα, κατσικίσιο τυρί και θυμάρι, Αρνάκι του αμπελουργού (τυλιχτό σε αμπελόφυλλα με μείγμα τυριών και ελαιόλαδο) αρνάκι κλέφτικο (με ελαιόλαδο γραβιέρα, πιπεριές και βότανα αρνάκι ή κατσικάκι Carnicero σε ταψάκι με κληματόβεργες, baby πατάτες, γραβιέρα και θυμάρι. Ολόκληρο αρνί και κατσικάκι για σούβλα και αρνάκι κατσικάκι για φούρνο και αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια. Το κρεοπωλείο διευκρινίζει ότι όλα γίνονται με ελληνικά αρνάκια ή κατσικάκια γάλακτος. Κ.Π.
Carnicero:. Δημ. Βασιλείου 18, Νέο Ψυχικό, 210-67 70 050
Λεωφ. Κηφισιάς 322, Κηφισσιά, 210-80.15.100

Κρεοπωλείο Χριστοδουλής
Σε μια ήσυχη γειτονιά της Βούλας, βρίσκουμε ένα μικρό διαμαντάκι, το κρεοπωλείο του κ. Ιωσήφ Χριστοδουλή. Τριάντα τρία χρόνια στο επάγγελμα, 5ης γενιάς κρεοπώλης (ο γιος του Γεράσιμος είναι τώρα η έκτη), το σίγουρο είναι ότι ξέρει πολύ καλά και αγαπάει το επάγγελμά του, το οποίο κάνει με μεράκι. Στο κατάστημά του δεν υπάρχουν πολλοί εντυπωσιασμοί και κραυγαλέα design, αφού τα προϊόντα μιλούν από μόνα τους. Πεντακάθαρα, περιποιημένα και τακτοποιημένα στο ψυγείο – βιτρίνα, από όλα βρίσκεις εκεί: βιολογικά και ελευθέρας βοσκής κοτόπουλα, χοιρινά από τη Σπάρτη, βουβαλίσια κρέατα και κρεατοπαρασκευές από την «Kerkini Farm», καθώς και μπιφτέκια, σουβλάκια, μέχρι και πιταράκια που τα φτιάχνουν μόνοι τους σε ένα μικρό δωμάτιο – ανοιχτό προς τους πελάτες, ώστε να φαίνονται τα πάντα. Απευθυνόμαστε εκεί για να παραγγείλουμε το αρνί ή το κατσίκι του Πάσχα που θα μας έρθει από τη Νάξο, τη Βόνιτσα και αλλού, ενώ μπορούμε να προμηθευτούμε το κοκορέτσι και τα γαρδουμπάκια που θα ετοιμάσουν εκείνοι. Αν θέλετε, ζητήστε από τον κ. Χριστοδουλή και συμβουλές ψησίματος. Το κατέχει το θέμα καλά. – Ντ.Κ.

Πρίγκιπος Πέτρου 41, Κάτω Ευρυάλη, Βούλα, 210-8990.096

A.Farm
Πίσω από το κατάστημα A.Farm στην Ανω Γλυφάδα κρύβεται η 25.000 στρεμμάτων οικολογική φάρμα στην Τρίπολη, όπου τα ζώα είναι ελεύθερα σε χωρισμένα βοσκοτόπια και σταβλίζονται μόνο για να κοιμηθούν. Γι’ αυτό θα βρούμε εκεί μόνο βιολογικά κρέατα, ελληνικά με ρίζες Ελληνικές και πιστοποιημένες από το μεγαλύτερο φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων). Η ιδανική επιλογή λοιπόν, για όσους επιθυμούν βιολογικά κρέατα στη σούβλα τους φέτος. Επιπλέον, για τις ημέρες του Πάσχα θα βρούμε έτοιμα για ψήσιμο, γκιούλμπασι (αρνάκι με σκόρδο και πιπεριές), σπληνάντερο, κοκορέτσι, αρνί γεμιστό με παραδοσιακά τυριά, κορώνα αρνιού κ.ά. – Ντ.Κ.

Γούναρη 196 & Ιλιού, Ανω Γλυφάδα, 210-9646.765, Λεωφ. ΟΗΕ 42, Τρίπολη, 2710-227.424.

Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης
Από τα πιο ποιοτικά κρέατα της αγοράς. Οι άνθρωποι στο Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους και φροντίζουν πάντοτε ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας στο έπακρο. Για το Πάσχα η ποικιλία τον προσφερόμενων προϊόντων είναι εντυπωσιακή: αρνί – ερίφιο γάλακτος από Αρχάγγελο και Θεοδωράκι Αριδαίας, κοκορέτσι σε βέργα ή σε μπαμπού, νωπά ή κατεψυγμένα με ειδικό τρόπο shock freezing σε κενό αέρος για ασφαλή μεταφορά και διατήρηση, γαρδούμπες για φούρνο, κατσαρόλα ή σούβλα, κοντοσούβλια (χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι γάλακτος, πρόβατο, black angus), παραδοσιακό σπληνάντερο, φρυγαδέλι με μπόλια, συκώτι και φρέσκα μυρωδικά της άνοιξης. Επίσης, θα βρούμε συκωταριές κομμένες και καθαρισμένες, για κοκορέτσι και ψιλοκομμένες για μαγειρίτσα σε vacuum, έντερα πλυμένα σε πλεξούδες έτοιμα για τύλιγμα, λουκάνικα χωρίς συντηρητικά με πράσο ή πορτοκάλι, από αγριόχοιρο ή γεμιστό με τυριά και πιπεριά και σουτζουκολουκάνικο, χωρίς νιτρώδη! Τέλος, βρίσκουμε έτοιμο κοκορέτσι ψημένο στη σούβλα σε κενό αέρος. – Ντ.Κ.

Λεωφ. Μαραθώνος 82, Πικέρμι, 210-6039.870

Δέκα – Τρόφιμα
Δύσκολα θα υπάρξει ανάγκη που να μην μπορεί να καλυφθεί από το κρεοπωλείο Δέκα (που δεν είναι μόνο κρεοπωλείο, αλλά μανάβικο και μπακάλικο). Η πλούσια γκάμα των προϊόντων του καλύπτει ακόμη και τις απαιτήσεις των πιο απαιτητικών σεφ. Διάσημο για τις σεφταλιές του, το Πάσχα το επιλέγουμε και γιοα το αρνί ή το κατσίκι μας και παράλληλα παραγγέλνουμε γαρδουμπάκια, γλυκάδια, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, συκωταριά ολόκληρη αλλά και κομμένη για μαγειρίτσα. – Ντ.Κ.
Λεωφ. Αναγυρούντος 22, Βάρη, 210 9654610.

Meat the Butcher
Ενα φροντισμένο, σύγχρονο κρεοπωλείο στην Ανω Γλυφάδα. Παρέχουν υπηρεσίες delivery, ενώ ετοιμάζουν πολλές κρεατοπαρασκευές έτοιμες απλώς για ψήσιμο στο σπίτι. Μπορούμε το Πάσχα να πάμε (εγκαίρως) με τη σούβλα μας και να μας φτιάξουν κοκορέτσι ή σπληνάντερο κατά παραγγελία, ενώ θα βρούμε γαρδουμπάκια, σεφταλιές, τζιγεροσαρμάδες και κοντοσούβλι χοιρινό.

Γούναρη 231, Γλυφάδα, τηλ. 210-9640.493

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Κεντρικόν (Κρεοπωλείο – Delicatessen)
Ενα από τα κεντρικότερα κρεοπωλεία στη Θεσσαλονίκη, έχει όλο τον χρόνο ποικιλία παρασκευών (ρολό ελασσονίτικο με γραβιέρα, γκιούλμπασι με βουβάλι, αρνί, χοιρινό και μοσχάρι, σεφταλιές και πολλά άλλα). Για το Πάσχα προτείνει μαγειρίτσα με όλα τα υλικά (ψιλοκομμένη συκωταριά, ρύζι και μυρωδικά) έτοιμη για μαγείρεμα, ρολό κατσίκι γεμιστό με φέτα και τυλιγμένο με αμπελόφυλλα, κορώνα αρνίσια με φέτα, γεμιστά μπουτάκια με συκώτι και ρύζι και τζιγεροσαρμάδες για το φούρνο.
Βασιλέως Ηρακλείου 40, 2310 286686

Μιχάλης
Ενα από τα πλέον δημοφιλή κρεοπωλεία της πόλης. Εκτός από αμνοερίφια και κοκορέτσι μπορείτε κατόπιν παραγγελίας να ζητήσετε να σας φτιάξει το διάσημο ρολό του από αρνί ή κατσίκι με ποικιλία μπαχαρικών.
Αγορά Μοδιάνο 41 & Ερμού 24, 2310 226238

Ματσούκης
Αρνάκια και κατσικάκια, κοκορέτσι και κοκορετσάκια για τον φούρνο, γαρδουμπάκια και τζιγεροσαρμάδες με γέμιση μικρασιάτικης συνταγής, προτείνει ο Θανάσης Ματσούκης για τους πελάτες του.
Λεωφ. Δημοκρατίας 53, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, 2310 695568

Τα Σοχινά
Τα νοικοκυριά από την ανατολική Θεσσαλονίκη το προτιμούν για τα εκλεκτά κρέατα από τον Σοχό. Για το Πάσχα αρνί ή κατσίκι, κοκορετσάκια, σεφταλιές και τζιγεροσαρμάδες.
Καπετάν Χάχα 44 (Χαλκιδικής), Θέρμη Θεσσαλονίκης, 2310 465881

Το Αριστο
Εκτός από αμνοερίφια και το πατροπαράδοτο κοκορέτσι, η πασχαλιάτικη σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι αρνάκι ρολό γεμιστό με αρνίσια συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαρούλια, τυλιχτό με αμπελόφυλλα.
Κομνηνών 25, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 2310 341371

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.