Τζαζ με την Ντενίζ Τζάνα

Ενα μουσικό περιοδικό των ΗΠΑ είχε γράψει κάποτε για μια τραγουδίστρια ότι «αυτή η γυναίκα μπορεί να σε κάνει να ονειρευτείς, να κλάψεις και να ερωτευτείς.

Ενα μουσικό περιοδικό των ΗΠΑ είχε γράψει κάποτε για μια τραγουδίστρια ότι «αυτή η γυναίκα μπορεί να σε κάνει να ονειρευτείς, να κλάψεις και να ερωτευτείς. Τι περισσότερο μπορεί να ζητήσεις;..». Και είχε απόλυτο δίκιο. Τι παραπάνω μπορείς να ζητήσεις από μια τζαζ ερμηνεύτρια; Η Ντενίζ Τζάνα, γεννημένη στο Παραμαρίμπο του Σουρινάμ, έχει το χάρισμα να κάνει το κοινό της να νιώθει τόσο άνετα σαν να τους έχει στο σαλόνι του ίδιου του σπιτιού της.
Οπως ακριβώς θα γίνει από τις 13 ως και τις 16 Απριλίου στο Half Note, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στην Ελα Φιτζέραλντ. To project αυτό άρχισε το 2014, με τη μουσικοθεατρική παραγωγή «Ella» και πρωταγωνίστρια φυσικά την Ντενίζ Τζάνα. Η παράσταση ανέβηκε σε περισσότερα από 60 θέατρα, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε με επιτυχία τον δίσκο με τίτλο «Ella! Denise Jannah sings Ella Fitzgerald» αποκλειστικά με τραγούδια που έκανε γνωστά η ίδια η Ελα.
Η πορεία και η αναγνώρισή της μπορεί να μην άρχισαν νωρίς αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αρχικά με σπουδές και ενασχόληση με διάφορα είδη μουσικής και πολλές περιπλανήσεις στη world μουσική, στο γκόσπελ, στη λάτιν, στην τζαζ, στο r&b και στο μιούζικαλ άρχισε να ηχογραφεί με την ΕΜΙ και με την κλασική τζαζ εταιρεία δίσκων Timeless με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Το 1994 τής απονεμήθηκε το πρώτο της βραβείο Edison για τη συνολική της ως τότε παρουσία. Εκεί την ανακάλυψε η ιστορική Blue Note Records και της πρότεινε πολυετή συνεργασία. Από ‘κεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους.
Οπως σημείωσε η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», «ένα μεγάλο μέρος των συναυλιών μου στο Half Note είναι αφιερωμένο στην Ελα Φιτζέραλντ, δεδομένου ότι στις 25 Απριλίου γιορτάζουμε την 101η επέτειο από τη γέννησή της. Θα τραγουδήσω επίσης δικές μου συνθέσεις και κάποια λατινοαμερικάνικα τραγούδια και σύγχρονα grooves. Θεωρώ τον εαυτό μου τζαζ τραγουδίστρια, που αγαπά όμως να τραγουδά και άλλα είδη. Αυτή η ευρύτητα μου προσφέρει συχνά απρόσμενες μουσικές στιγμές». Ο Τύπος των ΗΠΑ έχει γράψει ότι η ερμηνεία της φθάνει στα στάνταρντ της Ελα και κάποιων άλλων μεγάλων κυριών της τζαζ. Η ίδια φαίνεται να το απολαμβάνει με συστολή: «Πρώτα απ’ όλα είμαι πολύ-πολύ ευγνώμων. Αγαπώ το τραγούδι, με κάνει ευτυχισμένη και οι άνθρωποι λατρεύουν να με ακούν. Γι’ αυτό νιώθω ευλογημένη! Και αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη για αυτό: να διαδίδω την αγάπη. Για να γίνουν οι άνθρωποι ευτυχείς, αναταράξτε τα συναισθήματά τους. Η μουσική είναι υπέροχη, είναι ιερή, θα έλεγα. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ο καθένας μιλάει. Συνδέει τους ανθρώπους. Σας κάνει να γελάτε, να κλαίτε, να στοχάζεστε, να θεραπεύεστε. Οσο πιο βαθιά βυθίζομαι στη μουσική τόσο περισσότερο διέπομαι από ταπεινοφροσύνη: μου αρκεί ότι μπορώ να λαμβάνω μέρος σε αυτή τη φοβερή δύναμη που αποκαλούμε Music wow! Είναι για εμένα και μια πνευματική εμπειρία».
Η Ντενίζ Τζάνα θυμάται ακόμη τη φωνή της μητέρας της να της τραγουδά όταν ήταν μωρό. Ισως να έπαιξε και αυτό ρόλο για την ενασχόλησή της με τη μουσική. «Είχα μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία και η μουσική ήταν πάντα εκεί» σημειώνει η ίδια. Οπως σημειώνει ότι «πριν από πολλά χρόνια επισκέφθηκα την όμορφη Κέρκυρα και έχω βρεθεί στην Αθήνα μόνο μία φορά. Θυμάμαι τη φιλικότητα του λαού. Ζεστός και εξωστρεφής. Και μου άρεσε η μουσική που άκουσα, ειδικά ο ρυθμός των πέντε μέτρων. Πάντα μου άρεσαν τα περίεργα μέτρα, τα βρίσκω πιο συναρπαστικά».

Πού και πότε

Half Note jazz club 13-16 Απριλίου, Τριβωνιανού 17, Μετς.
Ωρα έναρξης: Παρ. & Σάβ. 22.30, Κυρ. & Δευτ. 21.30
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210- 9213.310

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.