Αφγανιστάν: Για σφαγή αμάχων κατηγορείται η πολεμική αεροπορία

Για «σφαγή» έκαναν λόγο την επομένη του βομβαρδισμού από τον στρατό ενός κορανικού σχολείου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, στο οποίο φέρεται να βρίσκονταν Ταλιμπάν, αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες. Ένας βομβαρδισμός που προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό τουλάχιστον εκατό ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Για «σφαγή» έκαναν λόγο την επομένη του βομβαρδισμού από τον στρατό ενός κορανικού σχολείου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, στο οποίο φέρεται να βρίσκονταν Ταλιμπάν, αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες. Ένας βομβαρδισμός που προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό τουλάχιστον εκατό ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Μπροστά στην αβεβαιότητα τόσο για τα γεγονότα όσο και για τον απολογισμό ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αποστολή επί τόπου μίας ομάδας του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ρίξει φως σε αυτή την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη διάρκεια τελετής για την απονομή διπλωμάτων, παρουσία εκατοντάδων μαθητών και των οικογενειών τους.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κουντούζ, ο στρατηγός Αμπντούλ Χαμίν Χαμίντι, έκανε λόγο για 72 θανάτους, «όλοι εχθρών».

Αντίθετα, πηγές ασφαλείας που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας έκαναν λόγο από την πλευρά τους για «59 θανάτους, η πλειονότητα των οποίων παιδιών ηλικίας ακόμη και 8 ετών και 17 Ταλιμπάν» καθώς και για «57 τραυματίες» που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Κουντούζ.

Ο στρατηγός διευκρίνισε επίσης πως οι δυνάμεις ασφαλείας κλήθηκαν να δώσουν αίμα στο νοσοκομείο.

Το κορανικό σχολείο (μαντράσα) που επλήγη βρίσκεται στον τομέα Ντάστε Άρτσι, μεγάλο τμήμα του οποίου τελεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια της Κουντούζ.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιουσούφ, που είδε την άφιξη των ελικοπτέρων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Είναι μια μεγάλη μαντράσα, ο κόσμος καθόταν σε σειρές. Υπήρχαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, ίσως 2.000 που παρακολουθούσαν την τελετή της ‘παράδοσης των τουρμπάν’. Ήταν σπουδαστές και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, δεν είδα Ταλιμπάν».

«Τα ελικόπτερα βομβάρδισαν τις σειρές των μαθητών. Είδα αίμα παντού, διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη…»

Η μαντράσα ήταν δίπλα στο τέμενος του Ντάστε Άρτσι, τα δύο κτίρια χτυπήθηκαν καθώς και ο χώρος όπου διεξαγόταν η τελετή, διευκρίνισε.

Ένας άλλος μάρτυρας που έφθασε στο σημείο λίγο μετά το χτύπημα, ο Αμπντούλ Χαλίλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μέτρησε «35 πτώματα, στην πλειονότητά τους αποκεφαλισμένα».

«Μόνο από τη δική μου φυλή, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων ο 15χρονος ανιψιός μου», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «σφαγή: όλα ήταν καλυμμένα με αίμα και το έδαφος γεμάτο κομμάτια σάρκας, κεφάλια, ανθρώπινα μέλη».

Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορούν τους εξεγερμένους ότι είχαν σχεδιάσει συνάντηση των διοικητών τους σε αυτό το θρησκευτικό σχολείο και ότι είχαν «πολλούς φρουρούς με μοτοσικλέτα παντού εκεί γύρω».

«Αμέσως πυροβόλησαν με ελαφρά όπλα εναντίον των ελικοπτέρων του στρατού μετά την επιδρομή», διευκρίνισε μία από τις πηγές αυτές.

Σύμφωνα με διοικητή των Ταλιμπάν με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Πακιστάν, ο οποίος επιβεβαίωσε πως αυτός ο τομέας του Ντάστε Άρτσι τελεί κυρίως υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, τουλάχιστον 750 σπουδαστές επρόκειτο να λάβουν τα διπλώματά τους προτού αναχωρήσουν για διακοπές για δύο μήνες.

«Μαζί με τις οικογένειες που είχαν προσκληθεί για την περίσταση, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μία τέντα στην περίμετρο του τεμένους και του σχολείου, αλλά κανείς υψηλόβαθμος Ταλιμπάν δεν ήταν παρών», είπε.

Σύμφωνα με αυτό τον διοικητή, η μαντράσα που ήταν ανοικτή στο κοινό υποδέχεται κατά γενικό κανόνα περίπου 3.500 σπουδαστές από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι οικότροφοι.

Η Αποστολή Αρωγής στο Αφγανιστάν (Manua) η οποία έστειλε επί τόπου μία ομάδα ανέφερε ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις σχετικές πληροφορίες για τον βομβαρδισμό και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις «υποχρεώσεις τους για προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Στο Twitter, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι «καταδίκασε σθεναρά» την επιχείρηση. Αντίθετα, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι παρέμειναν σιωπηλοί. Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί η διεξαγωγή καμίας επίσημης έρευνας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.