Ο καθοριστικός ρόλος των συμβούλων μάνατζμεντ στη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών στη μετα- Μνημονιακή εποχή προκύπτει ως συμπέρασμα από τις εργασίες της Τακτικής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ κ. Βασίλης Ρεγκούζας.
Ο κ. Β. Ρεγκούζας αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή των συμβούλων μάνατζμεντ στη γενικότερη ανάπτυξη των οικονομικών μονάδων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Σημείωσε ότι, ενώ ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής (ΜΕΡΜ) του ΑΕΠ (τρέχουσες τιμές) στην Ευρώπη τη χρονική περίοδο 2012-2017 ήταν 2,2%, ο ΜΕΡΜ του management consulting παρουσίασε αύξηση 6,4% την αντίστοιχη περίοδο. Στην Ελλάδα, παρά τη μείωση του ΑΕΠ (ΜΕΡΜ 2012-2017: -1,5%), ο ΜΕΡΜ του management consulting την ίδια περίοδο παρουσίασε θετικό πρόσημο και διαμορφώθηκε σε 1,4%, γεγονός που αναδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή των συμβούλων μάνατζμεντ, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.
Οπως υποστηρίζει, αυτό συμβαίνει διότι οι σύμβουλοι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα γνώσης το οποίο συνδυάζει τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν, με την εμπειρία τους, ενώ η αντικειμενικότητά τους (ανεξαρτησία γνώμης) καθώς και η εξειδίκευση που διαθέτουν, τους καθιστά περισσότερο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς. Ο κ. Β. Ρεγκούζας τόνισε ότι, σήμερα οι σύμβουλοι μάνατζμεντ είναι περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ καθώς, πέρα από τον σημαντικό ρόλο τους στη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών στη μετα-Μνημονιακή εποχή, μπορούν να συμβάλουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεων και οργανισμών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την «ψηφιακή επανάσταση» που επιδρά σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και τομείς λειτουργίας τους.
Στην Ανοικτή Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι: «Ή θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως τα κάναμε, ελπίζοντας ότι ως δια μαγείας θα έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ή θα αλλάξουμε και θα εφαρμόσουμε πράγματα που πέτυχαν αλλού, σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος που βγήκαν από τα μνημόνια και προχωράνε μπροστά. Τι σημαίνει να αλλάξουμε; Σημαίνει να κάνουμε στροφή σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Σημαίνει να φύγουμε από τη λογική του κρατισμού και να περάσουμε στη λογική της στήριξης του ιδιωτικού τομέα και της προσέλκυσης επενδύσεων. Δίπλα στον ιδιωτικό τομέα, όμως, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και αποδοτικό δημόσιο το οποίο θα μπορεί να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και δεν θα ορθώνει εμπόδια για να προστατέψει συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ έχουν έναν καθοριστικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Η εμπειρία σας από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και η διαρκής επαφή σας με διεθνείς καλές πρακτικές, σας καθιστούν κατ’ εξοχήν ικανούς να συμβάλετε στη διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού μοντέλου για την οικονομία μας».
Στη συνέχεια η κυρία Άννα –Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό της διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος τωνεταιριών συμβούλων management επί Πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχυθεί καθώς αποτελούν πυλώνα στήριξης και αρωγής της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της οποίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμήτου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα. Τόνισε ακόμα ότι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη του επιχειρείν και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συνίστανται στη μείωση της φορολογίας και την απλοποίηση του αδειοδοτικού νομοθετικού πλαισίου και φυσικά στην προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ακολούθως, στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γεώργιος Τζιάλλας, παρουσίασε τις επιτυχίες και τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το συμβουλευτικό κλάδο να υλοποιήσει έργα και να συνδράμει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα πρόσκληση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ύψους 120 εκ. € που εμπλέκει άμεσα τις συμβουλευτικές εταιρίες, καθώς και σε άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του ΕΣΠΑ που έμμεσα εμπλέκεται ο κλάδος.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ, κ. Γεώργιος Αμβράζης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στη μετα μνημονιακή εποχή λοιπόν, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι έννοιες της συνέργειας, της συμβουλευτικής, της υποστήριξης είναι εξαιρετικά σημαντικές, αν θέλουμε να καλύψουμε ταχύτατα και ολοκληρωμένα το κενό και την επιχειρηματική αδράνεια που δημιούργησαν τα χρόνια της κρίσης».
Ο κ. Γιάννoς Μητσός, Senior Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων του ΣΕΒ, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «Η μεταμνημονιακή εποχή χρειάζεται ένα αποτελεσματικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην αντιστροφή της ανταγωνιστικής υστέρησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με βασικό πυλώνα την επιχειρηματική μεγέθυνση.Σε αυτή την κατεύθυνση εκτός της απλοποίησης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, βασικές διαδρομές μεγέθυνσης αφορούν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση όλων των ειδών, τη συμμετοχή σε παραγωγικές αλυσίδες αξίας, το μετασχηματισμό της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και τις προσωπικές δεξιότητες και εταιρικές ικανότητες. Ο εντοπισμός των καίριων ερωτημάτων και σχετικών απαντήσεων είναι μέρος της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν οι εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων».
Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιριών –Γραφείων Μελετών(ΣΕΓΜ), κ. Κωνσταντίνος Καλέργης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας(ΣΕΚΕΕ), κ. Κωνσταντίνος Χανιώτης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιολόγησης, κυρία Δήμητρα Ιωάννου και ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), κ. Αθανάσιος Μπίκας.
Ο ΣΕΣΜΑ αποτελεί τον Επαγγελματικό Συλλογικό Φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 49 εταιρείες –μέλη που πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ και απασχολούν περισσότερα από 2.500 εξειδικευμένα στελέχη – Έλληνες επιστήμονες.