11 ερωτήσεις στην Ζωή Γιαβρή

Η 27χρονη Ζωή Γιαβρή περιλαμβάνεται στις τρεις φιναλίστ για την κατάκτηση του «Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών 2018» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ησασταν από μικρή αυτό που αποκαλούμε «παιδί-θαύμα»; «Αγαπούσα και τις θετικές και τις θεωρητικές επιστήµες. Από µικρή ήθελα να βρω έναν τρόπο να συνδυάσω τον προγραµµατισµό µε την Ιατρική».

Και επιλέξατε τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ… «Ναι. Υπήρχε ένα εισαγωγικό µάθηµα σχετικό µε την επεξεργασία ιατρικής εικόνας. Προσπάθησα στο τρίτο έτος των σπουδών µου να χτίσω το πρώτο µου ερευνητικό πρότζεκτ. Σχετιζόταν µε την επιληψία. Στη συνέχεια µου κέντρισε το ενδιαφέρον η µαγνητική τοµογραφία εγκεφάλου».

Και έπειτα; «Η έρευνά µου ξέφυγε από τους κόλπους του πανεπιστηµίου. Συνεργάστηκα µε γιατρούς. Διαπίστωσα ότι οι µεθοδολογίες που χρησιµοποιούνταν για την ανακατασκευή των νευρικών ινών του εγκεφάλου παρουσίαζαν διάφορα προβλήµατα. Και έτσι ξεκίνησα να πειραµατίζοµαι στην ανάπτυξη της δικής µου µεθοδολογίας. Εχοντας κάποια πρώτα αποτελέσµατα άρχισα να τα παρουσιάζω σε γιατρούς και σε άλλους ειδικούς του χώρου. Ενας από τους ανθρώπους που έπαιξαν κοµβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία είναι ο δρ Νίκος Παπανικολάου, επιστηµονικός σύµβουλος της Advantis και προσωπικός µου µέντορας».

Πώς φτάσαμε λοιπόν στη δημιουργία της εταιρείας Advantis; «Θέλησα η έρευνά µου να µετουσιωθεί σε ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιµοποιούνταν από γιατρούς και ερευνητές. Bρήκα τους συνεργάτες µου: τον Πάρι Ζιώγκα και τον Δηµήτρη Ροζάκη και έτσι δηµιουργήθηκε το Brainance, ένα διαδικτυακό λογισµικό για την επεξεργασία µαγνητικών τοµογραφιών εγκεφάλου».

Ποια καινοτομία φέρει; «Πρόκειται για το µόνο λογισµικό που επιτρέπει την επεξεργασία τριών διαφορετικών ακολουθιών µαγνητικής τοµογραφίας εγκεφάλου (Diffusion, Perfusion και Functional MRI) σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Στο Brainance συνδυάζουµε τελευταίας γενιάς αλγορίθµους, εξαιρετικά ακριβείς στα αποτελέσµατά τους, µε την ευχρηστία. Μάλιστα, η διαδικτυακή φύση του λογισµικού επιτρέπει την επεξεργασία των εξετάσεων από οποιαδήποτε τοποθεσία. Πλέον λάβαµε και την πιστοποίηση CE, που επιτρέπει το Brainance να χρησιµοποιηθεί και σε κλινικό περιβάλλον. Μπαίνουµε δυναµικά στην αγορά: σε κλινικές, νοσοκοµεία, διαγνωστικά κέντρα».

Σκέφτεστε να φύγετε από την Ελλάδα; «Προς το παρόν όχι. Εξελίσσουµε το Brainance συνεχώς και αυτό απαιτεί τη συνεχή συνεργασία µου µε την οµάδα των προγραµµατιστών µας εδώ».

Πόσο εύκολο ήταν να μετουσιώσετε το ερευνητικό σας έργο σε επιχειρηματική δράση; «Πήραµε µέρος σε πολλούς διαγωνισµούς, κερδίσαµε, και έτσι εξασφαλίσαµε τα αρχικά κεφάλαια για να στηρίξουµε επιχειρηµατικά την ιδέα µας. Tα πράγµατα όµως δεν είναι εύκολα για την επιχειρηµατικότητα και τους ερευνητές στην Ελλάδα. Και δεν µιλώ για τη γραφειοκρατία. Αν ήµασταν στο εξωτερικό, το ίδιο το πανεπιστήµιο θα είχε αναλάβει να προωθήσει την ιδέα µας, να βρει χρηµατοδότηση. Δυστυχώς αυτή η λογική δεν ισχύει στην Ελλάδα. Καισε έναν βαθµό µπορεί κανείς να κατανοήσει αυτόν τον σκεπτικισµό εναντίον της διείσδυσης των µεγάλων εταιρειών στα πανεπιστήµια, λόγω της πιθανής επιρροής τους στις κατευθύνσεις της έρευνας. Βέβαια, ακόµη και αυτό το επιχείρηµα επιδέχεται συζήτηση. Πάντως, σίγουρα στην περίπτωση των µικρών εταιρειών που ξεκινούν από φοιτητές κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Εχετε βραβευθεί από το περιοδικό τεχνολογίας «MIT Technology Review» του Πανεπιστημίου ΜΙΤ ως μία από τους 35 καινοτόμους Ευρωπαίους στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και της Φαρμακευτικής έως 35 ετών και σήμερα συγκαταλέγεστε στις τρεις φιναλίστ για το «Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις γυναίκες έως 30 ετών. «Ναι, είναι κάτι που µε χαροποιεί ιδιαίτερα. Εµαθα για τον διαγωνισµό τυχαία και αποφάσισα να δηλώσω συµµετοχή. Με ειδοποίησαν ότι είµαι ανάµεσα στους φιναλίστ. Περιµένουµε τώρα τα τελικά αποτελέσµατα».

Ο χώρος σας ανδροκρατείται. Ηρθατε αντιμέτωπη ποτέ με σεξιστικές συμπεριφορές; «Φοίτησα σε µια σχολή ανδροκρατούµενη, αλλά δεν αντιµετώπισα σεξισµό. Εχω όµως δεχθεί ηλικιακό ρατσισµό στην Ελλάδα. Στην Αµερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οποιοσδήποτε µπορεί να σου διαθέσει τρία λεπτά από τον χρόνο του προκειµένου να σε ακούσει και αν του κεντρίσεις την προσοχή θα ασχοληθεί µαζί σου, απαλλαγµένος από οποιαδήποτε προκατάληψη. Στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Απριλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.