Το ατέλειωτο πάρτι στην Υγεία έρχεται να επισφραγίσει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που αφορά έναν άλλο –από αυτόν της Novartis, που βρίσκεται στο προσκήνιο –φαρμακευτικό κολοσσό: οι δικαστές στέλνουν στο εδώλιο την Bayer, και συγκεκριμένα έξι πρόσωπα, τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της, έναν υπάλληλό της και έναν συνεργάτη της, με εκατοντάδες εμπλεκομένους γιατρούς να γλιτώνουν την απόδοση ευθυνών, καθώς τα αδικήματά τους είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν παραγραφεί.
Η αξία του βουλεύματος έγκειται στην αποκάλυψη όχι μόνο της δράσης των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και ενός ολόκληρου μηχανισμού στον χώρο της Υγείας που θέλει σημαντικό κομμάτι του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, και δη αυτού που εργάζεται σε δημόσια νοσοκομεία, να δωροδοκείται απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με ποσά ευρύτατης γκάμας, από 1.000 ως 22.000 ευρώ, ακόμα και με αντικείμενα ανάλογης αξίας, από τηλεοράσεις, κάμερες και tablets μέχρι στηθοσκόπια και πιεσόμετρα. Σε σχέση ασφαλώς με την κατανάλωση –μέσω της υπερσυνταγογράφησης –των φαρμάκων της εταιρείας που επετύγχανε ένας έκαστος.
Οι δωροδοκίες κρίνεται ότι επέφεραν ζημιά στο Eλληνικό Δημόσιο ύψους 2 εκατ. ευρώ και εντοπίζονται χρονικά από το 2005 ως το 2009, το διάστημα δηλαδή κατά το οποίο η φαρμακευτική δαπάνη είχε απογειωθεί στην εγχώρια σκηνή.
Ενόσω αναμένεται ο προσδιορισμός της δίκης για την Bayer, τρέχουν οι εξελίξεις και για τη Novartis, καθώς η έρευνα θα βρεθεί σύντομα σε νέα «αγκαλιά», αυτήν της τακτικής Δικαιοσύνης. Η αρχή του τέλους των εργασιών της Προκαταρκτικής στη Βουλή έχει σημάνει ήδη, καθώς στις 17 Απριλίου έχει οριστεί η συνεδρίαση κατά την οποία θα διατυπωθεί το σκεπτικό της πλειοψηφίας· ως εκ τούτου την εξέταση του αδικήματος της δωροδοκίας των πολιτικών προσώπων, όπως βεβαίως και αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναλαμβάνει η Ελένη Τουλουπάκη, με τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.
Εγκυρες πηγές σημειώνουν ως στοιχείο μείζονος ενδιαφέροντος ότι η κυρία Τουλουπάκη θα έχει πλέον το ελεύθερο να αξιοποιήσει –θα καταδειχθεί το «πώς» –τα όποια στοιχεία των αμερικανικών αρχών για να «δέσει» την έρευνά της. «Τα στοιχεία του FBI, τόσο αυτά που έχουν σταλεί (και δεν έχουν κοινοποιηθεί, με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών) όσο και αυτά που ίσως έλθουν, θα είναι το χαρτί που θα παίξει η Εισαγγελία Διαφθοράς, για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ανεξαρτήτως ιδιότητος, αφότου περιέλθει η δικογραφία στα χέρια της» επισημαίνει πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συντεταγμένες της έρευνας.

Μείον 40% στα κέρδη, χωρίς δωροδοκίες!

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την Bayer, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται ο Bruno Schmidt-Gollas, τότε γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα, ο Νικόλαος Μαρούλης, διευθυντής Προμηθειών, ο Μιχαήλ Ρυμικής, διευθυντής Μάρκεντιγκ και Πωλήσεων, ο Παναγιώτης Αλέκος, διευθυντής του Τμήματος Νευρολογικών και Ογκολογικών Φαρμάκων, ο Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, υπάλληλος της εταιρείας, καθώς και ο Μιχαήλ Δεσύλλας, εκπρόσωπος της εταιρείας Ρεφλέξ Μάρκετινγκ ΕΠΕ.
Κατηγορούμενος επίσης θα ήταν, αν δεν είχε αποβιώσει, ο Μιχάλης Πιτσιλίδης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και στην υπόθεση της Novartis.
Τα πρόσωπα αυτά θα αντιμετωπίσουν στο ακροατήριο κατά περίσταση τις κατηγορίες για ενεργητική δωροδοκία και άμεση συνέργεια σε αυτήν, με τους δωροδοκηθέντες να μην περιορίζονται σε γιατρούς. Οι δικαστές κάνουν λόγο και για υπαλλήλους, και για φαρμακοποιούς δημοσίων νοσοκομείων, και για προϊσταμένους νοσηλευτικών υπηρεσιών, πάντοτε σε δημόσια νοσοκομεία.
Στα πλέον εξόφθαλμα στοιχεία του βουλεύματος συγκαταλέγεται αυτό για τα «υπερκέρδη» που επετύγχανε η Bayer, και τα οποία σχεδόν εξανεμίστηκαν μετά τις αποκαλύψεις, μειούμενα κατά 40%!
Τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ και για όσους ελάμβαναν τις «διακριτικές πληρωμές», κάνουν λόγο για πράξεις «παράνομες, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις ιδιότητές τους», ταυτίζοντας τις δωροδοκίες με το ύψος της ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό, η Bayer δεν ανακάλυψε, ως φαίνεται, την πυρίτιδα, αξιοποιώντας το μονοπάτι των εικονικών τιμολογίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη χρονίζουσα αυτή υπόθεση έχει ασχοληθεί και η Εισαγγελία Διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία.

Το εξώδικο της εταιρείας, οι 12 εγκλήσεις και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην αντεπίθεση πέρασε η Novartis Hellas, «βάζοντας πάγο» στον πρώην αντιπρόεδρό της Κωνσταντίνο Φρουζή και στην πρόσφατη εξώδικη πρόσκλησή του, με την οποία καλούσε την εταιρεία να δηλώσει ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς ότι ουδέποτε είχε πρόσβαση ο ίδιος σε οιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό, δικό της ή της μητρικής εταιρείας,προσκομίζοντας την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της καθ’ όλο το διάστημα της εργασιακής σχέσης που τον συνέδεε μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η Novartis Hellas, με δικό της εξώδικο, απάντησε στον κ. Φρουζή ότι τον χειρισμό των υποθέσεων έχουν αποκλειστικά οι δικαστικές αρχές και η όποια προσκόμιση στοιχείων δεν εναπόκειται σε δική της παραίνεση ή πρωτοβουλία. Η εταιρεία του διευκρίνισε, δε, ότι ανταποκρίνεται πλήρως στις όποιες προσκλήσεις των Αρχών, παρέχοντας όσα τής ζητούνται κάθε φορά, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.
Ενδιαφέρον εντοπίζεται παράλληλα και στον φάκελο που κρατά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εποπτεύων των εισαγγελέων Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς οι εγκλήσεις κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων έχουν πια φθάσει τις 12. Πηγές διευκρινίζουν ότι προέρχονται από συνολικά 10 πρόσωπα, πέντε πολιτικά και πέντε μη πολιτικά – δεν υπάρχει αντιστοιχία των εγκλήσεων με τα πρόσωπα, καθώς σε κάποια περίπτωση οι εγκλήσεις έχουν υποβληθεί ξεχωριστά για κάθε μάρτυρα.

Το «ακαταδίωκτο» που παρέχει ο νόμος στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως έχουν χρισθεί οι εν λόγω τρεις, επί του παρόντος εξετάζεται υπό το πρίσμα των εγκλήσεων αυτών, με τις ίδιες πηγές να επιμένουν ότι πρόκειται για αυξημένης δυσκολίας υπόθεση, όχι μόνο γιατί εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και τίθεται ευθέως θέμα δημοσίου συμφέροντος, αλλά και γιατί οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται πρώτη φορά σε δικογραφία τέτοιου βεληνεκούς.
Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς Διαφθοράς, με προεξάρχουσα την Ελένη Τουλουπάκη, τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Κινητικότητα καταγράφεται πάντως και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς το σκέλος εκείνο που αφορά προσλήψεις του παρελθόντος έχει σταλεί από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στην Εισαγγελία Διαφθοράς και βρίσκεται πλέον στα χέρια του κ. Γιάννη Δραγάτση.

Σε σχέση με τη Novartis, πηγές θέλουν την κυρία Τουλουπάκη να μπαίνει και σε νέο γύρο διαβίβασης υλικού στη Βουλή, όχι μόνο υπό τη μορφή κατασχεθέντων από τα γραφεία της Novartis, αλλά και υπό τη μορφή νέων εγγράφων από μάρτυρες.

Τι υποστηρίζει η Bayer

Σε απάντηση στο δημοσίευμα η Διευθύντρια Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων σχέσεων της Bayer Hellas, κυρία Σόνια Μουσαβερέ, έστειλε την επιστολή που ακολουθεί:

«Στη Bayer, η εταιρική συμμόρφωση συνιστά αδιαπραγμάτευτα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αποτελεί ύψιστη ευθύνη μας η υιοθέτηση όλων των επιχειρηματικών μας μοντέλων με γνώμονα την απόλυτη ακεραιότητα.
Εφαρμόζουμε προληπτική προσέγγιση απέναντι στην εταιρική συμμόρφωση, ενσωματώνοντάς την στις διαδικασίες μας, τις πρακτικές μας, τις επιχειρηματικές μας σχέσεις και απαιτούμε νομικά και δεοντολογικά αψεγάδιαστη συμπεριφορά από όλους τους εργαζόμενους μας στην καθημερινή τους εργασία, εκπαιδεύοντάς τους και ανάλογα.
Είναι μη αποδεκτή και καθόλα μη ανεκτή από τη Bayer οπουδήποτε στον κόσμο και χωρίς καμία εξαίρεση οποιαδήποτε επιχειρηματική πρακτική που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με δραστηριότητα που μπορεί να παραβιάζει τον νόμο, κανονισμούς ή τα χρηστά επιχειρηματικά ήθη.
Στην Ελλάδα, όταν τυχόν αντιληφθούμε στα πλαίσια των τακτικών προληπτικών μας ελέγχων, ελλειμματικές συμπεριφορές σε μεμονωμένους εργαζόμενους, διεξάγουμε εμπεριστατωμένες έρευνες και εφαρμόζουμε κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση με την Πολιτική Εταιρικής Συμμόρφωσης της Bayer, σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές.
Σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Bayer – Novartis, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και υπογράφει η κυρία Ελευθερία Κόλλια θεωρούμε ότι επιχειρεί αυθαίρετα να συνδέσει δυο καταστάσεις και υποθέσεις εντελώς διαφορετικές και ασύνδετες.
Επιπρόσθετα, το άρθρο προβαίνει σε μια σειρά από ανακριβείς αναφορές για την εταιρεία μας (μείωση 40% των κερδών κτλ.), προφανώς χάριν μεγιστοποίησης εντυπώσεων.
Για την Bayer, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό».

Η απάντηση της συντάκτριας, Ελευθερίας Κόλλια

Η σύνδεση των υποθέσεων των δυο φαρμακευτικών εταιρειών Bayer και Novartis μόνον αυθαιρέτως δεν έγινε. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (Αριθμός 1263/2017) αναλύει σε περίπου 400 σελίδες τον μηχανισμό με τον οποίο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Bayer, με τη συνδρομή ενός υπαλλήλου και ενός συνεργάτη της, δωροδοκούσαν γιατρούς καθώς και εκπροσώπους του ευρύτερου χώρου της Υγείας, προκειμένου να επιτύχουν υπερσυνταγογραφήσεις των σκευασμάτων της. Οι συνταγογραφήσεις με ανταλλάγματα, ανεξαρτήτως του ποια είναι αυτά κάθε φορά, είναι ο πυρήνας και της υπόθεσης Novartis.

Σε σχέση με τα περί «ανακριβών αναφορών», για τη μείωση των κερδών της εταιρείας κατά 40%, θα πρέπει να επισημάνω ότι οι αναφορές αυτές εμπεριέχονται στο ίδιο το βούλευμα, δεν συνιστούν προσωπικές κρίσεις.

Η «μεγιστοποίηση των εντυπώσεων», που μου καταλογίζεται, δεν είναι πρακτική ούτε εμού προσωπικά, ούτε του «Βήματος», στην πορεία του χρόνου.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:

«Η εταιρεία BAYER ΕΛΛΑ Σ ΑΒΕΕ, δια των παραπάνω κατηγορουμένων Bruno Wilfriednorbert Schmidt – Gollas, Μιχαήλ Ρυμική, Νικολάου Μαρούλη και Παναγιώτη Αλέκου, διευθυντικών στελεχών της, με τη βοήθεια των λοιπών Ζαχαρία Ζαχαρόπουλου, και Μιχαήλ Δεσύλλα, καταβάλλοντας τις παραπάνω προμήθειες στα πιο πάνω πρόσωπα, που δίνονταν ως δώρα σ ’ αυτούς, όπως αναφέρθηκε και το εξήγαγαν από το κόστος του φαρμάκου που βάρυνε το Ελληνικό Δημόσιο, πέτυχε και αποκόμισε υπερκέρδη μ ’ αυτήν την παράνομη μέθοδο της δωροδοκίας, από τον μεγάλο κύκλο εργασιών, από την αύξηση των πωλούμενων στην Ελλάδα φαρμακευτικών σκευασμάτων, που παρήγαγε η ίδια η εταιρία BAYER. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη της παράνομης πράξης, τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 40%».

Το ρεπορτάζ είναι απολύτως πιστό στο περιεχόμενο του βουλεύματος, χωρίς να προβαίνει σε καμία γενίκευση. Υπάρχει σαφής αναφορά του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο κατεγράφησαν οι παράνομες πρακτικές της εταιρείας, καθώς και τα ονόματα των εμπλεκομένων που παραπέμπονται στο εδώλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ