Δημόσια πρόταση για το Υγεία από το CVC

H συγκέντρωση στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας επιταχύνεται, καθώς έχουν ωριμάσει οι διεργασίες για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

H συγκέντρωση στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας επιταχύνεται, καθώς έχουν ωριμάσει οι διεργασίες για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Τις επόμενες ημέρες, όπως πληροφορείται «Tο Βήμα της Κυριακής», το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο θα υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% του Θεραπευτηρίου Υγεία που ανήκει σε ποσοστό 70,38% στη Μarfin Investment Group (MIG). Η δημόσια πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει σε τιμή 1,15 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που ανεβάζει την αποτίμηση του ομίλου Υγεία στα 350 εκατ. ευρώ. Το fund ολοκληρώνει αυτή την περίοδο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) στο Υγεία.
Υπενθυμίζεται πως το CVC Capital Partners τον περασμένο Απρίλιο είχε εξαγοράσει το νοσοκομείο Metropolitan αντί 80 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο του 2016 συμφώνησε να αποκτήσει από το Ιασώ το 97,2% του Ιασώ General (πρώην Ηρα) καταβάλλοντας 19,5 εκατ. ευρώ.
Το θεραπευτήριο Υγεία και το Ερρίκος Ντυνάν αποτελούν τα προς πώληση φιλέτα του κλάδου.
Η διεκδίκηση του Υγεία άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο με τη δημόσια πρόταση της οικογένειας Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτριας του Ιατρικού Κέντρου. Η πρόταση είχε υποβληθεί από την εταιρεία Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών και αφορούσε το 29,62% της ελεύθερης διασποράς των μετοχών του Υγεία με τίμημα 0,45 ευρώ ανά μετοχή που αποτιμούσε το 100% της εταιρείας στα 137 εκατ. ευρώ. Στην αιτιολογημένη γνώμη του σχετικά με τη δημόσια πρόταση το Διοικητικό Συμβούλιο του Υγεία έκρινε ότι το τίμημα 0,45 ευρώ ανά μετοχή δεν είναι εύλογο και δίκαιο.

Tο εύλογο εύρος τιμών

Το ΔΣ του Υγεία είχε αναθέσει στην Euroxx ως ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος. Στην έκθεσή της η Euroxx μέσα από τέσσερις διαφορετικές μεθόδους αποτίμησης κατέληξε πως το εύλογο εύρος τιμών του ομίλου Υγεία κυμαίνεται μεταξύ 0,64 και 0,78 ευρώ, δηλαδή μια αποτίμηση μεταξύ 196 και 238 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών. Θέση είχε πάρει και η MIG λέγοντας: «Δεν πρόκειται να πουλήσει καμία μετοχή του Υγεία και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα».

Η δημόσια πρόταση του κ. Αποστολόπουλου δεν πέτυχε, αλλά η πρωτοβουλία αυτή «ξύπνησε» το Χρηματιστήριο και τις μετοχές του κλάδου εν όψει νέων μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών. Και αυτό γιατί μεγαλύτερα σχήματα στον κλάδο της Υγείας σημαίνει οικονομίες κλίμακος, διαπραγμάτευση από θέση ισχύος με τις ασφαλιστικές εταιρείες και καλύτερους όρους δανειοδότησης.
Από τότε ως σήμερα η μετοχή του Υγεία ενισχύθηκε σημαντικά και έκλεισε την περασμένη Πέμπτη στα 0,94 ευρώ ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα 287 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το ενδιαφέρον για τον κλάδο προκύπτει από το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα αυξηθούν για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, αλλάζει ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία θα καταστεί κύρια πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου στη θέση του ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, περιορίζεται σταδιακά το «αποτύπωμα» των μεγαλογιατρών. Τρίτον, η έλευση ξένων ιδιοκτητών και ξένων μετόχων στη μετοχική σύνθεση των μονάδων εξασφαλίζει όρους εταιρικής διακυβέρνησης και χρηστής διαχείρισης, καθώς ο κλάδος είχε εμφανίσει στο παρελθόν φαινόμενα διαφθοράς. Αν συνυπολογίσει κανείς και την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα πραγματικό comeback του κλάδου.

Tέσσερα νοσοκομεία

Ο όμιλος Υγεία διαθέτει τέσσερα νοσοκομεία (Υγεία, Μητέρα, Λητώ και Υγεία Τιράνων στην Αλβανία) με συνολική δυναμικότητα 1.261 κλινών. Επίσης δραστηριοποιείται και στην πρωτοβάθμια υγεία με δύο διαγνωστικά κέντρα. Το 2016 είχε έσοδα 227 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του 9μηνου του 2017 πραγματοποίησε τζίρο 168 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 23 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Η CVC ιδρύθηκε το 1981, έχει έδρα το Λουξεμβούργο και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 τοποθετήσεις. Διαχειρίζεται πάγια άνω των 52 δισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει ένα δίκτυο 24γραφείων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.