Βήμα, πρώτο αλλά σημαντικό, προς την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων σε πλείστους όσους τομείς του θεσμού. Σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός υπέγραψε, από κοινού με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων, σε 280 διακαστήρια της χώρας, συνολικού ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Πρόκειται για τη β’ φάση υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων», όπου εξασφαλίζεται και η διαλειτουργικότητά του με συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου, καθώς και με ευρωπαϊκά συστήματα. Στην α΄ φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, η ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας.
Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους). Η δράση «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.
Με τη δράση «Υπηρεσίες ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων», βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κ.λπ.). Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.), είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων.
«Τα έργα αυτά θεωρούνται κομβικής σημασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, διότι με την χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του Δικαστικού Συστήματος», τόνισαν αμφότεροι, «γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών».
Ο κ. Παππάς απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να αγκαλιάσουν την καινοτομία – αλλιώς είναι άχρηστη, είπε -, ενώ σημείωσε ότι αυτή είναι μέρος μόνον της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας.
«Έχουμε φύγει άλλωστε από τον αστερισμό, κατά τον οποίο σχεδιάζονταν ψηφιακά έργα χωρίς πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους», σημείωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη στελέχωση του εγχειρήματος, ο κ. Κοντονής, από την πλευρά του, επέμεινε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη υπαλλήλων με γνώσεις Πληροφορικής, ενώ δεν απέκλεισε και νέο διαγωνισμό, αν κριθεί αναγκαίος. Εκτίμησε ότι σε δυο –τρία χρόνια, θα φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθεια αυτής, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι με τις τομές αυτές το υπουργείο θα έχει πλέον στη διάθεση του αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.