Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο μελέτησε πάνω από 4.400 κατοίκους του Σάο Πάολο και εστίασε στην κατανάλωση καφέ συσχετίζοντας την με τη συχνότητα εναποθέσεων ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως καθώς μόνο το 2015 στοίχισε τη ζωή σε 18 εκατομμύρια άτομα. Οι θάνατοι αναμένεται να φτάσουν τα 24 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
Εν τω μεταξύ ο καφές είναι το πλεον δημοφιλές μη αλκοολούχο ρόφημα.
Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους 4.400 κατοίκους του Σάο Πάολο που είχαν λάβει μέρος σε κρατική μελέτη τη περίοδο 2008-2010.
Οι συμμετέχοντες ήταν 35-74 ετών, και σχεδόν έξι στους δέκα ήταν καυκάσιας καταγωγής. Σχεδόν οκτώ στους δέκα έκαναν χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα και τα δύο τρίτα ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σχεδόν τρεις στους δέκα εθελοντές ήταν πρώην καπνιστές και το 16% ενεργοί καπνιστές.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν συνδυαστικά την ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κατανάλωση καφέ καθώς και τις εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Περίπου το 56% έπιναν καφέ δύο φορές την ημέρα, ενώ σχεδόν το 12% δήλωσαν ότι έπιναν πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα. Σχεδόν όλοι έπιναν καφέ με καφεΐνη.
Το 10% του δείγματος είχε σοβαρές εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Αλλά ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης μειωνόταν καθώς αυξανόταν η κατανάλωση καφέ. Πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ την ημερά σχετίζονταν με καλύτερες τιμές εναπόθεσεις ασβεστίου στις αρτηρίες.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο καφές είναι ένα περίπλοκο μίγμα συστατικών και ενδεχομένως το αντιοξειδωτικό μέρος του και όχι η καφεΐνη να αποδίδει οφέλη υγεία.
Σε κάθε περίπτωση η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.